Huawei Mate 10 Pro: OS, UI, aplicaţii cu un EMUI puţin schimbat în imperiul Oreo

1.106 ori
<b>Huawei Mate 10 Pro: OS, UI, aplicaţii cu un EMUI puţin schimbat în imperiul Oreo</b>Huawei a luat o decizie interesantă legată de interfaţă sa cea mai nouă. A sărit direct de la EMUI 5.1 la EMUI 8.0 pentru a se plia pe versiunea actuală de Android, 8.0 Oreo. .Cu toate acestea la prima vedere, pe Mate 10 Pro nu ai zice că rulează un EMUI

Huawei a luat o decizie interesantă legată de interfaţă sa cea mai nouă. A sărit direct de la EMUI 5.1 la EMUI 8.0 pentru a se plia pe versiunea actuală de Android, 8.0 Oreo. Cu toate acestea la prima vedere, pe Mate 10 Pro nu ai zice că rulează un EMUI nou. Interfaţa arată cam la fel cum am lăsat-o pe Mate 9 Pro şi Huawei P10, la drept vorbind. În fundal se întâmplă totuşi lucruri mari.

Funcţiile de bază sunt aici, de la Play Protect, la notification dots, plus zona de setări condensată. Pe de altă parte Huawei nu a implementat noul design pentru Quick Settings şi nici modul Picture in Picture, pentru că avea Pop Up Play la video. Dacă ţinem apăsat pe iconurile aplicaţiilor vom declanşa extra meniuri cu opţiuni speciale, precum shortcut-uri spre diferite funcţii, cum ar fi "Compose" la Gmail.

Interfata grafica Huawei Mate 10 Pro

Dacă ciupim homescreen-ul accesăm obişnuita pleiada de funcţii, precum wallpaper, widgets (clasice Huawei nimic schimbat), tranziţii şi setări (layout, aliniament, badge-uri pentru iconuri). Cel mai din stânga ecran Home e dedicat feed-ului Google, cu informaţiile voastre preferate, inclusiv meteo, ştiri şi scorurile echipelor preferate. Porţiunea dropdown e foarte elegantă, cu acel fundal negru şi bifele albastre, amintind puţin de Galaxy Note 8 totuşi.

E un hibrid această zonă între Androidul stock şi cel custom Huawei. Notificările sunt destul de generoase ca dimensiuni şi avem şi opţiunea Snooze şi un management mai profund al acestor notificări, specific Oreo. Printre Quick Settings am găsit şi unele funcţii utile ceva mai bine îngropate printre setări şi anume Screen Recording (video), util pentru gameri.

EMUI 8.0 Huawei Mate 10 Pro

Zona de Setări este ceva mai strânsă şi compactă, încă o chestie tipică Oreo, dar avem acum sub-setări nested (cuibărite). Aici am găsit opţiuni clasice, unele clasice pentru Huawei mai degrabă. Mă gândesc la controlul vocal, ştiţi voi, acea funcţie care îţi permite să activezi telefonul sau să îl găseşti strigându-l pe nume, atunci când e uitat sub pat (Voice Control). Avem şi clasicele gesturi cu încheietura degetului, care declanşează split screen sau decupează o porţiune din ecran.

Apropo de split screen, multitasking-ul se realizează pe baza clasicului carusel, dar putem şi împarţi ecranul în două. În Setări mai avem şi Do Not Disturb, App Twin, pentru utilizarea lui Facebook în 2 instante, utilizare cu o singură mână, WiFi+ pentru conectarea imediat la o reţea sigură şi familiar şi mod de utilizare ecran cu mănuşi. Ne-am ocupat şi de scannerul de amprente, care e mai multifuncţional decât pe multe alte telefoane.

Scanner de amprente Huawei Mate 10 Pro

Odată apăsat poate face fotografii, răspunde la apeluri sau opri alarme. Cu swipe pe el navigăm în galeria de fotografii sau tragem notificările în jos. Setup-ul scannerului are 11 paşi şi deblocarea se face foarte, foarte rapid, mult peste cele mai galonate telefoane şi aş îndrăzni să zic că e peste Note 8 şi S8, care nu au scannerele plasate atât de comod şi la îndemână.

Pe lista de aplicaţii preinstalate am găsit 52 de nume, cam spre bloatware aş zice, deşi avem o grămadă de spaţiu de stocare. Cea mai utilă aplicaţie a fost Translator, care traduce în timp real folosind cameră, microfonul şi inputul de text. Traducerea nu e chiar cea mai rapidă din lume, dar e precisă şi am testat-o în japoneză, engleză şi italiană, fiind mulţumit de rezultate. E mâna de aur funcţia atunci când vizitezi o ţară străină.

Revenind la lista de aplicaţii preinstalate avem aici şi Booking.com, Health care a primit un UI nou şi similar cu Samsung Health, Notepad şi un manager de resurse care include şi scanner de viruşi, cache cleaner şi altele de gen.

A venit şi marele moment în care discutăm despre AI. Aflaţi că acest smartphone vine cu un procesor Kirin 970, care aduce un NPU (Neural Processing Unit), al cărui aport se simte mai mult în fundal. În primul rând ajuta la deschiderea aplicaţiilor cu 12% mai rapid decât la telefoanele precedente, ajuta şi cu traducerea în timp real şi recunoaşterea de obiecte a camerei. Camera poate distinge între câini şi pisici, detecta mâncare, flori, peisaje şi diferite alte scenarii şi o face rapid.

Combinaţia de cloud + AI ajuta la o funcţionare cât mai eficientă şi rapidă a terminalului. În plus, cel mai bine se simte aportul acestui NPU la aplicaţiile pe bază de AI şi mă gândesc aici la Prisma sau FaceApp, sau alte softuri de gen. Nu e nevoie de Internet mereu, pentru că extra procesarea se face local. AI-ul învaţă din modul nostru de utilizare şi de-a lungul timpului telefonul se va mişca şi mai rapid şi va consuma şi mai puţine resurse şi energie.

Ca atare RAM-ul şi CPU-ul vor fi prioritizate pentru aplicaţiile cel mai des folosite. Huawei Mate 10 Pro şi al său NPU ar fi pe primul loc la nivel global dintre toate telefoanele când e vorba de recunoaşterea a 2000 de imagini în mod rapid. Cam aşa explicăm noi conceptul de AI pe acest smartphone.

Capturi de ecran interfață grafică Huawei Mate 10 Pro

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202

HONOR Magic6 PRO: Ce este și cum funcționează MAGIC PORTAL de pe MagicOS 8.0

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×