TOP 5: PRO și CONTRA la BlackBerry Z10

2.600 ori
<b>TOP 5: PRO și CONTRA la BlackBerry Z10</b>în ultimele trei săptămâni am avut ocazia să testez BlackBerry Z10 în mod intensiv prin programul Orange Smartphone Tester. La pachet cu telefonul a venit și o cartelă cu date activate în rețea, așa că nu mi-am făcut probleme vis-a-vis de...

în ultimele trei săptămâni am avut ocazia să testez BlackBerry Z10 în mod intensiv prin programul Orange Smartphone Tester. La pachet cu telefonul a venit și o cartelă cu date activate în rețea, așa că nu mi-am făcut probleme vis-a-vis de traficul de date. Trebuie să recunosc că Orange stă de bine în arealul în care mă mișc / 70 de km nord de București.

BlackBerry Z10 a fost anunțat la pachet cu noul sistem de operare BlackBerry 10 și cu BlackBerry Q10 - telefon cu alt hardware și tastatură qwerty touch. BB Z10 este un smartphone full touch și din mai multe puncte de vedere mi-a adus aminte de Nokia N9. Ambele au o interfață ce mizează pe swipe, au fost lansate de către Nokia și RIM / BlackBerry - foste glorii pe piața smartphone-urilor, au venit prea târziu spre a revitaliza companiile ce le-au creat. Ne-au sedus, dar impactul lor în piață va fi redus datorită smartphone-urilor mai mature cu Android, iOS și Windows Phone. Concurența este aprigă.

PRO

1. Design

Display HD de 4.2 inch, 137 gr. și 9 mm grosime. Este un smartphone care în varianta pe negru arată bine. Se vede că se adresează segmentului business. Capacul bateriei este dintr-un plastic cauciucat ce oferă un grip excelent, se îndepărtează ușor și ai acces la slotul pentru microSIM cât și la cel pentru microSD. Mi-a dat impresia că nu s-ar demonetiza în timp. Cred că după HTC One se încadrează între cele mai frumoase telefoane lansate în 2013.

BlackBerry dă dovadă că știe să facă și un smartphone full touch frumos, ergonomic, ușor de strecurat în buzunar, cu atenție la detalii.

2. BlackBerry 10 + interfață bazată pe swipe + lucrul cu documente office + pdf

Unul dintre cele mai intuitive sisteme de operare testate de mine în ultima vreme. Windows Phone 8 ar trebui să ia lecții de aici și de la defunctul MeeGo lansat de Nokia. Nu mare mi-a fost mirare când testam un alt smartphone Android și aveam tendința să facă un gest de tip swipe spre a trece spre diverse funcții. Aduce dependență în timp și pot să certific că-mi formase aceeași deprindere și BlackBerry PlayBook sau Nokia N9.

TOP 5: PRO și CONTRA la BlackBerry Z10

Nu este greu să te adaptezi la acest sistem de operare. Vei ajunge în timp să apreciezi că nu are taste capacitive la bază. Printr-un swipe de sus în jos ai lista cu opțiuni. închizi aplicațiile printr-un swipe de la bază în sus. în stânga și dreapta ai acces spre BlackBerry Hub cu toate conturile sincronizate sau spre lista de aplicații din telefon. Simplu și eficient.

3. BlackBerry Hub

Locul centralizat în care reunești în cel mai simplu și eficient mod cu putință: conturile de mail, Facebook, Twitter, Linkedin, BBM, mesajele de tip SMS, etc. Nu mai trebuie să ieși dintr-o aplicație și să deschizi alta, le ai într-un singur loc. LED-ul de notificare din colțul drept al ecranului te anunță când este cazul să deschizi telefonul și să-ți verifici notificările, mailurile, etc.

4. Multitasking avansat

Cel mai simplu și rapid multitasking din toate timpurile. Poți să pui un clip de pe YouTube în fundal + alte pagini deschise în browsing și în același timp să redactezi un mail. Revii rapid la paginile deschise sau la videoclipul de pe YouTube. Atunci când micșorezi o aplicație această rulează într-o mică fereastră direct pe desktop. Poți adăuga mai multe și face switch-ul între ele.

5. Tastatură qwerty touch de top + LTE + pachete business din partea operatorilor de telefonie

Au apelat la Swiftkey spre a creiona o tastatură qwerty de top, ușor de folosit. Te adaptezi repede la ea. Dispune de conectivitate LTE, NFC. Este adaptat la cerințele unui smartphone din 2013. Va fi disponibil în oferta operatorilor de telefonie din 29 martie și alături de acesta vor fi multe pachete business ce vor aduce un preț de achiziție mai redus.

TOP 5: PRO și CONTRA la BlackBerry Z10

CONTRA

1. Aplicații de top / număr redus în BlackBerry World

Citeam zilele trecute cum că până la finele lui martie se vor aduna peste 100.000 de aplicații în BlackBerry World / magazinul de aplicații dedicat. Lipsesc jocurile ce au făcut furori pe Android și iOS. Este greu să-i faci pe dezvoltatori de aplicații să vină pe platforma ta. Mă bucur că Facebook, Twitter, Linkedin, Box și Dropbox au aplicații oficiale de pe acum și că nu trebuie să așteptăm ca la Windows 8 Store / un exemplu ar fi Facebook, o aplicație oficială ar fi de dorit pentru o navigare simplificată de pe o tabletă.

2. BlackBerry Maps

Soluție ce mi se pare inutilă pentru România. Nu este un serviciu capital în funcție de care să-ți alegi telefonul, dar parcă la nivelul lui 2013 mi-aș dori un smartphone complet, unul care să se transforme la nevoie într-un adevărat ghid urban, iar un telefon cu iOS sau Android prin Google Maps se apropie de acest deziderat.

TOP 5: PRO și CONTRA la BlackBerry Z10

3. Abilitățile foto & video

Camera foto are nevoie de un update de firmware. în unele momente nu focusează așa cum trebuie și devine ușor enervant, mai ales când vrei să captezi un moment mai special și descoperi că totul este sub blur. Interfața camerei foto este simplă, poate prea simplă și lipsită de opțiuni.

4. Autonomie restrânsă

Mă rog, aici se descurcă ca un Android sau un iPhone, dar parcă mi-aș fi dorit ca BlackBerry să se evidențieze printr-o autonomie sporită. Contează mult pentru un utilizator din mediul business să-și folosească telefonul la drum, să dea multe telefoane, să scrie numeroase mailuri. BB Z10 îl trădează la fel de repede ca un smartphone Android de top.

5. Senzația de smartphone lansat prea târziu

O să fie un punct CONTRA ceva mai greu de explicat. Mi-aș fi dorit ca RIM să lanseze aceste smartphone în 2010 sau măcar în 2011. Ar fi schimbat mult percepția asupra RIM, în mod pozitiv. în 2013 ca să ieși în față trebuie să livrezi un pachet complet.

BB Z10 va avea succes dacă va beneficia de o avalanșă de aplicații în perioada imediat următoare + preț bun de achiziție. Altfel nu văd cum va rezista într-o concurență extrem de bine pusă la punct.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×
×