Apple iPhone XS Max: Cameră campion în 2018 până acum, minus Portrait

1.724 ori
<b>Apple iPhone XS Max: Cameră campion în 2018 până acum, minus Portrait</b>Apple iPhone XS Max v-a oferit deja ceva spoilere când vine vorba despre performanţele camerei sale. A făcut asta prin intermediul comparaţiei pe care v-am propus-o, cu vot în orb la bază. Au fost 9 teste comparative şi pe 7 le-a câştigat iPhone XS Max.

Apple iPhone XS Max v-a oferit deja ceva spoilere când vine vorba despre performanţele camerei sale. A făcut asta prin intermediul comparaţiei pe care v-am propus-o, cu vot în orb la bază. Au fost 9 teste comparative şi pe 7 le-a câştigat iPhone XS Max. Am dus mai departe testele sale de cameră, ducând telefonul în 3 localităţi din România: Bucureşti, Timişoara şi satul Lindenfeld. Ce a ieşit vedeţi mai jos.

Video review Apple iPhone XS Max, secțiunea "Camera"

În primul rând aflaţi că iPhone XS Max propune o cameră duală cu senzori de 12 MP + 12 MP în spate, fiecare cu stabilizare optică. O cameră are obiectiv wide angle (sort of) şi deschidere F/1.8 şi cealaltă obiectiv tele şi deschidere F/2.4. Aceasta din urmă propune şi zoom optic 2X, dar avem şi zoom digital până la 10X. Avem parte şi de Focus Pixels, bliţ quad LED, captura Portrait şi din ce am înţeles faţă de alte companii care fac reglajele de adâncime din cameră, Apple le face din NPU, printr-o cartografiere a adâncimii imaginii.

În premieră avem şi reglaj al adâncimii imagini după realizarea fotografiei, dar şi captură audio stereo la filmare. O altă noutate este Smart HDR, care combina mult mai multe cadre decât un HDR standard (9 în loc de 3). Pentru selfie avem o cameră de 7 MP, cu deschidere F/2.2 şi cu filmare Full HD la 60 FPS.

Trecem acum la galeria foto realizată ziua şi începem cu pozele din Lindenfeld şi Timişoara. Culorile au arătat perfect, claritatea a fost excelentă şi zoomul a făcut senzaţie. Avem câteva turme de oi pe coline pe care de abia le vedeam în zare cu ochiul liber, dar iPhone-ul le prinde perfect. E drept că Galaxy Note 9 a fost un pic mai bun la zoom, după cum a arătat comparaţia, dar nu cu mult.

Cerul arată excelent şi chiar şi capturile cu soarele în faţă au fost OK. Vegetaţia este perfect verde crud şi natural, fără vreo deformare în stil Huawei P20 Pro sau Xperia XZ3. Prim planurile sunt şi ele perfecte, cu acele flori, măr, struguri şi altele de gen, dar aici parcă Xperia XZ3 s-a descurcat puţin mai bine. În prima fază am fost foarte mulţumit de Bokeh-uri şi capturi Portrait, dar o să vedeţi ulterior că nu sunt chiar fără cusur.

Fotografii la interior cu iPhone XS Max

Văd că se descurcă foarte bine camera şi cu captura la interior, cu acele vase ceramice tradiţionale spre exemplu. Toată textura lor este excelent reprezentată digital. Selfie-urile realizate la exterior au arătat bine că textura, detalii şi culori. Avem şi câteva Panorame superbe dintr-o zonă câmpenească, fără curburi şi cu detalii ample.

Am trecut apoi la captura de la Bucureşti, cu poze făcute în Parcul IOR cu copacii trecuţi la haine de toamnă. Înainte de asta am făcut selfie-uri indoor şi am fost cam dezamăgit. Prea mult blur şi o textură prea superficială. Cât despre captura la exterior se confirmă perfecţiunea culorilor, claritatea şi detaliile, deşi ştiu că sunt şi telefoane care prind mai multe detalii, prin prisma rezoluţiei lor.

Luminozitatea e perfect calibrată şi nuanţele pomilor de ruginiu, galben, verde sunt superbe. Portrait/Bokeh mi s-a părut sub Huawei-uri, iar acele gradaţii F Stop noi nu sunt aşa de variate pe cât credeţi. În mare sunt vreo 3-4 grade clare de diferenţă, deci e doar un gimmick. În plus, estomparea maximă e exagerată, iar valoarea medie spre minimă e ideală. Am senzaţia şi că efectul de adâncime în selfie-urile cu fața mea îmi "mănâncă" urechile şi perciunii şi încalecă din faţă şi blur puţin.

