WWDC 2016: Apple anunţă iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3, un tvOS nou şi Swift pentru cei mici

1.676 ori
<b>WWDC 2016: Apple anunţă iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3, un tvOS nou şi Swift pentru cei mici</b>Azi a fost ziua cea mare, 13 iunie, ziua în care Apple a inaugurat WWDC 2016 cu un keynote special, ce parcă a durat mai mult ca de obicei. A părut a oglindi evenimentul Google I/O de acum o lună, atât prin durată, cât şi prin conţinut

Azi a fost ziua cea mare, 13 iunie, ziua în care Apple a inaugurat WWDC 2016 cu un keynote special, ce parcă a durat mai mult ca de obicei. A părut a oglindi evenimentul Google I/O de acum o lună, atât prin durată, cât şi prin conţinut. Eveniment destinat dezvoltatorilor, conferinţă a avut 4 subiecte centrale: iOS 10, macOS Sierra, WatchOS 3, un tvOS nou şi Swift Playgrounds.

Tim Cook a fost prezent pe scenă foarte puţin, doar pentru a face introducerile şi pentru încheiere, dar şi pentru a sublinia importanţa lui Swift. Să luăm pe rând inovaţiile totuşi.

watchOS 3

Dacă nu am primit un Apple Watch nou, atunci măcar am primit nou software pentru smartwatchurile APple. watchOS 3 ar fi mult mai rapid decât predecesorul său, aparent de câteva ori mai rapid. Aplicaţiile se vor deschide instant acum pe ceas şi vom vedea şi o zonă Dock pe device, unde se vor afla cele mai des utilizate aplicaţii.

watchOS 3

Apoi avem şi o nouă funcţie de mesagerie numită Scribble. Ea ne va permite să scriem un mesaj rapid folosind degetul şi desenând caracterele, iar ele vor deveni text standard pe ecran. În plus există şi o funcţie SOS, care comunică cu serviciile de urgenţă şi cei dragi dacă păţiţi ceva şi le trimite şi o hartă spre localizarea voastră.

watchos (4).png

Primim şi un Control Center, care permite accesul la Quick Settings pe Apple Watch, dar şi noi watch faces, inclusiv una cu Minnie Mouse. O inovaţie interesantă este o aplicaţie de respiratiea adâncă pentru relaxare, numită Breathe. Cei aflaţi în cărucior cu rotile vor putea primi funcţii speciale de fitness, adaptate la dizabilităţile lor.

tvOS

tvOS a fost probabil secţiunea evenimentului de azi care a primit cele mai puţine minute. Platforma lui Apple TV a ajuns la versiunea tvOs 9.2.2, care se află în beta pentru dezvoltaotri. Primim acum funcţii ca Live Tune In, care ne permite să intrăm direct în transmisiunile în direct, dar şi Single Sign On. Au mai sosit şi aplicaţii third party celebre pe această platformă, precum Sling, Molotov, NBA 2K şi Minecraft Story Mode.

apple tv.png

Şiri are căutarea îmbunătăţită acum, mai ales când vine vorba de clipuri pe YouTube. În plus poate găsi mai uşor filme pe iTunes decât până acum. Funcţia Single Sign On permite autentificarea o singură dată pentru a accesa toate aplicaţiile din diferite reţele de televiziune. Există şi integrate cu HomeKit şi API-urile sale.

macOS

WWDC 2016 a adus un rebranding pentru OS X, devenint macOS şi având numele primei versiuni Sierra. Această platformă vine cu funcţie Auto Unlock, care deblochează automat laptopul şi desktopul dacă se află un device iOS în zonă sau un Apple Watch pe care sunteți deja autentificat. Funcţia Continuity va permite partajarea de fişiere între terminalele Apple, printre care şi modele iPhone şi iPad.

macOS Siera

Totul se face pe bază de iCloud Drive. Va exisdta şi un Clipboard Universal care permite decuparea şi lipirea de text, poze şi partajarea de documente între Mac-uri şi modele iOS, via cloud. Şi Apple Pay ajunge pe Sierra şi autentificarea se face via iPhone sau Apple Watch. Noutatea absolută a lui macOS a fost sosirea lui Siri pe acesta, cu multe funcţii noi la pachet.

