Începe războiul comercial: China ar putea interzice vânzarea de produse Apple din cauza motivelor de "securitate naţională"

1.589 ori
<b>Începe războiul comercial: China ar putea interzice vânzarea de produse Apple din cauza motivelor de "securitate naţională"</b>Ultima lună a fost marcată și de către numeroasele știri referitoare la banarea Huawei din SUA și mai recent și a celor de la ZTE care ce-i drept au comis-o destul de grav. Acum se pare că guvernul chinez se pregătește să răspundă cu aceeași monedă

Duelurile dintre Statele Unite şi companiile din China continuă şi se amplifică. A simţit-o pe pielea sa ZTE în această săptămână, când s-a trezit cu interdicţie la achiziția de procesoare Qualcomm şi poate şi interdicţie la folosirea lui Android. China simte nevoia să dea replica şi ameninţă cu interdicţia produselor Apple.

Totul începea cu politica lui Trump şi cu Huawei, care nu a putut să îşi vândă flagshipul Huawei Mate 10 Pro prin operatorii din State. Apoi Huawei a avut beţe în roate şi la livrarea de echipamente telecom spre operatorii locali. Cât despre răspunsul prin atacul la Apple, firma din Cupertino e adânc ancorată în China. Ne gândim numai la vizitele foarte dese făcute acolo de Tim Cook, dar şi de Steve Jobs pe vremea sa.

China este o naţiune în creştere, cu o clasă de mijloc tot mai mare şi o obsesie a populaţiei ceva mai înstărite de a epata. Acea clasă de sus şi de mijloc din aglomeraţiile urbane cumpără foarte multe iPhone-uri. Apple a obţinut profituri record în China in 2017 şi probabil că vor să ţină cu dinţii de această piaţă. Şi nu doar iPhone-urile performează acolo, ci şi iPad-urile, Mac-urile, Apple Watch-urile.

Veniturile Apple din China continentală au ajuns la 46 de miliarde de dolari anul trecut, adică 19% din totalul vânzărilor sale. Pe de altă parte autorităţile chineze discută despre interdicţia produselor Apple pe fondul clasicelor "îngrijorări legate de securitate". Nici o companie de pe planetă nu îşi permite să piardă 19% din venituri, aşa că Apple ar fi în stare să facă presiuni şi pe administraţia Trump să o lase mai moale cu interdicţiile chinezilor.

Pe de altă parte Apple generează profit serios pentru Foxconn, probabil cea mai bănoasă entitate hardware a Chinei, iar renunţarea la businessul local ar însemna şi foarte multe disponibilizări. Cred că firme ca Huawei, Oppo sau Vivo îşi freacă mâinile când aud de interdicţia iPhone-urilor la vânzare, pentru că asta le-ar creşte şi în unele cazuri dubla cotă. Până acolo mai e totuşi cale lungă...

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×