20 de telefoane de tip smartphone și procesarea grafică

8.122 ori
<b>20 de telefoane de tip smartphone și procesarea grafică</b>Atunci când achizionezi un smartphone - telefon cu sistem de operare ar trebui acordată o importanță ridicată pentru accelerarea grafică oferită de așa-numitul GPU - Graphics Processing Unit sau Unitate de Procesare Grafică - conform wikipedia...

Atunci când achizionezi un smartphone - telefon cu sistem de operare ar trebui acordată o importanță ridicată pentru accelerarea grafică oferită de așa-numitul GPU - Graphics Processing Unit sau Unitate de Procesare Grafică - conform wikipedia este un circuit conceput pentru a manipula rapid și să modifice în memorie în așa fel încât să se accelereze construirea de imagini într-un buffer de cadre destinate pentru producția unui display. Termenul de GPU a fost definit și popularizat de Nvidia în 1999 când a comercializat 256 GeForce ca fiind primul GPU sau unitate de procesare grafică. Rivalul a sosit abia în 2002 de la ATI Technologies prin Radeon 9700 - ei îi spuneau VPU - unitate de procesare vizuală.

Nvidia Tegra 2

TelefonAccelerator graficTelefonAccelerator grafic
Samsung Galaxy S IIMali-400MP GPUSamsung Galaxy SPowerVR SGX540 GPU
HTC SensationAdreno 220 GPUNexus SPowerVR SGX540 GPU
LG Optimus 3DPowerVR SGX540 GPUHTC DesireAdreno 200 GPU
LG Optimus 2XULP GeForce GPUNexus OneAdreno 200 GPU
Motorola AtrixULP GeForce GPUSamsung Omnia 7Adreno 200 GPU
LG Optimus BlackPowerVR SGX530 GPUHTC 7 MozartAdreno 200 GPU
iPhone 4PowerVR SGX535 GPUNokia E7Broadcom BCM2727 GPU
HTC Desire SAdreno 205 GPUNokia N8Broadcom BCM2727 GPU
HTC Desire HDAdreno 205 GPUHTC Incredible SAdreno 205 GPU
Nokia N9PowerVR SGX530 GPUSony Ericsson Xperia ArcAdreno 205 GPU

Adreno GPU vine de la Qualcomm, iar datele lor tehnice sunt explicate - aici.

1. Adreno 200 GPU - aduce o arhitectură unified shader care permite utilizarea la maxim a puterii sale de procesare grafică. API-urile suportate sunt OpenGL ES2.0, OpenGL ES 1.1, 1.1 OpenVG, EGL 1.2, Direct 3D Mobile, SVGT 1.2, Direct Draw. Permite streaming de texturi ce pot combina video, camera foto, imagini cu grafică 3D.

2. Adreno 205 GPU - are GPU dedicat 2D cât șI 3D și astfel randarea este mai rapidă, calitate mai bună 2D, consum mai redus de energie. Permite accelerare hardware de tip SVG, Adobe Flsh. API-urile suportate sunt OpenGL ES 2.0, OpenGL ES 1.1, 1.1 OpenVG, EGL 1.3, Direct3D Mobile, SVGT 1.2, Direct Draw, GDI, DSP. Este de 4 ori mai rapid decât Adreno 200 GPU (sursa).

3. Adreno 220 GPU - a sosit în 2011 pe HTC Sensation. Puterea de procesare depășește cu mult pe cea a GPU-urilor anterioare. De performanțele superioare vor beneficia aplicațiile, browserul web, jocurile, etc. Este de două ori mai puternic decât Adreno 205 GPU și oferă full-screen post-procesare efecte shader, iluminare dinamică, texturi și reflecții 3D animate. Confrom unor teste independente ar fi cel mai bun GPU din piață, de 2.2 ori mai puternic decât unitatea Mali de pe SGS II de care scriu mai jos. (sursa)

4. Mali 400-MP GPU este utilizat de Samsung în supertelefonul Galaxy S II. Este un GPU produs de ARM în 2008. Este scalabil de la 1 la patru inimi de procesare. Are un singur driver pentru configurațiile multi-core și acest lucru facilitează funcționarea aplicațiilor, integrarea și mentenanța sistemului. Ajută la reducerea consumului de energie și memorie. Vorbim de primul multi-core GPU din piață. Este compatibil cu OpenVG 1.1 și oferă grafică 3D prin OpenGL ES 1.1 și 2.0 (sursa).

5. ULP GeForce GPU - ultra-low power (de aici vine acronimul de ULP). Realizat de Nvidia și regăsit pe Tegra 2 - platforma ce integrează un dual-core la 1 Ghz. Permite jocuri mobile cu grafică 3D. Compatibil cu standardul Open GL ES 2.0. Nvidia se laudă cu capabilitățile de operare în multi-tasking și cu browsingul foarte rapid. Frecvența la care operează este în funcție de versiune cuprinsă între 300 și 400 Mhz.

6. Broadcom BCM2727 GPU - permite facilități de multimedia high-quality. Suportă înregistrarea și redarea video HD. Senzorul camerei foto poate fi de maxim 12 Megapixeli. A fost lansat în 2008.

7. PowerVR GPU este o divizie a Imagination Technologies ce dezvoltă hardware și software pentru 2D și randare 3D. Inițial era destinată a concura pe piața de desktop pc-uri. S-au adaptat rapid și au trecut în zona de telefoane mobile sau tablete. Ei furnizează partea de GPU pentru iPhone 4, iPad sau iPad 2.

8. PowerVR SGX540 este inferior ca performanțe și lui Adreno 205 GPU (sursa).

Pe viitor va fi extrem de important ce GPU are fiecare telefon în parte. HTC Sensation are cea mai performantă unitate de procesare grafică din piață, dar nu sunt încă suficiente aplicații care să corespundă standardelor din Adreno 220 GPU și abia jocurile ce vor fi dezvoltate în 2012 vor beneficia de aportul grafic inedit al seriei de GPU dezvoltată de Qualcomm. Dacă postarea vi s-a părut interesantă sau măcar ca punct de plecare, vom reveni cu un articol similar legat de tehnologia din spatele display-urilor sau legat de procesoarele single core vs dual-core.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×