Microsoft lansează Windows 10 on ARM, pe laptopuri ASUS şi HP ce oferă peste 20 de ore de baterie

2.451 ori
<b>Microsoft lansează Windows 10 on ARM, pe laptopuri ASUS şi HP ce oferă peste 20 de ore de baterie</b>Azi am asistat la un debut istoric al unei variante de Windows şi a unei platforme care ar putea schimba conceptul de laptop pe vecie. E vorba despre Windows on ARM, la care Microsoft a lucrat cu Qualcomm şi care aduce zeci de ore de baterie pe laptopuri.

Azi am asistat la un debut istoric al unei variante de Windows şi a unei platforme care ar putea schimba conceptul de laptop pe vecie. E vorba despre Windows on ARM, la care Microsoft a lucrat cu Qualcomm şi care aduce zeci de ore de baterie pe laptopuri. ASUS şi HP sunt partenerii oficiali, lansând primele laptopuri cu această platformă.

Probabil că Intel plânge în pumni la această oră, la gândul Chromebook-urilor şi laptopurilor ieftine săpate de acest nou segment de produs. HP, ASUS şi Lenovo inaugurează noua platformă, cu terminale ce aduc cu modelele 2 în 1 şi hibrid pe care le ştim deja de pe piaţă. Diferenţa e că au procesor Qualcomm Snapdragon 835 la interior şi nu chipset-uri Intel sau AMD.

Nu e primul experiment Microsoft cu ARM, ultimul fiind în 2012 în epoca lui Windows RT/ Surface RT, un eşec de multe sute de milioane de dolari. Jumătate de deceniu mai târziu proiectul înfloreşte sub forma unei platforme mai inspirate. Rezultatul e o pereche de laptopuri cunoscute drept "Always on PCs", mereu conectate via LTE şi oferind peste 20 de ore de funcţionare.

Windows on ARM

Funcţionarea unui laptop cu CPU Snapdragon e similară cu cea a unui smartphone: porneşte instant şi îşi dă resume instant, conexiunea LTE va fi întâlnită pe toate modelele din gamă şi performanţa ar urma să fie cel puţin la nivel de Chromebook, dacă nu mai sus. Terminalele HP şi ASUS vor rula Windows 10 S, care va rula numai aplicaţii din Windows Store, dar utilizatorii vor putea face upgrade la Windows 10 Pro gratuit pe viitor.

Microsoft a compilat nativ Windows 10 pentru a rula pe chipset-uri ARM, deci avem totul nativ aici, fără vreo emulare complexă. Primim Microsoft Edge, Windows Ink, Windows Hello şi toate funcţiile clasice. Microsoft a mai recompilat şi un set de DLL-uri de sistem, pentru a asigura o performanţă ideală. Veţi putea deci instala fişiere .EXE şi aplicaţii 32 bit fără probleme. Aplicaţiile Windows 64 bit nu sunt suportate încă, fiind nevoie de recompilare pentru ele.

Primele laptopuri oferă 20-22 ore de utilizare activă. E vorba despre ASUS NovaGo, un model 2 în 1 cu ecran de 13.3 inch HD, până la 8 GB RAM şi până la 256 GB stocare. Suportă stylus, are două porturi USB 3.1, HDMI şi slot microSD. Porneşte de la 599 dolari pentru modelul cu 4 GB RAM şi 64 GB stocare.

HP vine cu modelul Envy x2, care va sosi în primăvară, cu acelaşi CPU Snapdragon, ecran de 1..3 inch, format 2 în 1 şi pana la 8 G RAM. Are şi 256 GB stocare şi evident suport LTE. Avem şi o tastatură full size pe ambele terminale şi promisiunea de performanţă la nivel de Intel. Ţinta pe viitor este să se ajungă la o săptămână de viaţă a bateriei, ceea ce sună genial.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×