Sper că nu credeaţi că v-am uitat! Am luat o săptămână de pauză, pentru o vizită în UK de ziua mea şi am revenit cu cel mai lung podcast din istorie. Am ajuns la Mobicast 242, podcast şi videocast plin de noutăţi şi premiere. Au fost 2 săptămâni în care a debutat OnePlus 6T, noi iPad-uri au văzut lumina zilei şi Samsung Galaxy A9 (2018) a sosit în România oficial. M-am jucat cu ASUS ROG Phone şi accesoriile sale oficiale, iar Samsung a anunţat un display pliabil şi noul One UI. Am văzut House of Cards sezonul 6, am văzut ce mai e FAIL şi WIN, am răspuns la multe întrebări şi iar am vorbit de filme, seriale, muzică şi cum a fost în UK. Toate acestea şi multe altele mai jos.
Ştirile ultimelor 2 săptămâni:
1. OnePlus 6T a devenit oficial şi e fix cum ne aşteptam: are procesor Snapdragon 845, a avut un debut în Vest, cu cozi chiar, plus o cameră duală care la hardware e similară cu OnePlus 6, doar că la software aduce ceva nou
2. A doua zi după debutul lui OnePlus 6T au venit şi noile modele iPad, cu procesorul fantastic de puternic Apple A12X şi margini mai înguste. Au port USB Type-C, până la 1 TB stocare şi un Apple Pencil de generaţie a doua a sosit la rândul său. Avem şi Face ID şi două diagonale: 11 inch şi 12.9 inch.
3. Apple a lansat şi noi modele MacBook Air cu ecran Retina şi baterie ce oferă până la 12 ore de funcţionare. Avem şi un nou Mac Mini, primul din 2014 încoace. Dotările sunt wow şi merg până la 64 GB RAM şi 2 TB stocare.
4. A mai debutat şi ZTE Nubia X, care deşi nu are cameră selfie se remarcă prin faptul că vine cu două display-uri la pachet şi două scannere de amprente. Are un ecran LCD mare în faţă şi un OLED mai mic în spate. Primim şi o cameră duală în spate.
5.Honor Magic 2 devine oficial, cu o cameră selfie triplă şi o cameră principală tot triplă. Vine cu ecran generos de 6.4 inch, cu rezoluţie Full HD şi panou OLED. Preţul de pornire este excelent, 480 de euro şi avem şi o baterie de 3500 mAh la interior.
6. FlexPai este primul telefon pliabil real, care vine de la o companie relativ necunoscută, Rouyu Technology. Surprinde prin faptul că are procesorul Snapdragon 8150 la interior, urmaşul lui Snapdragon 845. Are şi o platformă nouă, Water OS la bord.
7. A mai debutat şi Lenovo Z5 Pro, primul smartphone midrange cu mecanism slider. Are procesor Snapdragon 710, ecran AMOLED şi un screen to body ratio generos, dar nu chiar pe măsura laudelor Lenovo. Cititorul de amprente este integrat în ecran.
8.Allview Soul X5 Style a devenit oficial, cu un ecran de 6.2 inch, design elegant şi o baterie generoasă. Pentru un fashion phone preţul de 999 lei e foarte bun şi ajunge chiar la 799 de lei dacă aţi mai prins voucherul propus cu ocazia lansării. Bateria de 4000 mAh e generoasă şi avem şi procesorul lui Soul X5, MediaTek Helio P22.
9. Samsung Galaxy A9 (2018) a debutat în România şi am avut ocazia să punem mâna pe primul telefon cu 4 camere de la Samsung. Costă între 400 şi 600 de euro şi este un phablet destul de masiv, cu o cameră telephoto, wide angle, standard şi de adâncime. Surprinde pentru că ştie şi Super Slow Mo.
10. Samsung a prezentat ecranul viitorului său telefon pliabil, Infinity Flex Display. A sosit la SDC 2018, conferinţa Samsung pentru dezvoltatori şi deocamdată pare componenta unui device butucănos şi nu chiar comod.
