Nokia la doi ani de zile de la adoptarea Windows Phone pe smartphone-urile sale de top

1.673 ori
<b>Nokia la doi ani de zile de la adoptarea Windows Phone pe smartphone-urile sale de top</b>în urmă cu doi ani de zile, Stephen Elop a făcut anunțul prin care se stabilea că Windows Phone va fi sistemul de operare pe care va miza compania finlandeză în ce privește smartphone-urile sale de top. Până atunci se bazaseră pe Symbian și au...

în urmă cu doi ani de zile, Stephen Elop a făcut anunțul prin care se stabilea că Windows Phone va fi sistemul de operare pe care va miza compania finlandeză în ce privește smartphone-urile sale de top. Până atunci se bazaseră pe Symbian și au făcut această schimbare de strategie, deși dețineau poziția no. 1 atât la telefoane mobile cât și la smartphone-uri. Era evident că peste câteva trimestre vor fi depășiți de telefoanele Android și de iPhone-urile de la Apple.

Au încercat să facă această schimbare din mers, cât mai rapid. Gândiți-vă că la nivelul lui februarie 2011 nu se știa mai nimic vis-a-vis de noul sistem de operare mobil al Microsoft. Windows Phone 7 avea să fie bazat pe Windows CE cu o interfață originală, nu puteau să fie acuzați că au copiat de la iOS sau Android. Primele telefoane cu Windows Phone 7 aveau să vină la sfârșitul lui 2011. Atunci debuta la nivel internațional și Nokia Lumia 800, un telefon care la nivel de design se baza pe Nokia N9. Smartphone-ul cu MeeGo OS a fost o altă supriză de la Nokia în vara lui 2011.

Au spus de la început că este primul și ultimul lor smartphone cu MeeGo, dar nu au ezitat să-l lanseze, a fost promis și suport software. Feedback-ul a fost pozitiv, dar cred că Nokia N9 ar fi scris istorie dacă era lansat cu cel puțin un an mai devreme. Le-ar fi oferit suficient timp să-și rafineze soluția și ar fi intrat fără probleme în concurența cu iOS, Android, etc.

Managementul Nokia a declarat că 2011 și 2012 sunt anii de tranziție și că abia din 2013 se va vedea potențialul adevărat al mișcărilor făcute în perioada anterioară.

Să trecem în revistă care sunt telefoanele Nokia cu software Windows Phone:

a. Windows Phone 7

Nokia Lumia 900
Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 710
Nokia Lumia 610
Nokia Lumia 510

b. Windows Phone 8

Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 820
Nokia Lumia 620

Observați că nu este o pleiadă cu multe telefoane. S-a mers pe doar câteva modele și au încercat să investească cât mai puternic la nivel de marketing.

Nokia a trecut și printr-o restructurare destul de serioasă. Cei care se ocupau de MeeGo au plecat și au pus bazele Jolla (aceștia se pregătesc a lansa Sailfish OS până la final de an). Toată zona de management a fost restructurată și regândită spre a optimiza costurile.

Și acum câteva date statistice:

Nokia la doi ani de zile de la adoptarea Windows Phone pe smartphone-urile sale de top

  • 4.4 milioane de telefoane din seria Lumia  comercializate în ultimul trimestru din 2012;
  • în aceeași perioadaă s-au vândut 47.8 milioane iPhone și Samsung a vândut peste 55 de milioane de smartphone-uri;
  • 21.8 milioane telefoane Symbian vândute în 2012 și doar 13.3 milioane Lumia;
  • au atins un mic profit în Q4 2012.

Nokia a căzut pe locul IV pe piața de telefoane inteligente și asta dacă se iau în calcul performanțele din 2012:

  • Samsung - 215 milioane unități față de 90.9 milioane în 2011;
  • Apple - 135.8 milioane unități față de 93.1 milioane în 2011;
  • Huawei - 55.2 milioane în 2012 față de 20 milioane în 2011;
  • Nokia - 35.1 milioane pe 2012 față de 77.3 milioane în 2011 și 100.3 milioane în 2010.

Observați cât de mult au coborât, cu aprox. 65% mai puțin și asta în contextul în care piața smartphone-urilor a explodat.

Și cum stau lucrurile în ce privește sistemele de operare mobile:

Nokia la doi ani de zile de la adoptarea Windows Phone pe smartphone-urile sale de top

Observați că Windows Phone nu a reușit să depășească nici măcar defunctele Symbian și bada. Samsung se pregătește a miza pe TIZEN OS din 2013 și bada a trecut pe linie moartă de anul trecut. Symbian a fost părăsit în 2012, ultimul smartphone cu acest software a fost Nokia PureView 808.

Nu am cum să nu remarc ce creștere fabuloasă a avut Android:

54 milioane în 2010;
208 milioane în 2011;
452 milioane în 2012.

Trendul pozitiv se va menține și în 2013. Nici Apple nu stă rău, dar având o gamă de produse mai restrânsă nu au cum să atingă valorile Android, ei punctează bine la profit per smartphone, etc. Nici BlackBerry nu a căzut așa rău în perioada 2010 - 2012 cum a fost cu Nokia ce a pierdut mult mai mult, cel puțin dacă ne uităm pe numărul de smartphone-uri comercializate.

Sunt câteva elemente ce au tras evoluția Windows Phone în jos pe 2012. în primul rând a fost anunțul cum că la final de an vor sosi telefoanele cu Windows Phone 8 și că telefoanele cu Windows Phone 7 nu vor face pasul spre acest software. Se știa asta de prin aprilie / mai, majoritatea au preferat să aștepte lansarea Windows Phone 8 făcută în ultimul trimestru al anului. Spre exemplu, în România va sosi Nokia Lumia 920 în mod oficial abia din martie 2013 (și în oferta operatorilor de telefonie).

Mi-aș dori ca Nokia să-și revină și să ajungă un jucător important în industrie. Avem nevoie de diversitate și ar fi păcate să ne cantonăm doar pe lupta Android / iOS. Windows Phone este condamnat să aibă succes, deși le va fi extrem de greu. Interfața pusă pe telefoanele cu acest softare pot spune că s-a dovedit fără priză la public. 2013 va fi un an care va consfinți traiectoria Windows Phone. Dacă nici acum nu vor reuși să vândă, nu văd cum ar putea să-și mai revină vreodata. Lupta pentru locurile 3 - 5 ca market share pe sistemele de operare mobile se va înteți după lansarea Ubuntu pentru telefoane și tablete, Sailfish OS de la Jolla, Firefox OS, TIZEN OS.

Cred că Nokia ar avea succes pe segmentul smartphone-urilor dacă ar scoate telefoane care să uimească cu adevărat. Prevăd că vor apela ca plan de urgență la adoptarea Android, asta dacă Microsoft nu se va gândi să-și securizeze investiția și să achiziționeze Nokia.

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×