Iată tot ce a anunţat Microsoft în prima zi de BUILD 2016: actualizare aniversară pentru Windows 10, boți, HoloLens, Cortana evoluat şi altele

908 ori
<b>Iată tot ce a anunţat Microsoft în prima zi de BUILD 2016: actualizare aniversară pentru Windows 10, boți, HoloLens, Cortana evoluat şi altele</b>Ieri Microsoft a dat startul seriei de conferinţe cunoscute ca BUILD 2016, evenimentul care ne aduce anual informaţii despre produsele Microsoft, cu accentul pe Windows. Prima conferinţă a avut 2 ore şi jumătate şi a fost foarte interesantă,...

Ieri Microsoft a dat startul seriei de conferinţe cunoscute ca BUILD 2016, evenimentul care ne aduce anual informaţii despre produsele Microsoft, cu accentul pe Windows. Prima conferinţă a avut 2 ore şi jumătate şi a fost foarte interesantă, incluzând subiecte precum automatizări, evoluţia lui Cortana, HoloLens, dar şi actualizarea aniversară a lui Windows 10.

Pe scenă din San Francisco s-au perindat oficiali ai companiei şi am aflat pentru început că 270 de milioane de terminale rulează Windows 10 în acest moment. Am aflat şi că în această vară va sosi o "actualizare aniversară" pentru Win 10, gratuit pentru până la 4 milioane de terminale. Noile funcţii incluse la pachet sunt autentificarea pe bază de amprentă, suport HoloLens şi o îmbunătăţire a lui Cortana şi a suportului pentru input cu stylusul.

Iată tot ce a anunţat Microsoft în prima zi de BUILD 2016: actualizare aniversară pentru Windows 10, boți, HoloLens, Cortana evoluat şi altele

Un exemplu oferit pe scenă a fost scrierea în memo a cuvântului "tomorrow", recunoscut apoi de Cortana şi apărând opţiunea de a adăuga un eveniment în calendar.  În plus vor mai sosi pe platformă şi aplicaţii universale pentru servicii ca Instagram, Facebook şi Messenger. MS a mai anunţat şi o actualizare a lui Visual Studio, dar şi sosirea lui Bash Scripting pe Windows, spre surprinderea fanilor Ubuntu.

BUILD 2016

Va fi oferit şi un convertor desktop care portează aplicaţiile Win 32 sub forma celor moderne. A fost anunţat şi Xbox Dev Mode, care permite transformarea oricărei console Xbox One într-un developer kit. Trebuie doar să fie descărcate aplicaţii speciale şi să fie înregistrat device-ul cu un cont special de developer. Veţi putea face apoi debugging foarte uşor pe acel Xbox One pentru aplicatiile voastre.

HoloLens

Oficialii Microsoft au vorbit şi despre HoloLens, anunţând că varianta sa pentru dezvoltatori va începe să fie livrata de azi. Tot codul necesar pentru platformă va fi disponibil via GitHub. Am văzut şi un demo care prezenta utilizarea medicală a lui HoloLens, pentru a vedea organele interne ale unui pacient sub forma unei simulări virtuale.

Există şi un program numit Destination Mars, realizat în colaborare cu NASA şi permiţând explorarea Planetei Roşii via HoloLens. Nu a lipsit de la eveniment nici Satya Nadella, CEO Microsoft, care a avut un discurs pe tema utilizării tehnologiei pentru a îmbunătăţi comunicarea interumană. S-a discutat despre Bots (automatizări), precum Cortana sau controversatul Tay, care recent a trebuit retras pentru a i se rezolvă problemele.

Iată tot ce a anunţat Microsoft în prima zi de BUILD 2016: actualizare aniversară pentru Windows 10, boți, HoloLens, Cortana evoluat şi altele

În privinţa lui Cortana, am aflat că îi putem pune acum întrebări direct din lockscreen sau să îi dăm comenzi mai specifice precum "trimite documentul la care lucram aseară". De asemenea, asistentul virtual poate căuta chitanţe în mail, iar dezvoltatorii pot adăuga Proactive Actions în Cortana, care pot ajunge chiar la a vă reaminti ce magazine aţi vizitat ultima oară şi ce e recomandat să cumpăraţi în funcţie de ce aţi cumpărat deja.

Satya Nadella a afirmat şi că există aproape 1000 de aplicaţii cu Cortana integrat, iar începând din această săptămână în Windows Store se va găsi o zonă Cortana Collection, astfel încât să găsim acele aplicaţii mai uşor. Cortana urmează să fie integrat cu Skype şi pe Xbox One, pe viitor. Foarte multe din discuţiile de la BUILD au avut de-a face cu reţelele de boţi şi în general reţelele neurale.

Iată tot ce a anunţat Microsoft în prima zi de BUILD 2016: actualizare aniversară pentru Windows 10, boți, HoloLens, Cortana evoluat şi altele

Viitorul ne va aduce boţi şi holograme integrate în Skype, dar şi integrarea lui Cortana în comunicare. Aceşti boţi (automatizări) vor sosi şi pe Android şi iOS şi vor avea un framework dedicat pentru a îi conecta cu aplicaţiile cele mai populare de mesagerie. Nadella consideră că "boţii sunt noile aplicaţii" şi deşi la prima vedere ei sunt folosiţi ca promoteri de produse sau furnizori de reclame, ei au şi rolul de a facilita comunicarea.

Pe viitor vom vedea şi o extindere a funcţiilor biometrice din Windows, când vine vorba de logarea în aplicaţii prin autentificarea facială sau pe bază de amprentă. Viitoare update-uri de Windows vor schimba şi modul în care scriem notiţe sau desenăm folosind stylusuri, direct pe site-uri, hărţi sau alte imagini şi conţinuturi.

Iată tot ce a anunţat Microsoft în prima zi de BUILD 2016: actualizare aniversară pentru Windows 10, boți, HoloLens, Cortana evoluat şi altele

Partenerii Microsoft au ţinut să sublinieze cât de deschisă a devenit compania în relaţia cu dezvoltatorii, punând accentul pe "open development" şi o platformă universală pentru toate produsele MS. Prezentările de la BUILD continuă şi deşi ideea acelor boţi nu ne-a convins încă, aşteptam să vedem cum vor evolua pe viitor. Hologramele din Skype sună interesant totuşi… O observație la final: nimic despre telefoane, nimic despre Windows Mobile!

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×
×