Nokia 6.1: Camera cu multe bube, doar selfie Bokeh şi prim planurile salvează

270 ori
<b>Nokia 6.1: Camera cu multe bube, doar selfie Bokeh şi prim planurile salvează</b>Nokia 6 a părut OK atunci când l-am testat cu luni bune în urmă, dar cumva o parte din mine se aştepta la mai mult după un Nokia 7 Plus excelent. Şi am fost apoi şocat să văd că Nokia 5 e chiar mai bun decât Nokia 6 la unele capitole. Nokia 6.1..

Nokia 6 a părut OK atunci când l-am testat cu luni bune în urmă, dar cumva o parte din mine se aştepta la mai mult după un Nokia 7 Plus excelent. Şi am fost apoi şocat să văd că Nokia 5 e chiar mai bun decât Nokia 6 la unele capitole. Nokia 6.1 vine să rezolve din dilema aruncând în ecuaţie şi optica Zeiss. Rezoluţia camerei principale rămâne de 16 MP că la predecesor, dar acum avem filmare 4K.

Primim şi bliţ dual LED, PDAF, deschidere F/2.0, iar pentru selfie avem o cameră de 8 MP, cu filmare Full HD şi deschidere F/2.0. Camera etalează o interfaţă minimalistă şi simplă, cum am tot văzut la Nokia-uri în ultimul an. Nu oferă cea mai rapidă viteza de captură, dar la zoom e OK. În ce priveşte galeria foto, aş zice că avem un albastru dereglat atunci când fotografiem cerul şi că nu prindeam prea multe detalii la captura landscape.

Video-review Nokia 6.1, secțiunea cameră

Simplul fapt că avem şi câteva cadre mişcate şi că dynamic range-ul nu e optim când faci poze într-o zonă umbroasă cu soare în fundal nu prea ridică acest device. Pe de altă parte prim planurile arată fantastic şi aveţi o sumedenie de fotografii cu trandafiri galbeni, roz, albi, galbeni cu care să vă clătiţi privirea. Am scos poze similare cu Xperia XA2, Moto X4 şi Moto G6-uri ce e drept.

Au fost multe momente când supra procesarea şi supra expunerea acestei camere m-au dus cu gândul la Samsung Galaxy A5 (2017). Zoomul pierde din detalii imediat, iar modurile Picture în Picture şi fotografia duala sunt doar gimmick-uri pe care nu înţeleg de ce le tot promovează Nokia. La selfie-uri avem unul dintre acele cazuri bizare în care nu se focalizează cum trebuie pe chipul meu, ci mai mult pe fundal parcă.

Tenul şi părul arăta OK, avem chiar şi Bokeh, iar dacă prinzi lumina ideală şi un Portrait reuşit poţi scoate o fotografie de profil de Facebook. Totuşi mi se pare puţin exagerat gradul de estompare al obiectelor din fundal. Atenţie la luminozitate, căci am făcut captura Portrait Selfie cu soarele în spate şi aveam doar ALB PUR în spatele meu. Panorama făcută de Nokia 6.1 este chiar generoasă, la 12800 x 2128 pixeli şi nu s-a curbat mai deloc, ceea ce e de bun augur.

Iar pe finalul galeriei, cerul a început să aibă nuanţe ceva mai OK. O cameră mixtă, nu prea constantă aş spune, care e totuşi un mic upgrade de la Nokia 6, fie şi numai prin Bokeh şi prim planuri. Faptul că avem atâtea cadre mişcate e totuşi inadmisibil în 2018. Operăm la nivel de Galaxy A6 (2018) şi Galaxy A5 (2017) la supraexpunere şi arsuri. Suntem cam cu 15% peste Nokia 6 şi dacă aveţi timp să focalizaţi că lumea şi încadraţi subiectele o să fiţi mulţumiţi de claritate.

Înainte să vă entuziasmaţi prea tare, hai să vedem cum stăm cu captura nocturnă. În primul rând a trebuit să verific care poza e cea cu bliţ şi care e cea fără, atât de mică era diferenţa. Avem un bliţ slab, care iluminează cu un galben timid imaginea şi în general au apărut şi ceva nuanţe mov neplăcute la captura nocturnă. Iar avem un număr nepermis de mare de capturi defocalizate şi neclare.

Galbenul luminilor stradale proiectat pe clădiri e oarecum tremurat, ca şi cum s-ar scurge pe acele edificii, iar halourile luminilor stradale sunt cam "umflate". Ca să pună capac avem halouri fantomatice la marginea imaginilor, ca un etern Bokeh şi o ceată neplăcută. M-aţi crede dacă v-aş spune că scot poze mai bune cu iPhone 5 al meu?

Cât despre filmare, principalul atu e că filmăm 4K aici. În general am operat la nivel de Full HD, MP4, la 20 Mbps şi 30 FPS. Primul clip e ars rău de tot, cel de pe Podul din PArcul Alexandru Ioan Cuza, dar se stabilizează expunerea. Zoomul pare rezonabil, dar detaliile pălesc la distanţă şi avem şi ceva refocalizare. Cerul iarăşi nu are un albastru realist.

Nici la umbra nu stăm mai bine, cu o expunere care se reglează prea jucăuş prea inconstant, sau care uită să se regleze. Iar aş zice că zoomul e acceptabil. La filmarea din mers nu aveam pretenţii de stabilizare deosebită, dar nici la un flicker aşa puternic şi accentuat. Tremura lucrurile din jur de nu ştii dacă mergi spre o terasă sau spre cubuleţe LEGO care se topesc la soare.

Filmarea 4K ar salva teoretic captura video, doar că sunt probleme de dynamic range, cum am văzut şi la Nokia 8. Roşul devine roz, dar claritatea e OK aş spune. Am filmat şi cu camera frontală, cu aşteptări minime, stabilizare slăbuţă şi o textură OK a tenului, dar fundalul tremura prea rău pentru a lua în serios această captură. Dacă nu ar fi toată supraexpunerea şi arsura aş fi în general mulţumit de culori.

Mă declar dezamăgit şi nu prea avem termeni de comparaţie. Suntem sub Moto X4, Nokia 7 Plus, Xperia XA2. Eventual să ne batem cu un Xperia XA1 sau chiar Xperia XA, Samsung Galaxy A6 (2018) sau LG Q6. Nu coborâm totuşi la nivel de Xiaomi Mi A1 pe ploaie sau Huawei Mate 10 Liţe. Zic că ne bate şi HTC U11 Life. La filmarea nocturnă lucrurile tremură ca piftia de Crăciun, dar nuanţele de galben sunt strunite acceptabil.

Halourile se umflă doar când îndreptăm camera spre ele, iar zoomul e bunicel. Nici luminozitatea nu e chiar rea, dar farurile maşinilor sunt umflate serios. Măcar nu avem motion blur când filmăm maşini în mişcare. Apar ceva artefacte, iar microfonul a avut mai mereu ecou la filmări. Aici am depăşit HTC U11 Life. Aş zice că un posesor de Xperia XA1 o să fie mai mulţumit de experienţa sa, iar un Galaxy A6 (2018) şi HTC U11 Life oferă cam aceeaşi experienţă că acest model.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×