Câtă grijă ai de parolele conturilor tale și de ce nu trebuie să le salvezi În autocomplete!

Autor:  | Publicat în:  Editorial 2.871 ori
<b>Câtă grijă ai de parolele conturilor tale și de ce nu trebuie să le salvezi În autocomplete!</b>Azi dimineață am avut o surpriză pe cât de ciudată pe atât de mare și alarmantă! Ca orice om &ldquo;normal&rdquo;, primul lucru după mersul la baie și băutul cafelei, e deschiderea paginii de Facebook! Surpriza propriu-zisă a fost că în...

Azi dimineață am avut o surpriză pe cât de ciudată pe atât de mare și alarmantă! Ca orice om “normal”, primul lucru după mersul la baie și băutul cafelei, e deschiderea paginii de Facebook! Surpriza propriu-zisă a fost că în locul unde ar fi trebuit să văd userul meu de Facebook, în câmpurile de user și password apăreau niște date ce nu le-am văzut niciodată până în acel moment!

Cunoscând faptul că nimeni altcineva în afară de mine n-a avut acces la notebook, m-a luat imediat transpirația, gândindu-mă instant la troieni, hacking și așa mai departe! Singurele indicii legat de ce s-a întâmplat, erau datele de login aflate via autocomplete-ul browser-ului Chrome din fața mea…

E clar că nu puteam trece peste acest lucru ignorându-l, deci am hotărât să mă loghez în respectivul cont și să aflu cine se găsește în spatele lui, poate astfel vom reuși împreună să-i dăm de capăt ce s-a întâmplat de fapt!

Click!

Unde mă trezesc??? în "Lanul De Secară", direct în contul lui Radu Bădoiu! în sfârșit am un nume, iar primul lucru ce l-am făcut a fost să îl contactez via Facebook Messenger, după ce în prealabil am comutat acțiunea pe propriul meu cont.

I-am trimis un screenshot cu datele lui de login din Facebook, fapt ce i-a atras atenția instant, răspunzându-mi în scurt timp! A urmat o discuție gen Sherlock Holmes și Dr. Watson, cu o finalitate care în prima fază nu a dus spre o concluzie, doar spre acțiuni de ambele părți, ce s-au concretizat prin multiple schimbări de parole, atât în conturile Google, cât și cel de Facebook.

Stând și gândind povestea la rece, de data aceasta am ajuns la concluzia că doar telefoanele și tabletele ce le primim în teste ar putea fi singura verigă slabă în toată povestea, deci am început cu întrebări în această direcție:

- “Te-ai logat recent în Facebook folosind un telefon ori tabletă a unui prieten?” 
- “Nu...” ,

- “Ai avut în teste recent vreun gadget?” 
- “în iulie, am avut la Praga un Samsung prin iLeo ...și în septembrie un Sony...”.

Clar! :) Tocmai testăm zilele acestea un smartphone Sony (putea fi și alt brand, situația ar fi fost aceeași în acest context).

Practic ce s-a întâmplat?

Radu a omis să reseteze telefonul la setările de fabrică, iar eu am fost neglijent și nu am verificat dacă e deja cineva logat pe telefon înainte să îmi adaug contul de google pe telefon! Ce a urmat, a fost o salvare automată a parolelor folosite de Radu în perioada cât a avut telefonul în teste în contul meu de Google. Cum sincronizarea Chrome e perfectă, datele de login ale lui Radu în Facebook, mi-au apărut instant și pe laptop!

învățătură:

Dacă primiți gadgeturi în teste ce necesită login, întotdeauna resetați-le la setările de fabrică înainte ca acestea să fie înapoiate, iar în momentul în care le primiți, verificați dacă acestea nu au cumva deja un utilizator activ pe ele! Această întâmplare ne arată bineînțeles și cât de “sigur” este să ne salvăm parolele în autocomplete-urile de orice fel…

Okay! Vă doresc în continuare o duminică plăcută, eu mai am puțină treabă cu transferuri din contul de PayPal a lui Radu… ;)

Pe curând!

⚡ Poți obține extra 20 euro pentru accesorii, cumpărând telefonul OnePlus 6T folosind acest link.
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×