Lansare Windows 10: iată tot ce trebuie să știi despre eveniment, noutățile legate de Xbox, Windows 10 pe telefoane, Project Spartan și altele

2.307 ori
<b>Lansare Windows 10: iată tot ce trebuie să știi despre eveniment, noutățile legate de Xbox, Windows 10 pe telefoane, Project Spartan și altele</b>Pentru că azi e 21 ianuarie, a avut loc și marele eveniment Microsoft, menit să marcheze anunțarea oficială a lui Windows 10 și a noutăților sale. Am avut vești despre suita Office, despre Xbox și o aplicație dedicată și evident despre...

Pentru că azi e 21 ianuarie, a avut loc și marele eveniment Microsoft, menit să marcheze anunțarea oficială a lui Windows 10 și a noutăților sale. Am avut vești despre suita Office, despre Xbox și o aplicație dedicată și evident despre Windows 10 pe telefoane.

Pentru început aflați că testerii, dezvoltatorii și insiderii vor avea acces la Windows 10 de  săptămâna viitoare, iar Windows 10 pentru telefoane va fi oferit testerilor după Superbowl, deci după data de 2 februarie. Windows 10 va putea fi instalat gratuit de către posesorii lui Windows 7 sau Windows 8, dar gratuitatea va dura doar un an. Odata ce ați instalat actualizarea de la Windows-ul actual la Windows 10 ea va ramane disponibila gratuit pentru voi pe viață (viata device-ului și nu a utilizatorului). Dupa ce a trecut un an de oferta gratuita și nu ați instalat Windows 10, va trebui să platiți pentru el.

Windows 10

Joe Belfiore a fost amfitrionul evenimentului, prezentând pe scenă toate inovațiile menționate mai sus. Windows 10 pentru telefoane va include și o tastatură actualizată, care va crește eficiența de scriere a utilizatorului. Belfiore a prezenta și integrarea lui Cortana în Windows 10, în taskbar. Prezența sa e marcată de o bară de căutare, iar Cortana vă va permite să căutați pe desktop și pe web, dar va oferi și notificări pop up. Cortana a evoluat și oferă acum o interacțiune mai naturală, dar și universalitate a experienței pe mobil, tableta și PC.

Cortana

Cortana a primit pe scenă comanda de a deschide o prezentare PowerPoint, de a trimite un mail, de a afișa fotografii și a fost promptă la executarea lor.

Trecând la Windows 10 pentru telefoane puteți face drag and drop în sus de la bară Space pentru a schimba amplasarea tastaturii pe ecran și schimbă și mărimea sa pentru cei cu mâini mici sau cu un terminal cu ecran prea mare. în plus, există și suport pentru scriere a mesajelor prin intermediul lui Cortana. A fost remarcat și un mic cerc între butoanele X și Z, despre care Belfiore nu a vorbit. Interfața lui Windows 10 pentru telefoane va fi aceeași și pe handseturi și pe tabletele de 8 inch sau mai mici. Imaginea de fundal va fi afișată acum în spatele tile-urilor și totul arata mai aerisit și curat.

Lansare Windows 10: iată tot ce trebuie să știi despre eveniment, noutățile legate de Xbox, Windows 10 pe telefoane, Project Spartan și altele

O nouă funcție legată de Action Center va lega această zonă direct de experiență de pe PC, iar meniul de setări e mult mai bine organizat acum. Notificările din Action Center se vor afișa atât pe mobil, cât și pe tableta sau PC. Action Center va fi mai rapid, fluid și mai luminos. Notificările de mesagerie vă permit să replicați direct din notificare acum, cam ca pe iOS 8.

Va exista și o aplicație Photos în Windows 10 pentru desktop, dar și în Win 10 pentru telefoane. Veți putea face cross browsing între fotografiile de pe desktop sau tableta și telefon, fără probleme, cam ca la iOS folosind iCloud. Aici OneDrive va fi în spatele acestei funcționalități. Photos va auto îmbunătăți imaginile uploadate și va șterge dublurile.

