Un simplu Demo al celor de la Orange dezvăluie de fapt o întreagă strategie și viitorul nostru digital

3.404 ori
<b>Un simplu Demo al celor de la Orange dezvăluie de fapt o întreagă strategie și viitorul nostru digital</b>BIG NEWS de la Orange! Datorită eSIM, vei putea recepționa de acum încolo apelurile pe același număr de telefon, pe mai multe dispozitive! Practic dacă ai 2 - 3 - 4 telefoane, tablete, ceasuri smart compatible, dacă cineva te sună, vei putea răspunde..

Poate ar fi trebuit să scriu un titlu SEO, cum de regulă se întâmplă în goana zilnică după "primul loc în Google" pentru cuvintele cheie aflate în trending, dar aș zice că demonstrația/ anunțul Orange de astăzi e mult mai serios și important decât să iasă site-ul nostru primul în căutări pentru "un număr de telefon, mai multe dispozitive".

Da! Aceasta este noutatea prezentată de Orange azi la #Untold din Cluj-Napoca, iar pe scurt am scris despre ea pe Facebook acum câteva minute:

„BIG NEWS de la Orange! Datorită eSIM, vei putea recepționa de acum încolo apelurile către același număr de telefon, pe mai multe dispozitive! Practic dacă ai 2 - 3 - 4 telefoane, tablete, ceasuri smart compatible, dacă cineva te sună, vei putea răspunde la oricare dintre ele, fără să ai număr dedicat pentru fiecare. Numărul de telefon devine deci un soi de ID virtual ce îl poți aloca tuturor dispozitivelor tale. Atenție! Acest lucru se întâmplă direct din rețeaua Orange, nu via WiFi sau Bluetooth! Din câte am înțeles, va exista și o interfață (probabil aplicație), unde vei putea administra dispozitivele. Sună bine!”

După cum probabil știți, în martie Orange anunța în exclusivitate adoptarea în țara noastră a tehnologiei eSIM, care permitea celor cu dispozitive compatibile (iPhone), să foloseasă telefonul în mod dual SIM, cu un nano SIM respectiv eSIM. Nimic nu indica însă că această tehnologie va fi folosită și pentru a aloca același număr de telefon, unui alt dispozitiv pe care îl deții și e compatibil cu tehnologia eSIM. 

Apel telefonic recepționat pe același număr simultan, pe ceas și telefon

De ce e important acest lucru?

Faptul că vei putea aloca același număr de telefon mai multor dispozitive, adică vei folosi numărul de telefon ca un soi de IP, sau identitate virtuală dacă vreți, este importat în perspectiva dezvoltării segmentului Smart Home și AI.

Spre deosebire de Bluetooth și WiFi, un operator de telefonie îți poate asigura o rețea personală și o conectivitate între dispozitive infinit mai mare. Gândițivă spre exemplu la o mașină cu eSIM, pe care o veți putea comanda de la serviciu să vină după voi, iar acest lucru să fie posibil doar pentru că aparține de ID-ul vostru, fiind același număr de telefon.

Aplicabilitatea tehnologiei va spori odată cu apariția 5G la mod uzual și se vor găsi domenii infinite în care se va putea aplica. Ce e de reținut e că veți putea crea mini-universul vostru digital folosindu-vă de această identitate, univers ce va putea fi extins cu viitoare dispozitive pe care le veți considera utile.

Cu puțin timp în urmă scriam despre faptul că m-am portat de la Vodafone la Orange tocmai pentru că văd că aceștia au viziune, au strategie, iar dezvoltarea e luată foarte în serios. Respectivul articol a fost despre Orange Money, care și el e legat de numărul de telefon, bineînțeles. De ce vă reamintesc asta. Pentru că numărul nostru de telefon va reprezenta cheia de acces pentru tot ce înseamnă acces digital și va înceta să mai reprezinte banalul număr la care putem fi apelați.

Legat de securitatea datelor

Probabil cea mai mare provocare pentru operator o va constitui securizarea conexiunii și a datelor transmise, pentru că de nu, va fi raiul pe pământ pentru hackeri și nu numai. În acest sens cu siguranță vor apărea soluții noi pe lângă cele existente deja și vor exista și bâlbâieli și descinderi în necunoscut, cu am aflat și de aici. Drumul cu siguranță nu va fi unul lin! Cert e că acesta e deschis și avem o direcție bine definită de acum. Eu sunt optimist!

Când va fi disponibilă tehnologia?

Tehnologia anunțată prin Demo azi de către Orange România, adică să puteți aloca același număr de telefon pe care îl posedați deja, altor dispozitive compatibile (tablete, ceasuri, telefoane), va fi disponibila încă din 2019.

Voi face update articolului dacă apar noutați. Până atunci vă invit la dezbatere mai jos, sau pe Grupul Mobilissimo de pe Facebook.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×