Acea zonă superioară a ecranului de pe iPhone X a polarizat multă lume cu privire la design-ul său, dar acel look non sexy este obţinut pentru că a fost nevoie ca foarte multe componente să fie înghesuite într-un spaţiu limitat. Azi aflăm că acel mecanism de senzori optici e similar cu ce vedem la un Microsoft Kinect.
Aruncaţi o privire peste mecanismele unui Kinect din 2009 şi apoi peste mecanismele aferente lui Face ID. Similare? Aşa credem şi noi. Remarcăm prezenţa unui senzor de lumină ambientală, a unuia de proximitate, a unei camere infraroşu, a unui mecanism de iluminare, microfon, camera de 7 megapixeli şi un "dot projector". Acesta din urmă are un rol vital în a cartografia geometria feței utilizatorului, în zeci de mii de puncte.
În spatele primului Kinect de la Microsoft se afla compania israeliană PrimeSense, care a inaugurat o tehnologie ce implică proiectarea unei grile de puncte infraroşu peste o anumită zonă sau persoana. Apoi urma detecţia folosind o cameră IR şi analizarea informaţiei legate de adâncime printr-un chip special de procesare a imaginii. La acea vreme în 2009, era vorba despre o hartă de 320 x 240 de adâncime, cu 2048 nivele de sensibilitate.
Totul se baza pe cele 30.000 de puncte laser proiectate via infraroşu. În 2013 Apple cumpăra compania PrimeSense, iar ulterior camerele ce analizează adâncimea au evoluat, Microsoft lansând Kinect 2.0 pentru Xbox One, de data asta cu tehnologia proprietară Microsoft, cu precizie mai bună. Se putea chiar detecta pulsul jucătorului. Între timp au mai apărut Intel RealSense şi Google Tango în aceeaşi zonă.
Apple a readus la viaţa totuşi PrimeSense în 2017, prin intermediul lui Face ID. Camerele "TrueDepth" Apple proiectează peste 30.000 de puncte invizibile peste o față umană, realizând o hartă complexă a sa. Pe lângă autentificare are şi rol de generare a acelor Animoji, aplicate peste o meşă 3D complet animată a feţei utilizatorului. În aceste condiţii nu putem decât să ne gândim şi la multiple alte aplicaţii pe viitor, poate chiar unele de gaming.
Cert e că sistemul e de abia la început şi ceva îmi spune că e mare consumator de baterie.