Windows 10 pentru telefoane

Microsoft a mai prezentat și Spartan, noul său browser web, care rivalizează cu Chrome și Safari. Numele acestui browser e deocamdată Project Spartan și vine cu suport pentru trecerea între experienta touch și cea de tastare fizică. Avem la dispoziție și opțiunea Reading List, iar Cortana este și ea inclusă în experiența de web browsing. Spartan permite și posibilitatea de a salva porțiuni dintr-o pagină web sub formă de notița pentru a o citi mai târziu, dar și să posibilitate de a desena sau comenta pe o pagină.

Spartan va sosi și pe mobil și tableta, nu doar PC. Partajarea e și ea direct integrată în browser, cu un meniu dropdown cu o listă lungă de modalități de partajare.  Spartan va permite să salvați pagini la acel Reading List pentru vizualizare mai târziu și oferă și suport PDF. Phil Spencer, șeful secțiunii Xbox și gaming de la Microsoft a prezentat pe scenă noutățile legate de Xbox. Aparent Windows 10 va primi o aplicație specială Xbox și va permite gaming cross platform între Xbox și PC cu Windows 10.

Xbox

De asemenea vom primi funcția gaming DVR pentru a înregistra sesiuni de gameplay, iar marea noutate este streamingul de jocuri de pe Xbox pe o tabletă cu Windows 10 sau un PC cu Windows 10. Aplicația Xbox va afișa jocurile jucate recent, Activity Feed, achievementuri, mesaje, notificări și altele. Planul pentru următorul an este de a aduce Windows 10 pe Xbox, dacă am înțeles bine.

Probabil cea mai interesantă lansare de azi a fost cea a lui Microsoft Hololens, o pereche de ochelari transparenți holografici, care e menită inițial pentru doctori, ingineri și oamenii din industrie și apoi pentru sufragerii. Veți putea desena cu mâna și interacționa cu obiecte 3D în aer, ca și cum ar fi reale.

Un alt produs hardware anunțat astăzi este Surface Hub, care aduce Windows 10 pe un display 4K de 84 inch, cu rol de whiteboard digital. Surface Hub e practic un televizor multifuncțional pentru clădiri de birouri, un touchscreen uriaș cu panou LCD, care oferă și suport pentru stylus. Acest mega device vine cu suport pentru luarea de notițe prin OneNote, integrare Skype și activități de productivitate colaborative. El include și camere duale și microfoane.

Lansare Windows 10: iată tot ce trebuie să știi despre eveniment, noutățile legate de Xbox, Windows 10 pe telefoane, Project Spartan și altele

Revenind puțin la anunțurile inițiale, aflați că OneDrive va suportă și integrarea de muzică în curând, găzduindu-vă discografiile, cam peste una sau două luni. Belfiore a prezentat și funcția Continuum, care va trece o aplicație automat în mod fullscreen pe tableta atunci când Windows 10 detectează că nu folosiți o tastatură și apoi o va afișa în mod fereastră când atașați tastatura și mouse.

Am avut parte și de un preview al lui Office pentru Windows 10, cu accentul pe Word și PowerPoint. Noile aplicații au fost prezentate pe un terminal mobil Lumia 1520 și ele arăta ca și cele de pe desktop. Experiența Office va fi oferită la pachet cu Windows 10 pe telefoane și tablete, se pare. Ca ultima mențiune Windows 10 va readuce meniul Start, dar integrand tile-urile din precedentele versiuni și vom primi și un Action Center, care va oferi cele mai accesate funcții, precum WiFi, Bluetooth și alte setări des utilizate.

Windows 10

Notificarile sunt sincronizate pe mai multe terminale, tablete, telefoane etc, iar zona de Setări e complet aerisita. Iconurile lui Windows 10 sunt noi și au un design mai plat. Cam acestea ar fi inovațiile de astăzi, o sumă de noutăți, încheiate de Satya Nadella și un discurs puternic și entuziast. Cel mai impresionant mi s-a părut acel device holografic, dar și Windows 10 promite destul de mult.

Vouă cum vi se pare noul OS? îl veți adopta pe PC-urile voastre?

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×