Mai menţionez că am făcut fotografii cu iPhone 8 Plus fix la acelaşi colorit al copacilor, în aceeaşi zonă şi e aproape imposibil să distingi între cele două galerii pe Facebook şi Instagram. Selfie-urile fără Portrait arata foarte bine, nimic de obiectat aici, la claritate, culori, textură. Nu am dat de Beautygate şi singurul moment când am simţit tenul aiurea a fost la interior, în casă, la lumina artificială.

Zic că acesta este telefonul numărul 1 la captura foto ziua şi îl bate Note 9 la zoom puţin şi Huawei P20 Pro la Bokeh, atât. Trecem la captura foto low light, unde dăm peste rezultate foarte bune. Luminozitatea este foarte ridicată, chiar şi fără vreun F/1.5, totul este perfect de clar şi bine reglat. Luminile şi sursele de lumină nu sunt estompate sau "umflate".

Unele telefoane precum Xperia XZ3 au avut probleme cu logo-ul farmaciei "Catena" şi reflexiile sale, dar iPhone XS Max nici nu s-a clintit din calitate şi reprezentare ca şi percepţia ochiului uman. Zic că noaptea am evoluat şi depăşim iPhone X destul de clar. Prindem detalii mult mai clare ascunse de întuneric pe un Xperia XZ3 sau chiar şi Galaxy Note 9. Cel mai clar se vede în acea fotografie cu scaunele de la terasă şi piatra cubică de sub scaune, care aproape nu se vede pe XZ3.

Mi s-a părut că bliţul e totuşi prea luminos şi îl preferam mai "moale". De asemenea culorile sunt puţin prea calde noaptea faţă de ce vedem de obicei. În rest campion pe low light fără obiecţie, fără rival. Chit că Pixel 2 XL şi Galaxy S9+ prind mai multă lumină în cadre.

Cine vrea să îşi schimbe iPhone-ul strict pentru camera poate să îşi păstreze telefonul dacă are un iPhone X sau iPhone 8 Plus. Dacă are iPhone 8, 7 Plus, iPhone 7 sau mai vechi merită upgrade-ul.

Trecem şi la captura video, unde avem o focalizare foarte rapidă şi dovadă este acel clip cu păpădia. Culorile de toamnă sunt prinse perfect, deşi am văzut că cerul la distanţă are dynamic range-ul greşit interpretat şi apare puţin alb. Se reglează imediat expunerea când îndreptăm camera în sus totuşi. Zoomul este excelent cu acel copac roşiatic având detaliile clare la nivel de crengi şi frunze chiar şi după 5X.

Stabilizarea la filmarea din mers este doar OK şi aş zice că avem un mic salt faţă de iPhone X, dar mic totuşi. Stabilizează mai bine Galaxy Note 9, Xperia XZ3 şi XZ2. Filmarea 4K la 60 FPS este absolut fără cusur şi poate fi lejer inclusă într-un film de lung metraj sau documentar Naţional Geographic. Marea bâlba la filmare este captura video selfie, care a început blurată, a continuat cu fundal ars şi a prins totuşi OK fata mea, că textura şi culori.

Ciudat, foarte ciudat!

Microfonul şi-a făcut mereu treaba bine, fără ecou şi fără probleme cu vântul. Slow motion-ul a arătat şi el foarte bine, dar în ziua de azi e greu să mai fii impresionat de el, când am văzut cum arată Super Slow Motion. Sunt 100% sigur că la anul vine Apple cu "Hyper Slow Motion" să zicem. Şi detaliile arată bine la filmare, chiar şi fără zoom. O să mă întreb mereu ce a mers prost la selfie, dar am o bănuială: în general capturile 60 FPS FHD sunt mai arse decât cele la 30 FPS, deci poate că aici e buba.

La filmarea low light suntem la egalitate cu orice flagship cu pretenţii. Zoomul este OK, deşi la prima filmare apare şi ceva grain vizibil spre final. Luminile stradale fac ceva lens flare, dar nu exagerat şi nu avem motion blur. Culorile sunt realiste până în momentul când facem ultimul panning la Timişoara şi virăm brusc de la nuanţă de galben la una de roşu.

Captură e foarte bine iluminată, claritatea şi focalizarea sunt perfecte. Se bate cu orice flagship aici şi îmi este mai clar că oricând că iPhone XS Max e campionul din 2018 (până acum) la capitolul foto. La video am inima îndoită, dar merită un podium lejer.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×