Google anunţă oficial Android O, în varianta Developer Preview; Iată care sunt noutăţile şi terminalele ce pot primi acest OS chiar acum!

4.361 ori
<b>Google anunţă oficial Android O, în varianta Developer Preview; Iată care sunt noutăţile şi terminalele ce pot primi acest OS chiar acum!</b>Anunţul surpriză al zilei nu e doar cel Apple legat de un nou iPad şi un iPhone roşu, ci vine din partea rivalilor de la Google. Marele G a anunţat oficial Android O, în varianta Developer Preview şi chiar dacă nu avem un nume de cod pentru acest OS..

Anunţul surpriză al zilei nu e doar cel Apple legat de un nou iPad şi un iPhone roşu, ci vine din partea rivalilor de la Google. Marele G a anunţat oficial Android O, în varianta Developer Preview şi chiar dacă nu avem un nume de cod pentru acest OS, măcar aflăm detalii despre ce aduce el nou. Aflaţi că o prezentare amplă va fi realizată în luna mai la Google I/O 2017, dar câteva detalii avem încă de acum.

Cei care vor să pună mâna pe Android O chiar acum trebuie să fie în rândul dezvoltatorilor cu permisiune de la Google. Hai să vedem ce e cu adevărat nou:

Limitări la nivel de operaţiuni în fundal

Limitări la nivel de operaţiuni în fundal

Odată cu sosirea lui Android O, Google va impune limite aplicaţiilor legat de activitatea lor în fundal. Astfel, nu se va mai consuma aşa multă baterie şi resurse de memorie sau CPU în fundal, ceea ce e un mare câştig pentru durata de viaţă a telefoanelor. De remarcat că doar aplicaţiile lansate pentru Android O vor avea această funcţionalitate şi va dura ceva până se vor alinia toate.

Re-modificare a notificărilor

Re-modificare a notificărilor (canale de notificari)

După modificarea notificărilor adusă de Android Nougat are loc încă o schimbare. De această dată notificările vor avea definite categorii, astfel încât utilizatorii vor putea alege ce tipuri de notificări să afişeze o aplicaţie (pe stil iOS). Se va lucra la nivel de canal de notificare şi unele vor putea fi blocate individual. În plus, Android O aduce şi grupaje de notificări şi noi elemente vizuale, care fac notificările mai uşor de observat.

Android O

Există şi funcţie de snooze acum, iar culorile de fundal pentru aceste date care trebuie să sară în ochi vor putea fi setate de dezvoltatori.

Picture in Picture

Android O Picture in Picture

După cum auzisem recent funcţia Picture in Picture de pe Android TV e acum gata să ajungă şi pe telefoane şi tablete. Asta înseamnă că vom putea vedea un clip minimizat în vreme ce facem altă activitate. E drept că Samsung are asta de ani buni sub forma lui Pop Up Play, funcţie copiată pe foarte multe terminale. Diferenţa e că acum vom primi asta nativ.

Altele

Autofill API

Android O aduce şi "Autofill API", care va permite să autocompletați diferite câmpuri, precum tabele, autentificări pe bază de parolă şi altele. Mai primim şi suport pentru iconuri adaptive, o gamă mai largă de culori suportate de aplicaţii, resurse de font în XML, WiFi Aware (comunicare WiFi între terminale apropiate chiar şi fără punct de acces Internet) şi suport pentru framework Telecom.

Acesta din urmă permite integrarea aplicaţiilor de apelare third party să fie integrate în sistem. S-a umblat iar la Runtime-ul Android, care ar trebui să fie cu până la 2 ori mai rapid. O ultime menţiune merge la suportul pentru codec-ul Bluetooth de înaltă calitate LDAC, dar şi pentru navigarea pe bază de tastatură, fiind acum mai preciza utilizarea săgeţilor direcţionale. Varianta finală de Android O vine în trimestrul 3 şi probabil îi aflăm numele la I/O. Între timp nerăbdătorii se pot juca cu Developer Preview 1 pe următoarele terminale:

Adaptive icons Android OAdaptive icons Android O

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×