11. Imediat după au apărut şi detalii despre diagonală şi rezoluţie. Pliat telefonul are diagonală de 4.58 inch, iar desfăcut ajunge la 7.3 inch, cu rezoluţie de 1536 x 2152 pixeli.
12. Tot la SDC 2018 Samsung a anunţat One UI, viitoarea să interfaţa după TouchWiz şi Samsung Experience. Va sosi odată cu Android 9.0 Pie în ianuarie pe Galaxy S9 şi Note 9. Mizează pe utilizarea cu o singură mână, fundal negru şi text mutat în zona superioară.
13. Am avut ocazia să ne jucăm cu ASUS ROG Phone şi cu accesoriile sale, de la joystickul GameDevice la TwinView, cel care mai adăugă un ecran sau WiGig, un dock wireless de conectare la televizor. Avem şi un dock special care transformă telefonul în PC de gaming. Toate acestea însumate într-un clip cu valiza de gaming ASUS ROG Phone.
FAIL şi WIN:
FAIL: Cât eram eu în concediu au apărut zvonurile şi scandalurile legate de #gluegate, adică problema lui Huawei Mate 20 Pro în varianta cu ecran LG, care capătă o nuanţă verde dacă afişaţi o imagine gri, la întuneric. Aparent ar fi vina lipiciului folosit pentru ecran.
WIN: Ca producător de content mă bucur să văd că ISP-urile de la noi au fost forţate să blocheze site-urile de torrente. Ştiu că oferă precedent periculos pentru libertatea de exprimare, dar consumul de content plătit e un lucru pe care îl văd cu ochi buni.
Întrebări:
Am avut multe întrebări de recuperat şi îmi place maxim că aţi fost activi. Pe Forum aţi bătut orice record de întrebări, ceea ce mă bucură şi ca întotdeauna, aveţi garanţia că acolo primiţi răspuns. Am fost întrebat ce branduri aş pune într-un top personal pe anul 2018. Cineva a vrut să ştie ce telefon recomand pentru socializare, surfing net şi YouTube şi ce telefon recomand până în 2000 de lei.
Am făcut şi o comparaţie între ecranele Super AMOLED, P-OLED, IPS şi o alegere între Galaxy S8+ şi OnePlus 5T. Cineva a fost curios dacă se simt diferenţele între un ecran 2K şi unul Full HD şi dacă e vreun telefon cu Gorilla Glass 5 necurbată. Am făcut şi o recomandare de smartwatch fără funcţii de fitness, la sub 500 de lei şi de o tabletă sub 1000 de lei. Nokia 6.1 şi Samsung Galaxy A6 au fost puse la duel de un cititor, în vreme ce altul m-a pus să aleg între Nokia 8 şi Pocophone F1, ambele la 1400 lei.
Am mai discutat despre skin-urile de telefoane, serialul Hackerville, cum stăm cu cinematografia românească şi ce husă recomand pentru Galax S9+. Cineva a fost curios legat de nota lui iPhone XS Max la display, ce părere am despre presa sportivă de la noi şi spre finalul întrebărilor am subliniat ce important ar fi să testăm Honor Play la Mobilissimo.ro.
Diverse:
Blizzard a anunţat jocul Diablo Immortal pentru mobil, care a stârnit un val de ură din partea fanilor seriei, care sperau la un Diablo 4. Zic să nu judecăm aşa devreme şi să îi dăm o şansă, chit că arată ca un MMO generic din China. Întâi să vedem jocul şi apoi să judecăm, deşi dacă mai continuă hate-ul, tare mi-e că Blizzard va abandona proiectul, sincer să fiu...