macOS

El permite căutarea de fişiere şi foldere şi poate fi folosit în timpul multitaskingului pentru playback muzical şi chiar se poate face drag and drop cu fişierele pe care le afişează asistentul către proiectele voastre. Platforma va avea un public beta în iulie şi vine la toamnă.

iOS 10

iOS 10 şi mai ales funcţia Message a primit cel mai mult timp pe scenă azi. Am primit un nou design pentru Control Center, cu accente albastre ale iconurilor, dar şi lockscreen cu foarte multe funcţii noi. El vine cu suport 3D Touch, cu widgeturi speciale şi gesturi swipe ce aduc extra informaţii. Siri primeşte integrare cu aplicaţii third party, iar un exemplu dat pe scenă a fost Wechat.

iOS 10

Tastatura din iOS 10 poate acum să sugereze localizări pentru partajare în mesagerie sau entry-uri din calendar. Photos are acum o organizare după persoane şi locuri, dar şi o secţiune specială Memories, ce creează un colaj cu amintiri speciale, realizând un filmuleţ rezumat pe bază de poze şi video, similar cu Google Photos şi HTC Zoe.

photos

Maps a primit acum suprot Proactive, care face sugestii de taxiuri când ieşiţi de la restaurant şi o căutare cu filtre şi recomandări mai bune. Navigarea e acum dinamica, cu panning şi zooming în faţă pe parcursul rulării spre dsinatie. Apple Music a primit la rândul său un nou UI, cu look vintage, accentul pus pe artwork şi o interfaţă simplă.

iOS 10

Fiecare tab e clar identificat cu privire la secţiunile aplicaţiei. Apple Music afişează acum şi versuri şi secţiunile sunt acum For You, Library, Browse, Radio şi Search. Apple News a fost actualizat cu o interfaţă în stil USA Today şi suportă abonamente ca vechea aplicaţie Newsstand. Avem şi notificări de tip Breaking News.

O aplicaţie nouă este Home, care controlează soluţiile HomeKit şi pe cele smart home , având o zonă dedicată pentru fiecare bec, camera de filmat, uşa, cadă să garaj asociat. Voicemail are acum posibilitatea de a vă transforma mesajele din căsuţa vocală în mesaje text şi de a filtra spamul mai bine şi primim şi integrare a tehnologiei Cisco.

imessage

Messages e, după cum scriam mai sus subiectul cel mai mult discutat la WWDC. El a evoluat foarte mult şi include acum desene şi scris de mână, integrare live a camerei, efecte aplicate live peste poze şi video, emoji-uri de 3 ori mai mari, predicţie de text care transforma fraze în emoji , stickere şi Bubbles, adică text de diferite mărimi care arata dacă ţipaţi sau şoptiţi.

iMessage are propriul App Store, cu o grămadă de stickere, inclusiv unele pe care le puteţi crea şi voi, dar şi multe alte softuri asociate. Ca menţiuni de final, amintim faptul că iOS 10 aduce Split View în Safari pe iPad, colaborare în aplicaţia Notes, Live Photos mai bine stabilizate şi altele.

Swift şi Swift Playgrounds

Swift Playgrounds for iPad este o aplicaţie foarte intuitivă care îi învaţa pe cei mici şi pe orice începător să programeze. Soseşte gratuit la toamnă şi are un ghid vizual foarte clar cu privire la diferitele comenzi şi coduri. Începeţi cu swipe-uri şi cu elemente de cod declanşate de shortcuturi ale tastaturii şi sfârşiţi dezvoltatori capabili de aplicaţii. Jocuri 3D au fost prezentat live pe scenă.

swift.png

Reţineţi că toate platformele menţionate mai sus sosesc la toamnă, probabil odată cu iPhone 7. Evenimentul a fost unul amplu şi plin de informaţii, pe care încă le digeram şi probabil vom mai afla şi exclusivităţi zilele viitoare. Ce e sigur e că Apple a preluat foarte foarte multe elemente de la rivalii săi, mai ales Google, dar şi Microsoft, prin aducerea lui Siri pe desktop după model Cortana.

iOS 10 nu pare a inova foarte mult, parcă chiar mai puţin decât iOS 9.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×