WWDC 2014: iOS 8 și OS X Yosemite anunțate oficial, Împreună cu o serie de Îmbunătățiri pentru dezvoltatori și noi funcții

Autor:  | Publicat în:  Apple 1.274 ori
<b>WWDC 2014: iOS 8 și OS X Yosemite anunțate oficial, Împreună cu o serie de Îmbunătățiri pentru dezvoltatori și noi funcții</b>Astăzi a avut loc keynote-ul din cadrul WWDC 2014 și nu, nu am asistat la debutul lui iPhone 6 sau al unui iWatch, așa cum ne așteptăm de altfel (găsiți aici live (re)blogginul nostru), în schimb, Tim Cook, Phil Schiller și Craig Federighi au...

Astăzi a avut loc keynote-ul din cadrul WWDC 2014 și nu, nu am asistat la debutul lui iPhone 6 sau al unui iWatch, așa cum ne așteptăm de altfel (găsiți aici live (re)blogginul nostru), în schimb, Tim Cook, Phil Schiller și Craig Federighi au prezentat noile funcții ale lui iOS 8 și OS X Yosemite, dar și numeroase update-uri de aplicații și funcții speciale pentru dezvoltatori.

Prezentarea a fost începută de Tim Cook, care ne-a informat că acesta este anul 25 de WWDC și că există 9 milioane de dezvoltatori înregistrați în programul Apple. OS X Yosemite aduce o interfață plată, cu noi iconuri, un multitasking excelent și noi elemente de UI. Primim și toolbar-uri noi, claritate și utilitate sporită și va exista o zonă transparentă în bară titlu a ferestrei. Se pare că acest nou UI se va baza pe transparentă, după cum se vede și în screenshot-uri.

OS X Yosemite

Iconografia include noi iconuri, cu design nou, iar aplicațiile din sidebar for fi și ele transparente. Zona Today View împrumuta elemente de design de al iOS, iar zona Today poate include și widgeturi din App Store. Spotlight a primit și el o modificare, el fiind cheia OS-ului Yosemite și aflându-se în centru sub forma unei mari bare de căutare. în zona de notificări se află vremea, ceasul, acțiuni și reminder, iar acum veți putea și primi și efectuă apeluri pe iPhone folosindu-vă de Mac.

OS X Yosemite

La un moment dat a fost sunat chiar Dr Dre direct de pe Mac, el întrebând care va fi noul său program de muncă la Apple, aluzie la achiziția Beats. S-a discutat și despre iCloud Drive, cu documentele accesibile în Finder pe toate terminalele voastre iOS sau OS X. Există și compatibilitate cu Windows aici, iar oficialii Apple au prezentat și demo-uri pentru o nouă aplicație Mail, cu funcții ce îmi amintesc de Gmail.

Cea mai bună veste e că putem atașa la mail-uri acum fișiere de până la 5 GB, folosind MailDrop. Safari a fost și el updatat, cu consum redus de energie în browsing mulți tab, viteza crescută și posibilitatea de playback video fără plugin-uri instalate. Safari e de asemenea cel mai rapid browser din lume la capitolul JavaScript și avem acum și o nouă modalitate de a vizualiza taburi în 3D.

WWDC 2014: iOS 8 și OS X Yosemite anunțate oficial, Împreună cu o serie de Îmbunătățiri pentru dezvoltatori și noi funcții

Se pot și partaja fotografii și edita folosind funcția Markup. Apple a mai prezentat și funcția Handoff, care va permite să continuați activitatea începută pe PC pe tableta și viceversa, cu un singur swipe. OS X Yosemite sosește la toamnă, ca și iOS 8, care la rândul său a fost anunțat astăzi. Am descoperit și că există 800 de milioane de terminale iOS vândute, dintre care jumătate de miliard sunt iPhone-urile. Designul la baza rămâne cel de pe iOS 7, dar vin și modificări pe partea de notificări, care sunt acum interactive. Puteți răspunde la un mesaj de pe Facebook direct din zona de notificări de exemplu.

iOS 8

Această funcție e clar împrumutată de la Android, iar acum prin dublu tap accesăm nu doar zona de multitasking, ci și contactele preferate. Safari primește un nou Tab View și aveți și un gest de swipe în jos pentru un mail care tocmai a sosit în vreme ce sunteți în inbox. Spotlight oferă acum o căutare mai amplă, arătând ca un fel de Siri fără Siri ca să zic așa. Din Spotlight puteți căuta melodii în iTunes, puncte de interes pe harta și multe altele.