Am vorbit în această secţiune despre cum a fost în UK. Am fost în Portsmouth, unde am stat 5 zile şi am petrecut mult timp pe malul mării. Zile însorite, dar foarte frig şi vânt. Multe cafenele liniştite şi preţuri foarte OK la mâncare. Am încercat brandul de burgeri Five Guys, lăudat în podcasturi din SUA şi oamenii chiar fac un burger perfect. Mai mult decât atât au un shake cu unt de arahide care are gust divin.
E interesant că dacă iei o porţie mare de cartofi îţi dau un pahar plin cu cartofi undeva între prăjiţi şi wedges şi paharul dă pe afară şi umple şi punga în care e burgerul. Sosuri la discreţie şi suc la fel. Am văzut şi copii venind la trick or treat de Halloween, foarte timoraţi şi părând mai degrabă împinşi de la spate de părinţi, decât veniţi din propria iniţiativă.
Am încercat şi un restaurant numit Zizzi cu mâncare italiană, într-un port cu yachturi. Din păcate cannelloni cu crab şi brânză nu prea au avut nici un gust. Am mai încercat şi cafeneaua Costa, marele rival Starbucks, care are o atmosferă mai caldă şi primitoare, latte mai bun (doar am gustat, deşi nu beau cafea) şi ciocolată caldă fix la fel, dar cu briz briz-uri, precum praf aurit şi fulgi mov de fructe de pădure.
Oraşul Portsmouth e plin de case, fără blocuri, adormit şi liniştit. Toată lumea îşi vede de treabă şi e foarte îngrijit şi boem. Multe cafenele, ceainerii, parcuri şi o zonă uriaşă de andocare pentru corăbii, ferry-uri şi ambarcaţiuni. Am mai vorbit despre noul album Prodigy, care are primele 3 single-uri bune, dar restul de 7 piese slabe. Aportul lui Maxim şi Keith Flint nu se simte deloc, dacă e să fiu sincer.
Am mai discutat şi despre piesa nouă Slipknot, All Out Life, care sună excelent, dar videoclipul nu îmi spune nimic. Nu mă omor după noile costume (dacă chiar sunt costumele lor), iar clipul pare low budget. Single-ul sună ca un best of din ultimul şi penultimul album. Am mai discutat despre serialul Making a Murderer, povestea lui Steven Avery, care a fost condamnat pe nedrept la 18 ani de închisoare pentru agresarea unei femei.
Când au apărut dovezile ADN investigatorii şi-au dat seama că nu a fost el. După 18 ani în închisoare a cerut daune de 36 de milioane de dolari şi după 2 ani în libertate şi hărţuire din partea şerifilor din zonă a fost iar arestat, acum pentru crimă. A fost închis pe viaţă într-un caz bizar, cu un cadavru apărut brusc la el în casă. Încă este în închisoare...
Am mai amintit şi jocul Creative Destruction, o clonă de Fortnite aşa bună încă este peste Fortnite. La divertisment, arme, grafică şi ce vreţi voi. Un Battle Royale excelent, poate chiar preferatul meu. Am încheiat cu serialul House of Cards sezonul 6, care în primele 2-3 episoade e chiar slab, dar pe la episodul 5 Robin Wright ne arată că merită o tonă de premii. E mult mai cerebrală şi viperă decât Kevin Spacey, iar episoadele finale sunt binişor scrise, dar şi uşor grăbite.
În treacăt am amintit şi de serialul româno-german Hackerville, de pe HBO, cu Andi Vasluianu şi o reţea de hackeri de la noi, care sparge o bancă germană. Filmat în Timişoara şi mult mai elegant decât "Umbre". Câteva clişee destul de neplăcute totuşi (șmecherașii cu comportament generic în sala de interogări). Acesta a fost Mobicast 242, cel mai lung podcast/videocast din istoria Mobilissimo.ro şi vă aşteaptă o tonă de super materiale în perioada următoare.
Avem o jumătate de duzină de unboxinguri de pregătit, recenzii, concursuri, huse şi accesorii.