Azi se împlineşte un an de la lansarea "Roam like at Home", cu tarife rezonabile la roaming în UE; Iată concluziile

1.512 ori
<b>Azi se împlineşte un an de la lansarea "Roam like at Home", cu tarife rezonabile la roaming în UE; Iată concluziile</b>În urmă cu un an pe data de 15 iunie se lansa și programul Roam like at Home, modalitate prin care se schimbau politicile de tarifare în roaming. Astăzi la un an de la acel moment descoperim prin intermediul celor de la ANCOM care este

Anul trecut pe 15 iunie se relaxau masiv politicile operatorilor cu privire la tarifele de roaming aplicate în UE. Totul venea în urma unor hotărâri luate de Comisia Europeană, iar operatorii s-au conformat. La un an distanţă, ANCOM, autoritatea de comunicare şi telecom din România dezvăluie rezultatele acelei politici.

Românii au avut evident de beneficiat de pe urma sa, astfel că în 2017 utilizarea serviciilor de roaming a crescut semnificativ. Traficul de apeluri realizate a crescut de 3 ori, de la 0.5 miliarde de minute în 2016 la 1.5 miliarde în 2017. La nivel de apeluri primite s-a realizat o creştere cu 81%, până la 2 miliarde de minute, iar traficul de date a crescut cel mai spectaculos: de 6 ori, ajungând la 5.811 TB în 2017.

Ideea de "Roam like at Home" este următoarea: dacă ai activat serviciul de roaming şi te afli într-o ţară din spaţiul comunitar vei beneficia de aceleaşi oferte, extraopţiuni şi bonusuri în statele membre UE, plus Norvegia, Islanda sau Lichtenstein. Trebuie spus că se aplică această politică doar pentru călătorii ocazionale în afara ţării de unde a fost contractat serviciul respectiv.

Toţi operatorii au clauză de "utilizare rezonabilă", adică nu abuz. Din 15 iunie 2017 apelurile efectuate şi SMS-urile trimise în roaming se scad din minutele şi SMS-urile naţionale incluse, apoi se aplică tarifele din România. Pentru Internet se poate stabili o limită de consum în roaming, în stil similar cu limitele naţionale. După depăşire se poate aplica o suprataxă, care se adăugă la tariful de date din România.

Suprataxa nu poate depăşi 6 GB euro pe GB fără TVA în 2018 şi va tot scădea până în 2022. Avem şi o veste bună: există o aplicaţie de tip widget, care poate calcula şi estima limita de utilizare rezonabilă de date, aici.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×