QuickType

QuickType este o altă noutate, oferind input cu sugestii predictive și ghicind următorul cuvânt tastat, dar și învățând din obiceiurile voastre de scriere. Pe partea de mesagerie avem acum posibilitatea de a trimite mesaje în grup sau da nume la threaduri, dar și să activăm o funcție Do Not Disturb în funcție de thread. O funcție nouă este Tap to Talk, care permite realizarea unei înregistrări video sau audio pe care să o trimiteți destinatarului mesajelor. Imaginați-vă ceva de genul Whatsapp...

HealthKit

Partea bună e că mesajul audio se poate autodistruge pentru a economisi spațiu. iCloud Drive Panel e un meniu contextual care va pluti deasupra aplicațiilor și va fi integrat pe tot sistemul. Funcțiile business au fost menționate în treacăt, de la Document Providers, VIP Threads, Device Enrollment și Reply automat la Exchange. în cele din urmă am ajuns și la soluția legată de sănătate, care poartă numele de HealthKit. Vedem caloriile consumate, orele de somn, conectivitate cu aplicații third party, menționare a pulsului și tensiunii și multe altele.

Family Sharing

Apoi Apple a detaliat și funcția Family Sharing, cu până la 6 membri ai familiei ce pot partaja melodiile de pe iTunes sau aplicații, dar doar folosind un card de credit la comun. Fotografiile au primit editare smart și slidere pentru contrast, expunere și luminozitate în stil iMovie. Siri se poate activa și fără să apăsați pe ceva anume, va integra Shazam și vă va permite să dictați în 22 de limbi noi. Au fost oferite upgrade-uri și experienței Maps pentru piața din China și apoi discursul lui Federighi și Cook s-a axat pe dezvoltatori.

WWDC 2014: iOS 8 și OS X Yosemite anunțate oficial, Împreună cu o serie de Îmbunătățiri pentru dezvoltatori și noi funcții

App Store a fost actualizat cu un Tab Explore și Trending Searches, dar și cu bundleuri de aplicații și preview-uri pentru softuri. Va exista un serviciu de beta testing numit TestFlight, iar toate acestea vor sosi la toamnă. Noul SDK prezentat Apple aduce 4000 de API-uri și am aflat că aplicațiile third party pot crea widgeturi, deci în sfârșit vom avea widgeturi pe iOS 8, dar doar în zona de notificări.

Swype a fost menționat și el drept aplicație third party, apoi am văzut Touch ID cu noi funcții pentru developeri, iar apoi a fost prezentat HomeKit, care va permite dezvoltatorilor să creeze aplicații pentru controlul unei case smart. Veți putea stinge lumina, umbla la termostat sau închide ușile de pe iPhone. Ultima inovație a fost Metal, cu noi posibilități de randare 3D a graficii din jocuri și efecte fantastice prezentate în acțiune.

Swift

Dezvoltatorii au aflat șocați la final că se trece la o nouă aplicație de programare, după 20 de ani de Objective C. Apple oferă acum limbajul de programare Swift, iar un dezvoltator a programat în direct un joc casual, în doar câteva minute. Cam acestea au fost inovațiile de azi și nu, nu am avut parte de terminale, dar la cât de multe inovații au sosit, pot spune că fanii Apple se pot declara mulțumiți.

WWDC 2014: iOS 8 și OS X Yosemite anunțate oficial, Împreună cu o serie de Îmbunătățiri pentru dezvoltatori și noi funcții

E drept că Apple a împrumutat de la Android și chiar Windows Phone și Windows câteva funcții, dar ele vor fi bine ambalate când vor sosi la toamnă. Cel mai mult mă încântă, personal, potențialul declanșat de Swift și felul în care vor arăta jocurile viitoare. Care e anunțul vostru preferat de la WWDC?

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×