Dacă ar fi să căutăm rapid câteva cifre de vânzări ale tabletelor la noi în țara sunt sigur că Allview, Samsung, ASUS și Apple ar fi pe primele locuri la vânzări, poate chiar în această ordine. Toți acești producători au modele în top 10 tablete pe 2013, cel realizat de mine mai jos, dar avem și un loc întâi surpriză. Rețineți că aceasta este viziunea mea personală asupra topului tabletelor pe acest an, formată în urma analizei a sute de știri, materiale, recenzii și statistici legate de această piață
10) Nokia Lumia 2520 - [Review] [Forum] [Preț]
încă de la primul telefon Nokia Lumia, au existat fani care își doreau ca acest design Fabula să fie transplantat în lumea tabletelor. Acest lucru s-a petrecut odată cu sosirea lui Nokia Lumia 2520 pe piață, o tabletă de 10.1 inch care aduce puternicul procesor Snapdragon 800 în ecosistemul Windows RT. Terminalul vine cu 32 GB memorie internă și are o cameră cu tehnologie Carl Zeiss, lucru pe care nu îl putem spune despre nici o altă tableta din acest top. Ecranul său are un contrast excelent, iar tableta măsoară 8.9 mm în grosime, ceea ce nu e chiar rău. Avem la dispoziție aici o rezoluție Full HD și un panou ClearBlack IPS LCD care asigură 650 de unități nits de luminozitate, adică aproape dublu față de un ASUS FonePad Note FHD 6 de exemplu. Nici bateria de 8120 mAh nu sună rău deloc, cu 25 de zile de funcționare în standby.
9) ASUS Transformer Pad TF701T - [Review] [Forum] [Preț]
Nu se putea să nu avem și o tabletă cu procesor Tegra 4 în topul nostru, cum este cazul lui ASUS Transformer Pad TF701T. Urmaș al modelului Infinity, care ne-a plăcut foarte mult, acest device se remarcă prin faptul că operează în tandem cu un dock tastatura, care îi aduce ore bune de funcționare în plus. La recenzia Mobilissimo am atins 11 ore și jumătate de playback video continuu cu dock atașat, ceea ce nu e rău deloc, deși e un downgrade față de modelul precedent. Ecranul tabletei este unul luminos, cu 392 unități lux și un mod special Outdoor disponibil în setări, care oferă un contrast superior la vizualizarea în bătaia soarelui. Tableta sta foarte bine și în benchmark-uri și a fost primul model ASUS pe care am văzut nouă interfața Android a taiwanezilor, acum cu iconuri noi și design mai plat, elegant și arătos.
8) ASUS MeMo Pad HD 7 - [Review] [Forum] [Preț]
Descris drept un "best buy" și recompensat cu nota 9.16 din 10, ASUS MeMo Pad HD 7 a fost apreciat în recenzia Mobilissimo.ro. Au surprins aici în special bateria, care va permite să ajungeți chiar și la 2 zile de funcționare, dar și acustică, cu toate customizările de la Bang & Olufsen. Camera sa de 5 megapixeli a capturat perfect un show aerian, iar procesorul quad core MediaTek a rulat excelent Riptide GP2 atunci când de abia se lansase jocul. Ecranul este și el de calitate, un IPS 16:10 cu rezoluție de 1280 x 800 și am apreciat și micul dock inclus la pachet.
7) Allview Viva Q8 - [Review] [Forum] [Preț]
​
încă de la modelul Allview Viva Q8 am început să avem o impresie bună despre terminalele cu branding autohton și design de tip iPad Mini. Au mai urmat câteva după care au întărit această concluzie. Viva Q8 vine cu un design atractiv, carcasa din aluminiu, ecran de calitate, Android 4.2, adică un OS încă relativ nou în această vară și o funcție Quick Boot care își face treaba bine. Tableta nu suferă de lag, are o baterie destul de bună, care asigură cam 5 ore de gaming. Am fost surprins să văd ce bine arată capturile realizate cu tableta, chiar și un video Full HD la 30 FPS nefiind deloc rău. Tableta nu sare de 35 de grade după o sesiune de gaming și costă sub 800 de lei. Ce putem dori mai mult?
6) Allview Viva i8 - [Review] [Forum] [Preț]
Allview Viva i8 a marcat intrarea celor de la Allview în rândul companiilor care oferă pe piața tablete cu procesoare Intel la interior și Android la bord. Deși a fost lansat de puțin timp, Viva i8 a avut timp să facă valuri, cunoscând și o reducere atractivă de Black Friday și având parte și de recenzii pozitive. și de ce nu ar fi pozitive, la urma urmei? Avem de-a face aici cu un ecran de calitate, luminos și cu unghiuri bune de vizualizare, o cameră deloc rea și cu un terminal care nu suferă de lag absolut deloc. Benchmark-urile arată bine, grafica jocurilor 3D arată bine, iar Android 4.2 funcționează excelent pe acest device și sunt sigur că și KitKat o face.
