Calibrarea bateriei; Ce înseamnă şi cum se face

61.330 ori
<b>Calibrarea bateriei; Ce înseamnă şi cum se face</b>O baterie necalibrată poate afecta autonomia device-ului semnificativ și de cele mai multe ori induce &icirc;n eroare utilizatorul cu privire la procentul de baterie rămasă. Uneori se poate &icirc;nt&acirc;mpla ca nivelul bateriei să scadă...

O baterie necalibrată poate afecta autonomia device-ului semnificativ și de cele mai multe ori induce în eroare utilizatorul cu privire la procentul de baterie rămasă. Uneori se poate întâmpla ca nivelul bateriei să scadă câteva zeci pe procente subit, de cele mai multe ori este de vină acumulatorul dar uneori se poate ca o calibrare a să rezolve această problemă. Ea nu este o problemă doar a smartphone-urilor sau a tabletelor, este o problemă comună la device-urile care au şi încarcă un acumulator.

Ce înseamnă mai exact că bateria este necalibrată?

Partea software a cărei funcție este monitorizarea procentajului bateriei interpretează/salvează eronat datele bateriei. Bateriile din ziua de astăzi au circuite de protecție sau device-ul care le încarcă are un software care previne supra-încărcarea acumulatorului ori descărcarea lui până la un nivel la care ar putea fi deteriorat ireversibil.

Cum poate ajunge o baterie să fie necalibrată?

Cauzele pot fi multe atunci când nu vorbim de un acumulator deteriorat din cauza numărului mare de cicluri de încărcare/descărcare. Device-ul poate interpreta eronat datele bateriei în urma unui restart neprevăzut sau a unui eliminări a bateriei fără ca device-ul să fie închis. Deasemeni, după un update sau când încărcăm bateria cu device-ul închis datele software despre procentajul bateriei se pot corupe. Mai este posibil și atunci când schimbăm des bateriile, în cazul în care avem mai multe, să se corupă datele și device-ul să nu încarce acumulatorul la nivelul maxim. În cazul în care scrieți ROM-uri des sau ați scris unul de curând (in cazul device-urilor cu Android) datele despre baterie ale vechiului ROM pot rămâne și poate afecta interpretarea procentelor bateriei.

Cum se manifestă o baterie necalibrată?

O baterie necalibrată nu se încarcă fizic până la 100% chiar dacă procentajul așa spune. O baterie necalibrată poate să fie descărcată iar procentajul indicat de device să fie 15-20% și device-ul nostru să se închidă din senin fără atenționări de baterie descărcată în prealabil. Device-ul poate avea scăderi de procentaj al bateriei de câteva zeci de procente din senin fără ca ceva să consume baterie în mod clar.

Cum calibrăm acumulatorul?

Pentru device-urile cu Android care sunt root-ate: Se instalează aplicația “Battery Calibration”, se conectează încărcătorul și se așteaptă încă 20-30 de minute după ce procentul bateriei afișat este de 100%. Nu se scoate device-ul încă de la încărcat. Din aplicația Battery Calibration apăsați be butonul de calibrare și așteptați ca aplicația să finalizeze procesul, durează câteva secunde. După ce aplicația termină puteți deconecta încărcătorul. Aplicația șterge fișierul batterystats.bin urmând ca device-ul să-și creeze altul automat cu noile date ale acumulatorului.

Calibrare Baterie Interfata Android

Pentru device-urile fără root sau care rulează alt sistem de operare față de Android. Procesul este unul general valabil, dacă device-ul vostru nu dispune de o baterie înlăturabilă, puteți sări peste pașii care îndrumă la detașarea și introducerea bateriei.

Pasul 1: Descărcați acumulatorul până când device-ul se închide singur;
Pasul 2: Înlăturați și introduceți din nou bateria;
Pasul 3: Porniți din nou device-ul și asigurați-vă că acesta chiar este descărcat (până se închide în timpul pornirii);
Pasul 4: Încărcați device-ul închis până la 100%;
Pasul 5: Porniți device-ul (nu deconectați încărcătorul) iar acesta ar trebui să indice bateria încărcată 100%. În cazul în care pornit nu indică 100%, lăsați-l să se încarce până la 100% (tot pornit) apoi când acesta a ajuns la 100% deconectati încărcătorul.
Pasul 6: Opriți device-ul și înlăturați apoi introduceți din nou bateria;
Pasul 7: Porniti device-ul (fără ca acesta să fie la încărcat), bateria ar trebui să fie la 100%. Dacă nu este la 100%, repetați pașii 5, 6, și 7 până este încărcată complet.

Chiar dacă descărcarea bateriei până la nivelul minim nu este recomandată de producători, la o distanță de 2-3 luni o calibrare a bateriei prin această metodă este recomandată și nu o să afecteze cu nimic starea de sănătate a acumulatorului. Dimpotrivă, această metodă ajută software-ul să-și dea seama de adevăratul procent de încărcare al bateriei și să o încarce până la maxim dar și să interpreteze corect procentajul bateriei atunci când aceasta nu este la încărcat. 

Telefon cu baterie la 26%

Metodele de calibrare de mai sus pot îmbunătăţi puţin autonomia acumulatorului prin încărcarea lui completă de către dispozitiv. Totuşi, în cazul în care acumulatorul are mai mult de 2 ani, timp în care a fost încărcat în fiecare zi sau la două zile, avem de-a face cu un acumulator ajuns aproape la sfârşitul vieţii şi sunt şanse mici ca prin calibrarea lui să îmbunătăţiţi autonomia. Nu vă costă nimic însă să încercaţi aceste metode înainte să schimbaţi acumulatorul cu unul nou.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×