Nokia - mai sunt alternative?

2.306 ori
<b>Nokia - mai sunt alternative?</b>Situația companiei finlandeze este departe de a fi una pozitivă. Circulă zvonuri că ar fi de vânzare pe bandă. întâi un blogger rus - celebru pentru relațiile sale în interiorul companiei - a susținut că Nokia a fost achiziționată de...

Situația companiei finlandeze este departe de a fi una pozitivă. Circulă zvonuri că ar fi de vânzare pe bandă. întâi un blogger rus - celebru pentru relațiile sale în interiorul companiei - a susținut că Nokia a fost achiziționată de Microsoft în schimbul sumei de 18 miliarde dolari. Există un punct de plecare pentru acest zvon. Șeful Nokia - Stephen Elop - ocupa o funcție importantă în portofoliul Microsoft și după ce a devenit CEO în doar câteva luni - februarie 2011 - s-a anunțat că Windows Phone 7 devine sistemul de operare primar pentru telefoanele de tip smartphone din portofoliul companiei. Symbian și MeeGo trec în plan secund. Symbian nu se ridica la nivelul adversarilor: Android și iOS, iar MeeGo apărea prea târziu în piață și necesita capacități hardware ridicate spre a rula decent.

în ultimele zile un alt zvon a apărut cu referire la negocieri ce s-ar purta în secret întreg Samsung și divizia mobilă a Nokia. Nu știu care ar putea fi interesul sud-coreenilor și mai ales că aceștia au în portofoliu telefoane pe Android, Windows Phone 7 și Bada. Punctul comun ar fi Windows Phone 7. Stephen Elop a infirmat aceste idei ce au circulat ca fulgerul prin media online.

Rămâne mereu impresia că Nokia este în criză și scăderea sa este accelerată cu fiecare anunț al unei update de platformă al Android și iOS. Au pierdut trenul pe zona mobile și aleargă să prindă ultimul vagon. S-au concentrat prea mult pe hardware și prea puțin pe software. S-au mișcat greu în ce privește telefoanele touchscreen și optimizarea Symbian a rămas în urma competitorilor ce din start au fost elaborați pentru astfel de deviceuri.

Nu a fost suficient să producă un telefon cu autonomie și cameră foto de top. Experiența oferită de aplicațiile Symbian nu se poate compara cu iOS sau Android. Vă recomand să jucați unele titluri și veți vedea. Fragmentarea pe mai multe platforme s-a dovedit de rău augur. La un moment dat se vorbea de Series 40, Symbian S60, Symbian S^3, Maemo 5, MeeGo.

Nokia a mai pierdut un tren și anume acela al tabletelor pc. Nu mai are rostul să amintesc de iPad care a depășit în puțin peste un an de 25 milioane unități vândute. O sumă de companii au ales să dezvolte în nișă mergând pe mâna Tegra 2 și Android 3.0 HoneyComb. Microsoft are planuri mari cu Windows 8 ca și cu Windows Phone 7, dar primul soft nu a fost lansat, iar al doilea este departe de așteptările ca și cifre de vânzări ale americanilor. Nokia ar trebui să producă un terminal minune care să impresioneze, să se miște ok, să ofere aplicații, să fie intuitiv, stabil, rapid în browsing. Sunt o sumă de caracteristici pe care nu le poți atinge din prima și competiția este acerbă.

Google și Apple anunță update-uri pentru ale lor sisteme de operare mobile pe bandă rulantă. în perioada octombrie 2010 - iunie 2011, Android a cunoscut trecerea de la 2.2 FroYo la 2.3 (2.3 A primit un upgrade minor 2.3.3), a fost lansat Android 3.0 care la rândul său a migrat spre 3.1 HoneyComb, Apple a adus iOS 4.0 și de câteva zile iOS 5 în stadiu beta, iar Microsoft abia ce a vorbit de 7.5 Mango. Nokia a schițat o mișcare imperceptibilă prin Symbian Anna.

Deși poate nu o să credeți, piața de telefoane mobile are nevoie de Nokia. Microsoft trebuie să creioneze un al treilea așa-numit ecosistem pe lângă iOS și Android. Mai multe alternative implică o concurență crescută și astfel consumatorul are de câștigat în domeniul costurilor și performanțelor. Totuși, ce ar trebui să facă Nokia ca să iasă din pasa neagră?

A ales deja Windows Phone 7 și nu cred că se va întoarce vreodată cu fața spre Android - alternativă ce părea ideală în gândul multora. Să creionez o listă a mișcărilor pe care Elop - CEO Nokia - ar trebui să le pună în practică:

1. Symbian trebuie să treacă în linie moartă și ar trebui un focus puternic pe Windows Phone 7 și MeeGo - zona de tablete. Windows 8 ar lega prea mult compania de Microsoft și un eșec al Windows 8 pe procesoare ARM nu ar fi deloc benefic. Personal, Windows 8 mi s-a părut doar o adaptare la nivel de interfață a WP7, iar acesta din urmă nu vinde deloc bine. Dovada că Nokia poate să facă și un browser decent este Nokia N900 ce se descurca similar cu un netbook - rula conținutul flash fără pic de lag;

2. Atenția trebuie îndepărtată din zona hardware către software și în special, aplicații. Realizați un browser care să uimească prin viteză și stabilitate. Uitați-vă la dorințele consumatorilor, învățați din experiența Apple și Google, lăsați din ego. Aduceți update-uri constante și utile, cu funcții noi;

3. Noua generație de telefoane inteligente trebuie să aibă un reprezentant pe piață din această vară. Sinergia de servicii web dintre cele două companii gigant trebuie să se facă rapid. Lăsați de o parte Ovi - serviciul de mail nu a avut succes de la bun început și nu-i văd nicio șansă în lupta cu gmail spre exemplu. Ca să aibă succes ar fi necesar și un preț de telefon best buy. Să atragă nu numai prin specificații ci și prin costurile generate.

4. Deschidere către piețele dezvoltate în genul SUA, Japonia, etc și nu doar cu atenția îndreptată spre China, India și alte piețe emergente unde se pot aduna zeci de milioane sau chiar sute de milioane de telefoane ieftine livrate. Mai important este cât scoți din acel ecosistem - aplicațiile. Nu degeaba a ajuns Apple cel mai valoros brand din lume.

5. Persoane noi, tinere și cu viziune în funcții de conducere - un suflu nou în companie și mai ales o mai mică birocrație în interiorul Nokia. Seamănă a fi un colos cu picioare de lut.

Un exemplu pentru Nokia ar fi Motorola care are un portofoliu de telefoane în dezvoltare pe un singur sistem de operare - Android. Poate că nu au ales Android ca să nu se piardă în mulțime, dar sunt sigur că ar fi fost o mișcare de impact. Cum ar fi fost un Nokia care să producă primul Android a cărui baterie nu pică într-o zi de utilizare intensivă?

Reiau, Nokia pare a fi fără suflu deși este numărul 1 mondial ca număr de telefoane livrate anual. Nu are un ecosistem propriu de top și magazinul de aplicații Ovi se va transforma profund în această lună.

Aștept cu interes produsele lor ce se anunță a fi pe WP7 și sper să reintre cu putere în zona telefoanelor smartphone. Este nevoie de concurență puternică și Nokia știe să producă telefoane cu costuri mai mici, dar cu funcții de top. îi lipsește doar o platformă sau sistem de operare.

credit foto

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×