Mobile World Congress 2013 - concluziile, o experiență inedită plină de lucruri noi

Autor:  | Publicat în:  MWC 1.749 ori
<b>Mobile World Congress 2013 - concluziile, o experiență inedită plină de lucruri noi</b>Uite că am ajuns la final și cele șapte zile de la Barcelona au trecut. între 25 și 28 februarie s-a organizat MWC 2013. Presupun că ați parcurs măcar o parte din cele peste 85 de materiale video + multe fotografii cu telefoane, în unele am...

Uite că am ajuns la final și cele șapte zile de la Barcelona au trecut. între 25 și 28 februarie s-a organizat MWC 2013. Presupun că ați parcurs măcar o parte din cele peste 85 de materiale video + multe fotografii cu telefoane, în unele am încercat să surprind atmosfera. Am înțeles că au fost 72.000 de vizitatori, în 2012 erau 70.000. Au fost pe creștere, dar cu puțin. Organizarea a fost ireproșabilă. Erau linii de transport speciale care te duceau la MWC, persoane îmbrăcate în veste roșii ce le regăseai la metrou sau prin Barcelona, la aeroport. îți furnizau informațiile de care aveai nevoie și te ghidau prin oraș.

Târgul avea mai multe hale: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.0 și 8.1. Pot spune că MWC are o componentă business extrem de puternică. S-au adunat mare parte din cei care se ocupă de IT&C pe partea de telecom, au pus la cale parteneriate noi. Centrul de presă a funcționat excelent. A fost poziționat la mijloc, puteai să ajungi ușor în halele 3,4 cât și 5,6 și 7. în 3 și 4 se aflau: Nokia, Motorola, LG, Samsung, Huawei, ZTE, Qualcomm, Intel, Ericsson. în 6 și 7 ați fi dat de Sony, Alcatel, HTC, NVIDIA. Acestea sunt doar o parte din brandurile mari de la fața locului, mai erau și alte companii mai mici, erau țări printre care și România ce aveau un stand dedicat, operatori de telefonie. în 8.0 era App Planet / lumea aplicațiilor mobile.

Au fost câteva evenimente. Am fost la Huawei, Nokia și ASUS. Huawei a lansat Ascend P2, un smartphone cu CPU quad-core, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare, display HD. Nu mi-a plăcut interfața UniHome și mi se pare o completare nefericită între ce aduce Apple pe iPhone și Google pe Android (widgets + aplicații direct pe ecranul de start). Majoritatea celor care ajungeau la stand și manevrau smartphone-ul ajungeau să întrebe unde-i butonul de back, erau utilizatori de Android și nu se uitau la iconul din stânga sus ce aducea această funcție. Este cert că Huawei trebuie să reevalueze Emotion UI. Cred că un Android cât mai puțin customizat ar fi de dorit și Emotion UI riscă a fi un exemplu de Așa nu.

Nokia a dezamăgit ușor. L-au adus pe CEO-ul companiei, dar s-au limitat la a prezenta 4 telefoane (Nokia 105 - telefon de 15 euro, Nokia 301 - Asha cu un design clasic, Nokia Lumia 520 - low-end interesant cu Windows Phone 8 și Nokia Lumia 720 - mid-range cu linii frumoase și un preț bun). Mă așteptam să văd măcar un smartphone de top. Se împlineau doi ani de când Stephen Elop a urcat pe scena MWC 2010 și anunța că Nokia renunță la Symbian pentru smartphone-urile sale de top și va adopta Windows Phone. Cu un telefon de top ar fi celebrat acest moment. Presupun că vor face o lansare separată și asta spre a avea atenția presei de specialitate în mod unilateral.

A fost nevoie ca ASUS să salveze plutonul cu al său ASUS Padfone Infinity, singurul smartphone de top lansat în cadrul unui eveniment dedicat la MWC 2013. Cred că ar mai fi și ZTE Grand MeMo, dar credeți-mă pe cuvânt că la ora actuală ZTE produce niște telefoane execrabile. Nu v-aș recomanda să cumpărați un astfel de smartphone. Suferă rău de tot în ce privește display-ul, dar și modul de funcționare ciudat de-a dreptul cu numeroase erori. Revenim la ASUS Padfone Infinity, nu-i pot reproșa nimic în afară de preț. înțeleg că este puternic ca și hardware, frumos, oferă atât o tabletă cât și un smartphone, dar 999 euro... ASUS Fonepad a stârnit aplauze când a fost afișat prețul. Are potențial, dar nu am testat tableta pe când mi-aș fi dorit ca să confirm.

