"Oraşul iPhone" e construit de Foxconn şi Guvernul chinez şi poate produce până la jumătate de milion de telefoane pe zi – un mega proiect Foxconn/Apple

2.013 ori
<b>"Oraşul iPhone" e construit de Foxconn şi Guvernul chinez şi poate produce până la jumătate de milion de telefoane pe zi – un mega proiect Foxconn/Apple</b>Foxconn este un nume pe care îl asociem de fiecare dată cu Apple, asta pentru că milioane de terminale iPhone-uri sunt produse aici în China. Un oraș din China numit Zhengzhou este numit Orașul iPhone, regiune unde Foxconn împreună cu Guvernul Chinez

Să nu vă mire faptul că Tim Cook a întreprins nenumărate vizite în China de când e CEO la Apple. China e atât o piaţă de desfacere importantă pentru iDevice-uri, cât şi un partener vital pentru producţia de modele iPad şi iPhone. Foxconn e practic coloana vertebrală a producţiei Apple şi firma chineză lucrează la o scară faraonică, dacă ne gândim că aproape că au ridicat un oraş doar pentru o mega linie de producţie iPhone.

Sute de milioane de modele iPhone au fost produse în China până acum şi asta cu aportul muncitorilor chinezi şi al unor linii de producţie controversate uneori. Programe de muncă exagerate, sinucideri şi salarii mici, toate acestea au asociat realizarea unui iPhone cu ideea de "sweat shop" şi producţia de adidaşi în Bangladesh să zicem. Condiţiile de muncă au mai evoluat puţin, iar cei de la The New York Times au realizat şi un reportaj cu privire la Zhengzhou, "oraşul iPhone".

Acesta este un oraş cu 6 milioane de locuitori, într-o zonă săracă a Chinei şi bazându-se foarte mult pe fabrica Foxconn din zonă pentru a asigura joburi localnicilor. Fabrica poate produce până la 500.000 de modele iPhone pe zi dacă este la capacitate maximă, iar Zhengzhou e cunoscut de mulţi drept "iPhone City". Pentru a concentra un asemenea proiect în zonă a fost evident nevoie şi de intervenţia guvernului, care a cheltuit peste 1.5 miliarde de dolari, ajutând Foxconn să construiască porţiuni impresionante din fabrica uriaşă.

Fabrica e atât de mare încât include şi zone de locuit pentru angajaţi, iar guvernul a avut grijă să construiască şi centrale de alimentare electrică şi să refacă drumurile din zonă. Un avantaj e şi că Foxconn a primit multe scutiri de taxe de la Guvern, pentru a pune în mişcare proiecte de genul. Firma chineză nu ar mai fi plătit TVA şi taxe corporate de aproximativ 5 ani şi are şi reducere de 5% la factura energetică.

Adăugăm aici şi extinderea unui aeroport din zonă, care a costat 10 miliarde de dolari şi vedem că statul chinez e implicat intens în afacerile partenerului Apple. E greu totuşi de socotit în ce măsură are de câştigat China din acest proiect, asta pe lângă asigurarea de locuri de muncă pentru sute de mii de persoane.

Ştim că un iPhone 7 de 32 GB costă 400 de dolari pentru a fi produs şi se vinde cu 649 dolari în State, iar Apple ia partea leului din această diferenţă. Având în vedere strategia promisă de Donald Trump (mutarea productiei iPhone in SUA) probabil că vor urma negocieri la sânge între Foxconn şi Apple, ce vor aduce probabil în prim plan şi guvernul chinez. Iar "iPhone City" probabil va pierde locuri de muncă...

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×