IBM are un nou chip pentru supercomputere, care imită activitatea creierului uman și are consum redus

838 ori
<b>IBM are un nou chip pentru supercomputere, care imită activitatea creierului uman și are consum redus</b>Deși suntem departe de momentul singularității, marii producători de soluții de calcul se apropie de realizarea unui sistem care să funcționeze precum creierul uman. IBM se număra printre aceste companii, ei prezentând prototipul SyNAPSE cu...

Deși suntem departe de momentul singularității, marii producători de soluții de calcul se apropie de realizarea unui sistem care să funcționeze precum creierul uman. IBM se număra printre aceste companii, ei prezentând prototipul SyNAPSE cu câțiva ani în urmă. Acum ei au realizat o nouă versiune, una gata de producție.

Noul SyNAPSE vine cu 1 milion de neuroni, 256 milioane de sinapse și 4096 de core-uri neurosinaptice, toate acestea având nevoie doar de 70 mW pentru a funcționa. De obicei un procesor ultrarapid e definit prin consumul ridicat de energie, dar produsul celor de la IBM face excepție de la regulă. Ca să vă faceți o idee cu privire la cât de mic e consumul acestui chip, aflați că el necesita energie cam cât cea furnizată de bateria unui aparat auditiv.

Dacă și dimensiunile o permit, un astfel de chip ar putea cu ușurință să ajungă pe o tabletă sau un smartphone. Proiectul SyNAPSE are deja finanțare de la autoritățile din domeniul apărării din SUA. IBM a produs o placă cu 16 astfel de chipuri care lucrează în tandem, adică 16 milioane de neuroni capabili să proceseze instrucțiuni care tradițional implica zeci de computere.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×