Innovation Labs 2016, informații și detalii interesante despre ediția cu numărul 4 a hackaton-ului destinat studenților pasionați de tehnologie

Autor:  | Publicat în:  știri diverse 791 ori
<b>Innovation Labs 2016, informații și detalii interesante despre ediția cu numărul 4 a hackaton-ului destinat studenților pasionați de tehnologie</b>Cum mulți dintre cititorii site-urilor de tehnologie sunt &icirc;n mare parte tineri, și poate totodată studenți, astăzi vă vom vorbi pe larg despre Innovation Labs - un program despre care mai toți am auzit la un moment dat sau altul. &Icirc;n...

Cum mulți dintre cititorii site-urilor de tehnologie sunt în mare parte tineri, și poate totodată studenți, astăzi vă vom vorbi pe larg despre Innovation Labs - un program despre care mai toți am auzit la un moment dat sau altul. În cazul în care numele de față nu vă sună deloc cunoscut, atunci acest articol este ocazia potrivită pentru a afla mai multe detalii.

Ce este Innovation Labs?

Probabil vă întrebați ce reprezintă, ce este Innovation Labs în termeni mai comuni? Ei bine, după cum și unul dintre co-fondatorii Innovation Labs, Răzvan Rughiniș, ne dezvăluie, acest program reprezintă în primul rând o oportunitate pentru tinerii studenți ce vor să-și transforme în realitate ideile de pe hârtie.

Programul este totodată și locul în care studenții de la facultățile cu profil tehnic, business sau comunicare, își pot pune bazele propriilor startupuri într-un mediu profesionist. Odată înscriși în program, studenții au acces la numeroase echipamente și soluții puse la dispoziție de către parteneri, modalitate prin care ideile pot fi puse în practică mult mai rapid.

Când se desfășoară?

Anul acesta, Innovation Labs este împărțit în două etape, prima dintre acestea fiind cea recent desfășurată în București în perioada 5 - 6 martie unde peste 200 tineri și-au prezentat ideile mărețe. În doar câteva zile ne vom muta în schimb focusul către etapa cu numărul 2 ce are loc între 12 - 13 martie.

De această dată, Innovation Labs 2016 se va desfășura simultan în 3 orașe din România, fiind vorba despre Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara. Cum probabil bănuiți, în spatele acestui program se află și numeroși parteneri, respectiv sponsori, companii ce le dau posibilitatea studenților să se afirme.

Printre partenerii Innovation Labs se numără în primul rând Orange, operator ce pune la dispoziția echipelor înscrise în program atât hotspot-urile Mobile Wi-Fi utile pentru aplicațiile bazate pe servicii de localizare, cât și kit-uri Internet of Things ce oferă SIM-uri, trafic de date național nelimitat, respectiv acces la platforma Orange DataVenue.

De asemenea, printre aceștia se mai afla și celebrul lanț de supermarket-uri Carrefour, dar și Fundația Română-Americană. Lista companiilor implicate în programul Innovation Labs este una la fel de consistentă, câteva dintre numele incluse fiind următoarele: Microsoft, Ericsson, Intel, Bloomberg, Cisco, EA, Aqua Carpatica și Adobe.

Prima etapă -  Innovation Labs București 2016

După cum am precizat mai sus, Innovation Labs 2016 tocmai ce a avut loc în București în perioada 5 - 6 martie, fiind înregistrat aici un număr total de 72 idei din partea tinerilor dornici să-și transforme produsele în realitate. Anul acesta s-au acceptat idei din 4 categorii diferite după cum urmează: agricultură, cibersecuritate, sănătate și stil de viață, respectiv comerț.

Odată ce procesul de înregistrare a luat sfârșit, a urmat și etapa de votare din partea juriului și a publicului, urmând ca doar 42 echipe să treacă mai departe. De aici a început munca cu adevărat solicitantă, moment în care studenții au avut la dispoziție 24 ore pentru realizarea unui prototip viabil al ideii propuse.

Astfel, după o noapte plină de muncă s-a revenit din noul la votul juriului, acesta având task-ul de alegere a unui număr de 24 echipe pentru stagiul 2 ce constă într-un training pe o perioadă de 3 luni.

Finaliști Innovation Labs București 2016

Printre cei 24 finaliști ai etapei defășurate în București, s-a numărat și echipa Beenocular care din denumirea sa ne oferă un indiciu cu privire la ideea propusă. Mai precis, este vorba despre o soluție bazată pe senzori prin care apicultorii pot monitoriza automat bunăstarea albinelor din stupi, fiind oferită o diagnoză pe baza unei analize a sunetului.

Folosindu-se un asemenea sistem, apicultorii pot economisi zeci de ore lunar, dar și câștiga date prețiose ce sunt afișate în timp real. În următoarele 3 luni studenții din echipa Beenocular se vor întâlni săptămânal cu mentorii lor, având acces în același timp și la tehnologii de ultimă generație pentru a duce prototipul cât mai aproape de o posibilă lansare comercială pe viitor.

O idee la fel de interesantă este și Book-A-Book, serviciu online prin care pasionații de lectură pot căuta și rezerva rapid cărți din biblioteci. Astfel, se reduce din riscul ca odată ajunși într-o bibliotecă să constatăm că titlul dorit nu se mai află pe rafturi. De asemenea, există idei interesante și din domeniul cibersecuritate, cum este AMADEUS.

Acest sistem propus de către o echipă de studenți, face referire la o modalitate de optimizarea a consumului de utilități. Pe baza unui contor inteligent pentru energie, gaz și apă, vom putea vedea în timp real consumul de utilități, dar și lua măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică spre exemplu.

Și alte 21 echipe cu idei la fel de mărețe vor intra în procesul de training, urmând ca pe data de 24 mai vă vedem prototipurile prezentate în fața partenerilor și a investitorilor. La această dată, cele mai convingătoare idei vor fi premiate, dar și susținute de către Innovation Labs după încheierea programului.

Etapa 2 - Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara

După cum precizam și mai sus, în perioada 12 - 13 martie urmează cea de-a doua etapă Innovation Labs 2016 - eveniment grandios desfășurat simultan în Cluj-Napoca, Sibiu, respectiv Timișoara. Fiind vorba despre alte 3 ediții de tip hackathon ne așteptăm la înscrierea unui număr și mai mare de idei aici, urmând a crește și nivelul de competitivitate între echipe.

La fel ca în cazul hackathon-ului recent desfășurat în București, ideile studenților vor fi supuse la votul juriului și al publicului, urmând ca mai apoi echipele să lucreze timp de 24 ore la dezvoltarea unui prototip funcțional. Într-un final tot juriul va fi cel care va decide echipele finaliste ce vor participa la un training de 3 luni pentru îmbunătățirea prototipurilor.

❗ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×