Istoria telefoniei analogice

2.006 ori
<b>Istoria telefoniei analogice</b>Cei de la Gizmodo au comemorat cei aproape 200 de ani de conectivitate analogica cu o trecere in revista a evenimentelor care au marcat dezvoltarea acestei tehnologii, care si-a dat obstescul sfarsit marti, 19 februarie 2008. Istoria sistemului analogic...

Cei de la Gizmodo au comemorat cei aproape 200 de ani de conectivitate analogica cu o trecere in revista a evenimentelor care au marcat dezvoltarea acestei tehnologii, care si-a dat obstescul sfarsit marti, 19 februarie 2008.

- Istoria sistemului analogic incepe inca din anul 490 (inainte de Cristos), cand Pheidippides a alergat de la Maratona la Atena pentru a transmite vestea infrangerii persanilor. Apoi, in 1876 a avut loc prima transmisiune telefonica, a lui Graham Bell. In 1895 Marconi a pus in aplicare descoperirile din domeniul wireless ale lui Tesla, dezvoltand radio-ul comercial. Primul telefon radio wireless a fost prezentat intr-o demonstratie chiar din 1906 de catre Reginald Aubrey Fessenden.

- Iata ca in 1908 exista deja si un patent pentru primul handset wireless, detinut de Nathan B. Stubblefield. Telefonia radio incepe sa fie folosita pentru prima oara la Clasa I a liniei de tren Hamburg-Berlin in 1926. Cel de-al doilea razboi mondial a crescut utilizarea telefoanelor radio, in special in tancuri, incepand cu 1939. Dupa razboi, in 1947, laboratoarele Bell propun celulele hexagonale pentru telefoane mobile, folosind celebra antena pe care o cunoastem astazi.

- In 1954 Humphrey Bogart foloseste un telefon mobil real in masina sa, in filmul Sabrina, in care juca si Audrey Hepburn. 2 ani mai tarziu debuteaza primul telefon mobil automat (Mobiltelefonisystem A), lansat de catre Ericsson, in Suedia si cantarind 40 de kg. In '65 Ericsson lanseaza MTB, scazand greutatea terminalului la doar 9 kg, datorita tranzistorilor. In 1970 este lansat un sistem care permite deplasarea utilizatorului unui telefon mobil in mai multe zone, fara a pierde semnalul.

- Anul urmator, ARP, prima retea comerciala de telefonie mobila este lansata in Finlanda. In data de 3 aprilie 1973 doctorul Martin Cooper de la Motorola ii da un telefon lui Joel Engel, seful echipei de cercetari de la AT&T Bell, de pe un prototip Motorola DynaTAC. Momentul marcheaza debutul retelelor 1G. In 1978 Bell lanseaza prima retea comerciala de telefonie mobila in Chicago, in vreme ce in 1982 Nokia produce primul sau telefon mobil, Mobira Senator.

- Acesta opera in sistem analogic, iar aceasta tehnologie tocmai fusese aprobata de catre FCC, alocandu-i-se frecvente in benzile de 824-894 MHz. In 1983 Motorola DynaTAC 8000X este primul telefon mobil comercial disponibil in SUA. MTB nu se mai comercializeaza. Anul 1990 aduce aprobarea sistemului digital AMPS, inceputul sfarsitului pentru retelele analogice. In 1991 are loc primul apel comercial GSM din lume, efectuat cu ajutorul hardware-ului Nokia. Astfel debuteaza era 2G.

- In 1993 ia nastere SMS-ul, in vreme ce in 1996 debuteaza Motorola StarTAC. Sarim in era moderna, in anul 2000, cand a fost lansata tehnologia 3G. In 2002 FCC a luat decizia de a inchide retelele analogice, in vreme ce in 2003 sunt lansate tehnologiile GPRS si EDGE. Anul 2007 este marcat de popularizarea conectivitatii 3G si lansarea lui iPhone. In sfarsit, retelele analogice sunt inchise definitiv, in anul 2008, in data de 19 februarie.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×