Creatorul lui Mandrake Linux prezintă eelo, un OS mobil open source care aduce cu Android, dar fără servicii Google

2.415 ori
<b>Creatorul lui Mandrake Linux prezintă eelo, un OS mobil open source care aduce cu Android, dar fără servicii Google</b>Am văzut în trecut cum alții au încercat să vină cu o platformă mobilă menită să rivalizeze cu Android, câteva exemple fiind Sailfish OS a celor de la Jolla sau Ubuntu Touch care a debutat pe un telefon Meizu. Astăzi descoperim detalii

Ştiţi probabil că Android şi multe alte platforme şi tentative de platforme de pe mobil au Linux la bază. S-a încercat la un moment dat şi implementarea lui Ubuntu pe handset-uri, dar proiectul nu a avut mare succes. Cum există multe distribuţii de Linux, acum creatorul lui Mandrake Linux a dezvoltat şi eelo, un sistem de operare open source pentru mobile şi care aduce cu Android.

Dacă Android vine cu un mediu închis, dependent de aplicaţii şi servicii Google, nu e nici urmă de aşa ceva pentru eelo. Fondatorul Linux, Gael Duval este în spatele acestui proiect şi se declarase nemulţumit de OS-urile actuale pentru mobil, de aici şi ideea sa. El vede eelo ca o bifurcaţie din Android, una care foloseşte doar software gratuit şi open source.

Ar putea fi considerat şi drept înrudit cu LineageOS, proiectul fostei echipe CyanogenMod, cu o suită de aplicaţii custom şi launcher custom. Conceptul de bază este înlocuirea serviciilor Google cu alternative open source. Un exemplu este OpenStreetMaps în loc de Google Maps, iar în loc de Google Drive avem NextCloud sau OwnCloud.

Play Store e suplinit de F-Droid sau APKPure. Au mai fost încercări de a crea un Android fără servicii Google, pentru că fix asta se dorea a fi CynaogenMod. După cum ştiţi, nu s-a terminat prea bine povestea sa. Cine vrea să susţină proiectul eelo îl poate finanţa pe Kickstarter, unde se găsesc şi extra detalii. Cu puţin noroc poate vedem şi un Eelo Phone într-un an.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×