WWDC 2013 pe scurt: un iOS 7 cu interfața dezamăgitoare, OS X Mavericks, MacBook Air și Mac Pro

2.405 ori
<b>WWDC 2013 pe scurt: un iOS 7 cu interfața dezamăgitoare, OS X Mavericks, MacBook Air și Mac Pro</b>Se pare că toate zvonurile cu privire la iOS 7 au fost reale și noua sa interfață e cu adevărat plată și insipidă. După cum bine știți, astăzi la ora României 20:00 a debutat WWDC 2013, organizat în San Francisco, la Centrul Moscone....

Se pare că toate zvonurile cu privire la iOS 7 au fost reale și noua sa interfață e cu adevărat plată și insipidă. După cum bine știți, astăzi la ora României 20:00 a debutat WWDC 2013, organizat în San Francisco, la Centrul Moscone. Evenimentul a fost destinat dezvoltatorilor și pasionaților de produse Apple și a inclus prezentarea unui nou work station Mac, a unui update de OS X și a mult așteptatului iOS 7.0.

Pentru a începe fix cu ce ne interesează cel mai mult, iOS 7 este - vorba lui Tim Cook - "cea mai mare schimbare adusă platformei de la lansarea primului iPhone". Schimbarea adusă de acest iOS pornește de la nivel de iconuri, care sunt acum lipsite de grafică 3D, dar și bazate pe o idee de nivele de organizare și transparență. Jony Ive, designerul din spatele produselor Apple și mai nou omul care se ocupa și de iOS a afirmat că acesta este un nou început pentru Apple, deși mie îmi pare mai degrabă un sfârșit și o întoarcere la iconuri primitive.

iOS 7

Apple a adăugat în iOS 7 și un sistem numit Control Center, care va permite utilizatorilor să acceseze toggle-urile WiFi, AirPlane Mode, Bluetooth, Night Mode și Rotation Lock, prin intermediul unei bare, care își fac apariția printr-un swipe de jos în sus pe ecran. Luminozitatea și playerul audio vor putea fi accesate din aceeași zonă.

Am menționat mai sus transparența. Ei bine, se pare că întreg designul acestui OS este ușor transparent, iar dacă veți schimba wallpaper-ul spre exemplu, se va schimba modul în care arată întregul OS și feelingul său. Spre exemplu dacă un fundal are o culoare, vom observa nuanțe ale acelei culori în toată interfața.

Interfata noului iOS - iOS 7.0

Noul iOS aduce și un nou Safari, cu noi funcții. Primim o bară unificată de adrese și căutare, ca și pe Safari de pe desktop și primim și sugestii automate de la Google. Avem la dispoziție și un nou sistem de bookmark-uri, care se bazează pe aceeași interfață minimalistă prezentă în restul lui iOS 7.0. 3 tab-uri se află în zona superioară a ecranului: Bookmarks, Shared Links și Reading List.

iOS 7 - Safari

Noua interfață Safari ocupă întregul ecran, profitând de fiecare inch dintre cei 4 de pe iPhone 5. Tot noul Safari aduce și o nouă modalitate de vizualizare a paginilor, sub formă de carusel. în plus, acum nu mai există o limită la tab-urile deschise și le putem schimba ordinea după cum dorim. Apple a actualizat și centrul de notificări, adăugându-l în lockscreen și permițându-le utilizatorilor să își vadă notificările fără a debloca terminalul lor.

și acest centru de notificări a primit un design nou, oferind o zonă Today, care include evenimente din calendar și alte notificări necesare imediat. Metoda de deblocare a ecranului este și ea nouă, astfel că acum faceți swipe în sus și nu către dreapta. Bara de notificări prezintă acum diferite tab-uri pe care puteți apăsa, iar printre ele se numără și cel Today, celelalte fiind All sau Missed.

iOS 7 - Noul Siri

Siri a primit la rândul său un upgrade, fiind acum mai inteligent și oferind noi sample-uri audio. Puteți alege o voce feminină sau masculină în engleză, iar șiri este acum conectat la Twitter, afișează rezultate din Bing, integrează Wikipedia și afișează liste de fotografii în format thumbnail atunci când căutați imagini.

iOS 7 UI - Galerie

AirDrop este o altă funcție anunțată la WWDC 2013, aceasta permițând partajarea de media rapidă și accesibilă pentru toți utilizatorii de terminale iOS sau Mac (cei de pe Mac o aveau deja). Interfața amintește ușor de cea a lui Google+... și aplicația camerei de pe iOS 7 vine acum cu câteva funcții noi, printre care și o zona Moments, care grupează multiplele fotografii în funcție de anumite criterii (similar cu HTC Sense 5.0). Găsiți acum și numeroase filtre în interfață, margini pentru poze și modalități de partajare.

iTunes Radio

Compania din Cupertino a mai anunțat și iTunes Radio, serviciu de streaming muzical inclus în aplicația Music de pe iOS. Acesta include posturi radio variate și posibilitatea de a crea propriile posturi. Noua versiune iOS vine și cu suport pentru FaceTime Audio, un rival pentru convorbirile prin Skype și primim și posibilitatea de a sincroniza bookmark-urile hărților între terminale diferite.

OS X Mavericks

Apple Maps vine acum cu navigare turn by turn pentru pietoni și un mod nocturn de utilizare. Trecând și la Mac OS X Mavericks, noul release va aduce un Safari cu un consum redus de memorie și scrolling mai lin. OS X Mavericks poate afișa acum notificările și atunci când nu sunteți lângă Mac și le va afișa atunci când porniți sistemul sub formă de pop up-uri în colțul dreapta sus al lockscreen-ului. Avem și suport pentru actualizări de aplicații în fundal și o nouă interfață pentru calendarul de pe OS X.

MacBook Air

OS X Mavericks vine cu tag-uri, multiscreen, o modalitate mai eficientă de administrare a memoriei și va sosi de abia la toamnă pentru utilizatorul de rând. MacBook Air a fost și el upgradat, dotat cu un procesor Intel Haswell, iar varianta 11 inch va ajunge la 6 ore de funcționare, în vreme ce versiunea de 13 inch ajunge la 12 ore de viață a bateriei.

Mac Pro

Macbook Air de 11 inch va costa 999 dolari în versiunea de bază, în vreme ce varianta nouă de 13 inch costa pornind de la 1099 dolari. Super work station-ul Mac Pro va fi "asamblat în SUA", după cum promite Apple, iar dotările sale SF includ un procesor Intel 12 core 256 bit (Xeon), o tonă de memorie flash și suport Thunderbolt 2. De grafica se ocupă GPU-uri ATI FirePro, iar Mac Pro poate suporta până la 3 display-uri simultane pe fiecare port cu rezoluție 4K.

Cam atât despre giga evenimentul de azi, care nu s-a lăsat cu vreun iPad sau iPhone nou, dar în schimb intrăm într-o nouă eră a software-ului mobil de la Apple. Bună sau rea, ne spuneți chiar voi pe forum, dar deocamdată am un gust amar, un gust de vechi/nou care are legătură cu interfața lui iOS 7...

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×