Hackathon-ul Innovation Labs 2018 din Timișoara trimite 13 echipe în finala de pe 21 mai

Autor:  | Publicat în:  Evenimente 589 ori
<b>Hackathon-ul Innovation Labs 2018 din Timișoara trimite 13 echipe în finala de pe 21 mai </b>În weekend-ul 10-11 martie am participat la evenimentul Innovation Labs 2018 din Timișoara, hackathon care a adunat la fața locului numeroși împătimiți de tehnologie care fie au participat la competiție, fie au venit pentru a-și

După cum probabil știți, în fiecare an pe plan local are loc și competiția numită Innovation Labs, eveniment ce adună laolaltă o mulțime de împătimiți din rândul studenților dornici să uimească lumea prin ideile lor. Ediția din 2018 ce are loc cu sprijinul Orange a pornit la drum încă din data de 12 februarie atunci când se deschidea perioada de înscrieri, iar în perioada 3-4 martie a avut loc și primul hackathon, cel organizat în București.

Innovation Labs 2018 Timisoara

Au urmat apoi și hackathoanele din Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara ce s-au desfășurat chiar în weekend-ul ce a trecut, adică în perioada 10 - 11 martie. Eu m-am aflat personal la cel din Timișoara pentru a descoperi ideile năstrusnice ale participanților de aici și a vedea cu ochii mei poate câteva dintre tehnologiile ce poate vor debuta comercial în câțiva ani de acum înainte. De menționat că evenimentul s-a bucurat de o prezență media generoasă, dar și de cea a investitorilor.

Innovation Labs 2018 Timisoara

Interesant la această ediție mi s-a părut faptul că pe lângă echipele ce au prezentat idei de aplicații, au existat și echipe care s-au axat pe produsele hardware după cum veți descoperi chiar voi. În ediția de la Timișoara au existat multe idei în scrise, dar într-un final numai 13 echipe din cele 25 înscrise merg mai departe în finala de pe 21 mai din București atunci când va avea loc Demo Day și unde va fi desemnat marele câștigător.

Innovation Labs 2018 Timisoara

Acești 13 finaliști desemnați în Timișoara vor merge mai departe alături de celelalte echipe din București, Sibiu, Iași și Cluj-Napoca în faza de mentorat ce va dura 3 luni. Tinerii se vor întâlni săptămânal cu mentorii lor, iar antreprenorii și oamenii de business de vârf le vor împărtăși experiențele lor, oferindu-le astfel o nouă viziune în ceea ce privește explorarea ecosistemului antreprenorial românesc.

De asemenea, echipele calificate vor benefiica de acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului, asta prin intermediul partenerilor programului. Revenind la cele 13 echipe finaliste din Timișoara, le puteți descoperi în rândurile de mai jos și la final de articol afla și care au fost favoriții mei de aici!

1. Rento

Printre ideile din Timișoara s-a numărat și Rento, platformă online care oferă posibilitatea de închiriere a automobilelor direct de la proprietarii lor, fără a mai fi nevoie de dealeri sau firme de închiriere. Se promite o gamă mai variată de mașini, dar și prețuri mai avantajoase - ca beneficiu extra fiind încrederea oferită prin reputațiile create în comunitatea digitală. Cum vor reuși să ofere prețuri mai mici pentru închirierea vehiculelor va fi interesant de aflat. 

2. Foodbox

În ajutorul celor care doresc o condiție fizică și un stil de viață săntătos vine și platforma online de nutriție numită Foodbox. Prin completarea unui formular online cu datele personale și obiectivele legate de greutatea și forma fizică, clienții au parte de o analiză specială din partea unei echipe de nutriționiști pentru a fi creat un plan alimentar personalizat. 

3. RockMyMonday

O aplicație ce își propune să ajute tinerii ambițioși în atingerea obiectivelor este RockMyMonday. Aceasta le pune la dispoziție un asistent digital propriu care să le prioritizeze planul și activitățile săptămânii, astfel încât să-și crească productivitatea. Întreg proiectul se bazează pe AI (inteligența artificială) și se oferă un sistem de tip machine learning la pachet. 

4. VR Market

Un proiect interesant dar cu șanse cam mici de a fi pus în practică este și VR Market care vrea să transpună supermarketul obișnuit în realitatea virtuală cu scopul de a reduce traficul și poluarea, dar și stresul și timpul irosit la coadă și la casa de marcat. Se promit cumpărături rapide în doar câteva minute și livrarea produselor în siguranță acasă. Întreg procesul durează cam mult totuși, dar echipa pune accent pe imersivitate. 

5. Up my Fintech

Tot la fața locului am văzut și soluția pentru hipermaket-uri numită Up My Fintech. Aceasta ajută la implementarea citirii și încasării produselor prin coduri QR, modalitate prin care procesul de achitare este eficientizat și totodată simplificat. Aplicația propusă va crea o bază de date aplicată pentru utilizatorii săi care va permite observarea obiceiurilor de cumpărare, putând astfel să personalizeze promoții, îmbunătățind experiența de cumpărare a fiecărui client în parte. 

