Diferentele dintre platformele smartphone-urilor moderne, o analiza marca Gizmodo

Autor:  | Publicat în:  Software 1.964 ori
<b>Diferentele dintre platformele smartphone-urilor moderne, o analiza marca Gizmodo</b>Smartphone-urile au evoluat enorm in ultimii ani, majoritatea avand acum functii similare, desi unele terminale sunt in mod clar mai bune decat altele, in functie de nevoile clientului. Gizmodo a realizat o analiza a celor 5 platforme principale de pe...

Smartphone-urile au evoluat enorm in ultimii ani, majoritatea avand acum functii similare, desi unele terminale sunt in mod clar mai bune decat altele, in functie de nevoile clientului. Gizmodo a realizat o analiza a celor 5 platforme principale de pe smartphone-uri, fie ca ele suporta input prin intermediul unui touchscreen, cu ajutorul tastaturii, sau ca ele permit rularea jocurilor si playbackul media.

Symbian a fost exclus din aceasta discutie, deoarece prezenta sa in SUA este insignifianta, in comparatie cu restul platformelor, iar analiza este realizata la nivelul pietei americane.

iPhone

Apple se axeaza prea mult pe factorul user-friendly, uitand sa implementeze dotari necesare utilizatorului, in special unele care fac parte din UI, sau care ar necesita un consum crescut de energie al bateriei. Rezultatul este o interfata usor de utilizat, dar care totusi ar putea fi mai buna. iPhone OS 3.0 rezolva multe din aceste probleme, cum ar fi lipsa functiei copy/paste, a cautarii, a functiei push notifications, dar totusi nu au fost implementate inca suportul Flash, multitaskingul si inregistrarea video nativa.

Windows Mobile

Windows Mobile este perfect pentru publicul business, datorita faptului ca suporta servicii email securizate si opereaza cu infrastructrui computerizate corporate, ruland si aplicatii business create de Microsoft. Puteti practic rula orice pe un handset Windows Mobile, dar pentru ca telefoanele dotate cu acest OS sunt fabricate de companii rivale, interfata si experienta utilizatorului pot varia foarte mult, dezamagind uneori. Un defect important este ecranul si lipsa suportului pentru touchscreen-uri capacitive si interactiune multi-touch.

Android

Android este visul oricarui developer, deoarece OS-ul este complet open source, permitand specialistilor sa faca orice poftesc din telefonul lor. Asta inseamna ca teoretic orice functie va fi disponibila pe telefoanele Android, chiar si interactiunea multi-touch nesuportata oficial, cata vreme exista un developer care sa o creeze. Dezavantajul acestei platforme este interfata incoerenta, care te duce cu gandul la 4 OS-uri utilizate simultan si nu unul.

BlackBerry

Ca si Windows Mobile, platforma BlackBerry este orientata catre publicul business, dar cu o abordare mult mai coerenta. Avem de-a face cu un OS intuitiv si bine structurat, care foloseste un server email perfect pentru mesajele utilizatorilor corporate. Totusi, telefoanele BlackBerry raman modele "utilitare", de nisa, destinate clientilor corporate, iar rigiditatea lor nu atrage publicul de masa, in ciuda noilor functii ale lui OS 4.6.

WebOS si Palm Pre

Palm Pre este un nou-venit in acest grup, impreuna cu sistemul sau de operare webOS, care are potential destul de mare incat sa concureze cu platforma de pe iPhone. Acest lucru se poate realiza prin imbinarea simplitatii si lookului placut al lui iPhone OS cu puterea de procesare in fundal a lui Android sau Windows Mobile. Puteti rula oricate aplicatii doriti simultan pe Palm Pre si veti utiliza un sistem care permite o trecere rapida prin lista de softuri, in genul unei galerii foto.

UI-ul integreaza si functii web, uneori atat de bine, incat nu va veti da seama ca folositi Internetul. Daca iPhone este pentru omul de rand, Windows Mobile pentru directori, Android pentru programatori si BlackBerry pentru cei care vor sa fie mereu la curent cu informatiile de ultima ora, webOS poate fi considerat ideal pentru pustii pasionati de social media si web 2.0.

Via: [Gizmodo.com]

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×