Cu ce iese În față Google Nexus 7 față de iPad mini?

Autor:  | Publicat în:  Comparatii Tableturi 2.074 ori
<b>Cu ce iese În față Google Nexus 7 față de iPad mini?</b>în primul rând trebui să precizez că nu vorbesc doar din datele hardware ale produselor. Am testat Google Nexus 7 prin august și la vremea respectivă v-am propus un review video detaliat în premieră la nivel local. &nbsp; iPad mini nu a sosit la...

în primul rând trebuie să precizez că nu vorbesc doar din datele hardware ale produselor. Am testat Google Nexus 7 prin august și la vremea respectivă v-am propus un review video detaliat în premieră la nivel local.

iPad mini nu a sosit la mine și doar într-un magazin iStyle m-am jucat puțin pe iPad mini în varianta neagră, cea albă nu era pe acolo. Pot spune că am făcut un hands-on de 10 - 15 minute și am întors tableta Apple pe toate părțile.

Să trecem în revistă, hardware-ul de la care se pornește analiza:

Tabletă
Date tehnice
Google Nexus 7iPad mini
EcranIPS de 7 inch cu rezoluție 1280x800 pixeliLED-backlit IPS de 7.9 inch cu rezoluție 1024x768 pixeli
ProcesorQuad core Tegra 3 la 1.3 GHzDual-core Apple A5
Memorie1 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare512 MB RAM, 16, 32 sau 64 GB spațiu de tsocare
GPUULP GeForcePowerVR SGX543MP2
Sistem de operareAndroid 4.1 Jelly BeaniOS 6
ConectivitateWi-Fi a/b/g/n, bluetooth, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm4G și Wi-Fi în funcție de versiune, bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm, GPS și GLONASS
Cameră foto și videoFrontală de 1.2 Megapixeli și filmează HD5 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 1.2 Megapixeli
Baterie4325 mAh16.3 Wh
Greutate340 gr.308 gr.
Grosime10.5 mm7.2 mm

Ambele sunt disponibile în România. Google Nexus 7 până la final de noiembrie va fi și în versiunea de 32 GB cât și 32 GB cu 3G - vârful de gamă ce va costa pe la 1499 lei în mod oficial. iPad mini a ajuns în stocurile magazinelor din 2 noiembrie în toate variantele de la cea de 16 GB Wi-Fi până la 64 GB Wi-Fi + Cellular.

Cu ce iese în față Google Nexus 7 față de iPad mini?

a. Preț

Și aici ar fi suficient doar să listez costurile de achiziție:

I. Google Nexus 7 de 16 GB cu Wi-Fi - 1099 lei;
II. iPad mini de 16 GB cu Wi-Fi - 1649 lei.

O diferență care se simte în cazul unei tablete ce dorește să coste puțin, să ofere mult. Tabletele de 7 - 8 inch sunt văzute ca o alternativă reală la cele de 10.1 inch, atât la nivel de preț cât și prin dimensiunile compacte ce le fac mai ușor de utilizat la drum sau în diverse situații.

b. Rezoluție ecran

1280x800 pixeli pe 7 inch vs 1024x768 pixeli pe 7.9 inch.
Clar că Google Nexus 7 stă mai bine la acest capitol. Este o adevărată luptă în a aduce o rezoluție cât mai mare pe un display mai mic, vă reamintesc că Sharp sau HTC pregătesc telefoane Android cu display la 1080p. Asta se transpune într-o claritate mai mare, plăcere în a vedea un clip HD la rezoluția nativă fără a fi compilat sau limitat de display.

c. Format display și dimensiuni mai compacte

7 inch și aspect ratio 16:9 la Google Nexus 7 vs 7.9 inch și aspect 4:3 pentru iPad mini
Prefer prima variantă. Spre exemplu, pe YouTube la un clip cu rezoluție 1080p prefer să-l văd la lățimea maximă pe ecranul lui Nexus 7. Plus că la iPad mini fiind foarte lat și când este în portrait trebuie operat cu ambele mâini când ai ceva de scris pe tastatura qwerty. Știu că iPad mini are greutate și grosime mai reduse, dar stă mai prost ca lățime, lungime.

îmi place să simt o diferență între modul landscape și potrait. La iPad mini această trecere pare aproape imperceptibilă.

d. Google Play cu mai multe aplicații de tip freemium

Android a crescut mult și ecratul dintre Google Play și App Store s-a redus semnificativ. Dovada sunt și cele peste 700000 de aplicații din magazinul de aplicații Android, similar cu cel din market-ul Apple. Posibil ca pe viitor să vedem și mai multe apps în Google Play, plus deschiderea de a oferi o serie de facilități și pentru Europa: filme, muzică, emisiuni tv, cărți. Apple nu va fi așa interesant să ofere asta și în România, pe când Google vrea să beneficieze de neimplicare Apple spre a-și aconta piața.

Mult mai multe aplicații gratuite și de calitate găsiți în Google Play față de App Store. Mulți dezvoltatori de aplicații au ales să monetizeze prin reclame sau in-app purchase și de aici continuțul gratuit mai generos din magazinul de aplicații deținut de Google.

e. Raport calitate / preț

Am început cu prețul și ne întoarcem la același aspect, dar într-un raport ce indică Google Nexus 7 ca și câștigător. iPad mini pare a fi un device făcut să beneficieze de contentul existent în App Store, peste 275.000 de aplicații optimizate pentru iPad 1 și 2 care aveau tot 1024x768 pixeli. De aici și un hardware mai slab bazat la nivel de CPU pe Apple A5 dual-core la 1 GHz.

Google Nexus 7 scapă de problema update-urilor. Fiind un device din seria Nexus va primi noile versiuni Android în premieră. Se pregătește de Android 4.2 Jelly Bean din 13 noiembrie odată cu lansarea LG Nexus 4 și Google Nexus 10. La hardware s-a optat pentru Tegra 3 quad-core + 1 GB RAM, am înțeles că deja sunt câteva aplicații ce pun în valoare această configurație hardware, altele vor sosi într-un orizont de timp apropiat.

Google Nexus 7 mi se pare o alegere inteligentă. O să vină câte un cârcotaș și o spună că nu are cameră foto ca iPad mini sau dimensiunile tabletei Apple - greutate de 300 și un pic de gr.

ASUS și Google au făcut o treabă excelentă, un device care oferă acces la Google Play, display bun, hardware de top și preț de tip best buy. Apple a țintit un alt segment, a preferat să meargă pe un profit pe device ceva mai mare. Nexus 7 mi se pare mai orientat spre viitor, decât iPad mini ce pare conceput spre a maximiza importanța conținutului existent în App Store.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×