6. Campfire Tales

Nu au lipsit de la hackathon-ul din Timișoara nici soluțiile referitoare la gaming, astfel că am aflat mai multe despre aplicația numită Campfire Tales. Se dorește ca prin intermediul acestui software să se conceapă un studio indie de game development și publishing prin care se vor aduce experiențe narative și interactive VR/AR/Desktop/Mobile către utilizatori. Aplicația se adresează atât gamerilor, cât și profesioniștilor din industria de dezvoltare a jocurilor digitale. 

7. XVision

Anul acesta medicina a fost domeniul abordat de către echipa XVision, cea care a creat un sistem de analiză automată a radiografiilor cu ajutorul inteligenței artificiale, modalitate prin care se vine în ajutorul medicilor radiologi. Și țările defavorizate ce duc lipsă de specialiști în domeniu vor beneficia de acest sistem. Aplicația are la bază 3 rețele neunorale implementate cu ajutorul unor tehnologii precum Azure, Azure Machine Learning și Azure Functions. 

8. Reactive Boards

Cu scopul de a rezolva problema traficului din marile orașe, echipa Reactive Boards are în plan dezvoltarea unui skateboard electric cu autonomie de până la 25-35 km, cifră ce depinde de dimensiunea bateriei. Skate-ul va avea o baterie detașabilă și se promite aici reducerea traficului și transformarea călătoriilor prin oraș într-o ieșire distractivă care ajută simultan și mediul înconjurător. 

9. Masked Man

O platformă interesantă ce îi va captiva pe nostalgici este MaskedMan. Aceasta încurajează comunicarea, negocierea și persuasiunea, reformând într-un stil cross-platform cu mai multe variante de gameplay cunoscutul joc de societate al anilor 80, adică Mafia. Platforma va oferi fiecăruia experiența dorită, de la varianta clasică de chat până la varianta MMO în care jucătorul este cel care își alege rolul. 

10. Easy Shopping

Tot cu rolul de a eficientiza timpul petrecut în magazine și reducerea timpului de stat la coadă vine și aplicația online numită Easy Shopping. Aceasta constă într-un coș virtual și există aici două scopuri principale: ghidarea cumpărătorului către produsele dorite și orientarea sa în caz că va decide să devieze de la traseul stabilit inițial. 

11. GearJobs.com

O altă idee ce merge mai departe în finala de pe 21 mai a fost și GearJobs, platformă online care permite interconectarea profesioniștilor în IT care are rolul întemeierii unei comunități de experți în domeniu care să le permită lucrul împreună pe iferite proiecte, dar și a învățării de noi tehnologii și a întocmirii unui portofoliu propice angajării în cadrul unei companii. 

12. PharmOnline

Ideea platformei farmaceutice PharmOnline a fost de asemenea interesantă, aceasta fiind destinată acelor persoane care nu dispun de timp sau de posibilitatea deplasării pentru achiziția de medicamente. Tot ce au de făcut utilizatorii este să scaneze rețeta pe platformă și ulterior odată cu localizarea produselor se poate opta și pentru achiziția acestora. 

13. BONOBO

O altă aplicație mobilă prezentată la hackathon-ul din Timișoara a fost și BONOBO, software bazat pe geolocație care oferă un cadru sigur și prietenos pentru a cunoaște oameni noi și în afara mediului virtual. Aplicația nu se bazează pe un grup de prieteni deja existent ca alte titluri similare, ci pune la dispoziția utilizatorilor un mijloc prin care aceștia să intre în contact direct cu oamenii din zona lor geografică. 

Acum că știți și voi care au fost ideile participanților din cadrul hackathon-ului desfășurat în Timișoara, este momentul să vă spun și care au fost preferații mei. Ei bine, mi-a plăcut tare mult ideea Foodbox, asta pentru că băieții din componența echipei sunt foarte bine informați și la nivel de comunicare se descurcă tare bine, existând deja planuri de livrare a planurilor de nutriție cu ajutorul unui restaurant.

Și proiectul cu skateboard-ul pare fain, plus că inventatorii susțin că va fi singurul vehicul de genul cu baterie detașabilă, pe deasupra fiind și Made in Romania. De asemenea, ca o mențiune este pe lista de proiecte interesante și XVision, sistemul ce se bazează pe inteligența artificială pentru analiza automată a radiografiilor în zonele defavorizate unde nu există specialiști în domeniu. Partea negativă este că sistemul devine "smart" abia după 2 ani de funcționare, asta pentru că acel AI învață prin machine learning din propriile date adunate. 

Drept concluzie, pot spune că acest hackathon din Timișoara a fost unul tare productiv și sunt tare curios să văd dacă preferații mei vor ajunge printre premianții de pe 21 mai atunci când va avea loc Demo Day. Pentru update-uri legate de parcursul participanților și de competiție puteți accesa site-ul oficial al evenimentului Innovation Labs 2018 de aici!

⚡ Poți obține extra 20 euro pentru accesorii, cumpărând telefonul OnePlus 6T folosind acest link.
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×