Android P lansat oficial (Developer Preview 1); Vine cu suport pentru decupaj în ecran, poziţionare la interior şi notificări îmbunătăţite pentru mesagerie

1.665 ori
<b>Android P lansat oficial (Developer Preview 1); Vine cu suport pentru decupaj în ecran, poziţionare la interior şi notificări îmbunătăţite pentru mesagerie</b>Deși mai avem ceva de așteptat până la conferința Google I/O 2018, acolo unde era de așteptat să fie dezvăluite detaliile despre Android P, iată că fanii sistemului de operare mobil de față au parte de bunătăți de pe acum odată cu debutul lui

Chiar dacă nu suntem deloc în sezonul lui Google I/O, marele G a decis să lanseze Android P în această săptămână, deocamdată în faza de Developer Preview 1. Nu avem încă numele de cod oficial, fie el Pecan sau Pineapple, dar ştim câteva dintre funcţiile noului OS.

Android P Developer Preview 1

Puteţi instala pe terminalele Pixel acest release, dacă faceţi parte din programul pentru dezvoltatori şi vă pricepeţi la flashing de imagine de sistem. Reţineţi că suntem în faza Alpha deocamdată, nici măcar beta, deci buguri pot apărea la orice pas. Android P vine cu suport nativ pentru decupajul în ecran, cel popularizat de iPhone X şi apărut şi pe ZenFone 5 recent.

Android P Developer Preview 1

Avem acum şi suport pentru poziţionare la interior, prin WiFi RTT, adică 802.11mc. Dacă un terminal oferă suport pentru acest standard, API-urile RTT vor măsură distanţa până la access point-urile WiFi cele mai apropiate fără a fi nevoie să se conecteze la ele. Cunoaşterea distanţei până la 3 sau mai multe puncte de acces înseamnă practic că poţi calcula poziţia unui telefon cu o precizie de până la 1-2 metri.

Android P Developer Preview 1

Ce înseamnă asta pentru noi? Înseamnă că vom vedea tot mai multe aplicaţii de navigare la interior în perioada următoare. Există şi suport pentru "control vocal în context", precum momentele când rosteşti "porneşte această lumină", astfel că sistemul o să ştie contextual despre ce e vorba prin poziţionare WiFi. Android P mai aduce şi un sistem de notificări pentru mesagerie îmbunătăţit, astfel că o vedem acum fotografii şi stickere în mesaje, aşa cum apare şi în capturile din acest articol.

Android P Developer Preview 1

Avem şi suport smart reply în tot OS-ul. Mai apare şi o mică modificare la panoul de notificări, cum s-a tot întâmplat la ultimele release-uri Android. Nu ştiu dacă abordarea albă cu toggle-uri gri se va păstra, dar sunt şanse. Apoi tot în acest Developer Preview apare şi un API mulţi cameră, care suportă zoom, Bokeh şi captură stereo nativ, pe terminalele cu două camere în faţă şi spate.

Aici lucrurile sunt cu dus şi întors, pentru că mulţi producători au propriile API-uri şi soluţii proprietare. Pe de altă parte dezvoltatorii de aplicaţii pentru camera third party au de câştigat. Tot Android P mai aduce şi suport pentru video HDR VP9, compresie a imaginii HEIF, iar Neural Networks API ajunge la versiunea 1.1, accelerând machine learning-ul.

Android P Developer Preview 1

Autofill-ul primeşte noi API-uri, iar scannerul de amprente va avea o interfaţă uniformă în toate aplicaţiile. Exact cum se zvonea, noul Android restricţionează accesul aplicaţiilor aflate în standby la microfon, cameră şi senzori. Se pare că următorul Developer Preview Android P vine în mai, urmat de DP3 şi DP4 în iunie, iar DP5 vine în iulie. Varianta finală soseşte în trimestrul 3, cândva în septembrie.

De abia de la DP2 se ajunge la versiunea beta, deci o să mai vedem schimbări. Simt nevoia să menţionez că Android P NU va sosi oficial pe Nexus 6P, Nexus 5X şi Pixel C.

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×