Despre lumea portabilelor și o ipoteză

Autor:  | Publicat în:  Tehnologie 1.516 ori
<b>Despre lumea portabilelor și o ipoteză</b>Am participat zilele trecute la o întâlnire organizată de Maguay numită peiorativ: Geeks Togheter. Am reținut o sumă de lucruri vis-a-vis de tehnologiile Intel, Microsoft cât și de planurile Maguay - companie autohtonă care se încăpățânează...

Am participat zilele trecute la o întâlnire organizată de Maguay numită peiorativ: Geeks Togheter. Am reținut o sumă de lucruri vis-a-vis de tehnologiile Intel, Microsoft cât și de planurile Maguay - companie autohtonă care se încăpățânează să să-și dezvolte un brand, intrând într-o competiție inegală cu multinaționalele în genul: ASUS, Sony, Acer, Samsung, etc.

S-a vorbit despre evoluția portabilelor și normal că s-a insistat pe ideea de ultrabook. Intel mizează enorm pe această ideea. Speranțele lor sunt ca în 2013 să ajungă ca ultrabook-ul să fie 40% din piața de laptopuri. S-a spus că este o reorientare spre experiența oferită utilizatorului și cursa de a oferi mai mult performanță (MB, GB, MHz), nu mai este primordială. Maguay nu va oferi și o tabletă în viitorul apropiat, deoarece consideră că s-a ajuns la o suprasaturare a ofertei. Mi s-a părut ciudat cum au luat segmentul tabletelor în derândere considerându-l o fiță.

Pe de altă parte, dacă se vor menține prețurile de acum de peste 4.000 de lei pentru cel mai ieftin ultrabook, nu văd cum vor reuși să-și atingă țelul de 40% în 2013. Presupun că prețurile vor intra la apă. Dacă Apple ar reduce consistent prețul lui MacBook Air, ultrabookurile s-ar putea să fie lovite puternic și să nu aibă aderență mai deloc.

Motorola Atrix 4G Lapdock

în opinia mea, Maguay ar trebui să se pună la masa de lucru și să gândească o alternativă, o tabletă corelată cu valorile brandului lor. Nu ai cum să râzi de un segment care a prins. Cei de la Intel au spus că ei vând 1 milion de laptopuri pe zi și că niciodată tabletele nu vor ajunge la acest nivel. Sorin Rusi de la laptopnews.ro afirmă că nu există content pentru tablete ca în afară. înclin să cred că nu este așa. Sunt zeci de mii de aplicații optimizate în App Store pentru iPad. Tabletele HoneyComb au 30% din piață și au devin ofertante ca piață de desfacere pentru un dezvoltator. Sorin mai spunea că de pe tabletă nu poți scrie ca de pe un laptop. Corect. La Transformer această diferență este foarte mică, dar gândiți-vă la un Siri optimizat să transpună în text ceea ce vorbiți via tehnologiile în cloud și cu suport pentru limba română, nu-i așa că ar place mai mult asta decât să-ți plimbi degetele peste o tastatură convențională?

Despre lumea portabilelor și o ipoteză

Cred că în viitor, între 5 și 10 ani de acum încolo, laptopul sau tableta vor fi doar un fel de skin pentru un device de dimensiuni reduse, un smartphone care va îngloba suficientă putere de procesare. Mă gândesc la Tegra 3 care deja a ajuns în universul quad-core și primul device ASUS Transformer Prime sosește în luna decembrie la 499 dolari, la noi se va transforma în 499 euro.

Ca să înțelegeți mai bine, gândiți-vă la Motorola Atrix și la acel lapdock sau la ASUS Padfone. Pe de altă parte, tehnologiile în cloud vor deveni tot mai intruzive vizavi de smartphone, ajutând în diverse sarcini.

Nu spun că laptopurile vor dispărea, dar vor fi mai nișate, cu un procent mai redus din piață. Cum se întâmplă acum cu desktop pc-urile. Tableta este un device ce cu siguranță nu este o fiță ci oferă portabilitate maximă. Nu-ți trebuie un device cu dimensiuni pantagruelice ca să vizualizezi imagini, să citești un site de știri, să socializezi și de multe ori, un smartphone este prea mic.

în concluzie, neglijând sau luând în derâdere un segment din piață s-ar putea mai târziu să se întoarcă împotriva ta și selecția naturală va funcționa. Ultrabookul era o revoluție, dacă ajungea înaintea lui MacBook Air. Intel a avut nevoie de o bună perioadă de timp ca să ofere ceva similar.

⚡ Cum poți beneficia de reduceri de până la 300 euro pentru device-uri dacă alegi pachetul de servicii Orange Love. Află de aici!
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×