Au fost câteva standuri cărora le-am lipsit lipsa: Google, Microsoft, Lenovo, cel de la Acer era de negăsit, deși figura pe harta. Era pus lângă cel al Motorola, asta pe hartă. în realitate după Motorola se încheia hala respectivă. Mi-a părut rău că nu am stat mai mult în hala 8.1: App Planet. Am ajuns acolo în ultima zi și în mare viteză am reușit să prind un demo cu Firefox OS și Ubuntu OS pe telefon și tabletă, mi-a scăpat Sailfish OS de la Jolla (o parte din echipa Nokia ce a pus bazele MeeGo). Am înțeles că ar oferi o experiență fără cusur, simplitate la maxim și fluiditate. Ubuntu mi-a dat impresia că se mișcă ceva cam gen, are un lag ce se simte și în materialul video. Bineînțeles că mai sunt multe de optimizat și se află abia la început.

La Firefox OS nu aș fi așa sigur că va avea succes. Telefoanele Android se pregătesc a debuta și sub 350 de lei, Allview va aduce A4All cu CPU single core la 1 GHz, display de 3.5 inch, 256 MB RAM, 512 MB ROM, slot pentru microSD și asta în jurul a 300 de lei. Problema unui smartphone cu Firefox OS este că acesta va trebui să fie mereu conectat la internet, el rulează de fapt un browser cu aplicații scrise pentru HTML5. Operatorul de telefonie va trebui să vândă aceste telefoane cu conexiune la web. Nu văd cum s-ar descurca un astfel de client când se află într-o zonă fără acoperire.

Premiera românească de la MWC 2013 a fost legată de Allview care a ales evenimentul din Spania spre a lansa Allview P5 Quad - smartphone cu CPU quad-core, display de 4.5 inch și rezoluție qHD, Android 4.1 Jelly Bean și 1099 lei. Ar fi și cel mai accesibil smartphone quad-core de pe plan local + funcția dual-sim. îmi va sosi și mie la test și aștept să-l întorc pe toate fețele, să văd ce poate acel Mediatek quad-core la 1.2 GHz + PowerVR SGX544.

Pot spune că MWC 2013 mi-a plăcut. Am luat această experiență ca pe un challenge. Să văd dacă sunt capabil a participa la un astfel de eveniment și a transmite de la fața locului. Nu mi-au ieșit live blogging-urile, dar dacă aș trece din nou prin ceva similar aș ști de ce este nevoie. Pe de altă parte trebuie să laud echipa din România ce a asigurat backup-ul și a redactat materialele: Ervin, Mircea, Alex și Radu. Misiunea mea a fost mai mult de a filma și fotografia ce se întâmplă în cadrul MWC 2013. Au ieșit peste 85 de materiale video pe care sper că le-ați considerat interesante. Și anul acesta am reușit a oferi cea mai bună acoperire din țara noastră în ce privește târgul de tehnologie barcelonez. Niciun alt site nu a avut o ofertă așa largă de materiale, de la hands-on cu peste 40 de terminale (telefoane + tablete) până la evenimente filmate integral (ASUS, Nokia).

Fiind prima participare la MWC nu am cu ce să compar. Mi-a plăcut foarte mult și mi-ar plăcea să particip din nou. Primele zile au fost ceva mai grele, se acumulase un pic de oboseală, dar la final mă obișnuisem și aș mai fi stat vreo 2 - 3 zile. Mai ales după ce am ajuns în 8.0 App Planet și mi-am dat seama că mi-au scăpat multe chestii interesante.

Am trecut și prin experiențe mai puțin plăcute. Aparatul meu foto a cedat când fotografiam la Huawei, shutter-ul  s-a gândit că ar fi ok să nu mai funcționeze (shutter - device ce permite ca lumina să treacă pentru o anumită perioadă de timp). Trebuie să mulțumesc lui Tina Crețu ce se ocupă de contul Canon cât și lui Radu Dumitru (nwradu.ro). Prin intermediul lor am reușit ca în prima zi de MWC să primesc un Canon G15 pe lângă camera video Canon Legria HF M506. Acestea mi-au permis să fac materialele foto & video de pe canalul nostru de YouTube.

Stați aproape de Mobilissimo pentru că vor urma materiale interesante, așa cum v-am obișnuit de-a lungul timpului + câteva suprize.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×