5) Nexus 7 2013 - [Review] [Forum] [Preț]
Atunci când am aruncat o privire asupra recenziei lui Alex pentru tableta Nexus 7 2013, nu mi-a venit să cred că fotografiile și clipurile video realizate cu camera de 5 MP a device-ului au fost produse de o tabletă. Camera a fost o surpriză plăcută în acest caz și deși pentru unii includerea unui CPU Snapdragon S4 Pro quad core e dezamăgitoare, aflați că el vine cu core-uri Krait 400, cele ale lui Snapdragon 600. Acest gadget are marele avantaj al prețului, dar și al unei carcase cu textură soft touch, plus două difuzoare laterale de excepție. Ecranul de 7 inch și cu rezoluție de 1920 x 1200 pixeli e punctul forte al acestui terminal, atingând 500 de unități lux pe alb, deci fiind unul dintre cele mai luminoase de până acum. Tableta nu se încinge nici după ore de gaming, iar funcționarea sa e fără pic de lag și fără cusur.
4) Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - [Review] [Forum] [Preț]
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition este cea mai puternică tableta Android a acestui an, probabil singura tableta de 10 inch care se poate lăuda cu 3 GB RAM și un procesor Snapdragon 800 la interior. La această putere se adăugă și un stylus performant, cu toate funcțiile și aplicațiile de productivitate asociate. Ecranul acestui terminal este unul Super Clear LCD de 10.1 inch, cu rezoluție de 2560 x 1600 pixeli, iar în spate avem o cameră performanță, probabil cea mai bună cameră de pe o tabletă în acest an (8 megapixeli, bliț LED, zoom digital, control ISO și expunere). Adăugăm aici și o mega baterie de 8220 mAh și toate opțiunile de conectivitate celebre, inclusiv infraroșu, MHL și DLNA și avem la dispoziție un terminal foarte puternic, care pentru unii va fi un înlocuitor de laptop.
3) iPad Air - [Review] [Forum] [Preț]
iPad Air poate fi considerată tableta completă și știi că ai un hit pe mâna atunci când te gândești ce ar putea fi îmbunătățit la iPad Air și nu îți vine în minte nimic deosebit. E drept că ecranul a rămas neschimbat deja de 3 generații principale de iPad și dacă în 2014 trecem la 2K și 4K, nici Retina nu prea mai pare impresionant. Totuși nimeni nu poate nega puterea acestui device, datorită unui procesor 64 bit tactat cu 100 MHz mai sus decât cel de pe iPhone 5s. E de ajuns să vezi cât de rapid se randează un clip în iMovie sau cât de rapid este generată o melodie în Garage Bând, pentru a înțelege cât de puternic e de fapt acest produs. iPad Air are și o cameră excelentă pentru o tabletă, iar iOS 7 i se potrivește ca o mănușă, poate chiar mai mult decât lui iPhone 5s.
2) iPad Mini Retina - [Review] [Forum] [Preț]
iPad Mini Retina este cea mai atractivă tableta non Android a acestui an, prin simplul fapt că îmbina o rezoluție foarte ridicată, cu o baterie excelentă și cu un procesor 64 bit foarte puternic. Acesta este device-ul pe care fanii iOS îl așteptau, tableta pentru care mulți și-au amânat achiziția de iPad Mini și iPad 4 în 2012, prezicând că va urma un iPad Mini Retina. în ciuda evoluției specificațiilor sale, terminalul rămâne subțire, cu grosime de doar 7.5 mm, cântărește 341 de grame și adoptă faimoasa carcasa eleganta din aluminiu. Tableta suporta o rezoluție de 2048 x 1536 pixeli și integrează o cameră de 5 MP cu suport pentru captura Full HD la 30 FPS.
1) LG G Pad 8.3 - [Review] [Forum] [Preț]
în 2013 toți producătorii au ales fie să urmeze orbește trendul tabletelor de 7 inch, fie să încerce să copieze formatul de 7.9 inch al celor de la Apple, după modelul lui iPad Mini. După ce a stat în umbra primelor tablete eșuate cu Android din 2011, LG a revenit în forță, cu terminalul LG G Pad 8.3. Sud coreenii explorează un nou format aici, o tabletă alungită și metalic cu ecran de 8.3 inch, cu rezoluție 1200p. Avantajul acestui model este că spre exemplu are un procesor mai puternic decât Nexus 7 2013, un Snapdragon 600, iar dotările sale includ și slot microSD și 2 GB RAM. Adăugăm aici și o capacitate impresionantă a bateriei, de 4600 mAh, care deși nu cred că oferă la fel de mult timp de funcționare ca un iPad Mini, cu siguranță depășește un Nexus 7. și mai interesant e prețul acestui model, cu câteva sute bune de lei mai mic decât cel al unui iPad Mini. Tableta fără cusur? Cam așa pare, mai ales dacă luăm în calcul și difuzoarele excelente și camera foarte bună, ca să nu mai vorbim de display-ul luminos.
Cu bune și cu rele, acestea sunt tabletele anului 2013, în viziunea mea. Observați că din 10 modele, 6 au 7+ sau 8+ inch, iar restul au 10 inch. 2014 va fi anul tabletelor de 7-8 inch, dar și al celor de 12 inch dacă ne luăm după zvonuri. Dacă aveți altă opinie decât mine despre tabletele anului vă aștept să votați la sondajul de pe Forumul Mobilissimo.ro.