Nokia 9 Pureview: Cameră sub aşteptări, lentoarea e marea sa problemă

1.114 ori
<b>Nokia 9 Pureview: Cameră sub aşteptări, lentoarea e marea sa problemă</b>Nokia 808 Pureview, telefonul cu Symbian va rămâne mereu legendar şi Lumia 1020 i-a călcat pe urme cu brio. Din păcate tripleta nu s-a întregit decât în 2019, când a apărut Nokia 9 Pureview, înviind brandul aproape uitat Pureview.

Nokia 808 Pureview, telefonul cu Symbian va rămâne mereu legendar şi Lumia 1020 i-a călcat pe urme cu brio. Din păcate tripleta nu s-a întregit decât în 2019, când a apărut Nokia 9 Pureview, înviind brandul aproape uitat Pureview. De această dată venea la pachet cu Android şi posibilitate de editare RAW cu soluţii Adobe.

Video-review Nokia 9 Pureview, secțiunea camera

Cheia e totuşi optică, o combinaţie între tehnologie Light şi Zeiss. Avem 5 camere în spate de câte 12 megapixeli fiecare, iar 3 camere sunt monocrome şi au deschidere F/1.8, în vreme ce 2 sunt color şi au aceeaşi deschidere F/1.8. E o realizare faptul că HMD a reuşit să integreze aceste 5 camere fără o protuberantă în spatele telefonului.

Pe lângă cei 5 senzori, avem şi un al şaselea, unul 3D Time of Flight, care ne ajută cu date despre adâncimea imaginii. Nokia 9 Pureview filmează în 4K la 30 FPS, are şi bliţ LED dual tone şi o lungime focală de 28 mm. Cele 5 camere realizează fotografiile simultan şi le combină într-un rezultat final. În fată avem o cameră de 20 MP, cu tehnologie Tetracell Pixel Binning, combinând mai mulţi pixeli în unul singur, cu extra detalii.

Interfață grafică camera Nokia 9 Pureview

Interfaţa camerei este minimalistă şi alb-negru, cu fundal negru pe care avem opţiunile semnalate cu scris alb şi moduri că Picture în Picture, Dual, Depth, Time Lapse, Slow Motion, plus un mod Pro, cu reglaje de balans de alb, ISO, expunere şi shutter. Există şi captura monocroma (alb negru) şi evident Panorama şi Bokeh. Uriaşa problema e că trecerea între opţiuni se face extrem de lent şi realizarea fotografiilor e şi ea destul de lentă.

Ideea de lucra cu 5 camere simultan pare a nu fi fost strălucită până la urmă. Să trecem şi la galeria foto totuşi, începând cu pozele realizate ziua. Am început cu fotografii realizate la Timişoara, în care am apreciat textura unor flori colorate. Apoi au început să vină şi veştile proaste. Am dat zoom pe un vaporaş pe Bega, doar pentru a fi dezamăgiţi. Cred că şi Galaxy Note 8 are zoom mai bun, de fapt nu cred, sunt sigur.

Captură Bokeh este OK, dar nu extraordinară şi pot numi cel puţin 5 telefoane, dacă nu chiar 10 care fac o captură mai reuşită de acest tip. Culorile nu sunt calibrate rău, dar cerul e puţin cam prea alb sau turcoaz, deformat faţă de ce văd ochii umani. Nu îmi place nici cum arată coroana copacilor la distanţă, la nivel de colorit şi detalii.

Nokia 9 Pureview a strălucit practic doar la acele cadre cu castelul de jucărie din parc, unde toate detaliile, culorile, luminozitatea, dynamic range sunt bune. Parcă partea a doua a galeriei e cam întunecată totuşi pentru o captură realizată ziua cu un flagship. Întreaga galerie mi-a dat o senzaţie de "emo", de lipsa de viaţă parcă, de lipsa unui gloss, a unei poveşti emanate din capturi.

Selfie-urile au fost bunicele, la nivel de textura facială, pori, claritate şi culori, doar că fundalul nu e flatant deloc, fiind cam ars. Detaliile au arătat OK. Captură monocroma e sub ce producea Huawei P20 Pro anul trecut, ba chiar şi sub Huawei P10 şi Mate 10 Pro aş zice. Panorama e modestă, la 7120 x 1776 pixeli, ca dimensiuni cel puţin.

Avem şi câteva fotografii cu cireşi, care apar cam în ceaţă, neclari, neimpresionanți. Spre final am ajuns la un târg culinar şi un soi de bâlci, unde lucrurile au început să arate mai bine. Mă refer la dynamic range şi textura, culori, claritate. Am avut şi nişte clopoţei de vânt care au ieşit excelent şi de culori nu mai pot să zic prea multe lucruri rele.

Cerul a rămas mai mereu supraexpus totuşi. Aş vrea să subliniez şi că acele podoabe şi decoraţiuni de Paşte din Timişoara sunt de vreo 2-3 ori mai viu colorate în viaţa reală, la percepţia ochiului uman, faţă de cum le prinde acest telefon. Poate dacă ai răbdare să faci poze pe mod manual, să editezi RAW şi cu Adobe Lightroom vei fi mulţumit, dar să fim serioşi, cine are timp de aşa ceva în ziua de azi?

Pentru că am testat Nokia 8.1 în aceeaşi perioadă cu Nokia 9 Pureview, vă spun sincer că mi-au plăcut mai mult fotografiile sale, mai ales la culori, prim planuri şi calibrarea expunerii. Nokia 9 Pureview e sub toate flagship-urile din 2019 şi o bună parte din cele din 2018. Din păcate nu pare genul de situaţie pe care să o rezolve o actualizare software... şi cred că ţine de optică.

Trecând la captura low light, aici am fost şi mai dezamăgiţi. De ce? Pentru că am avut multe cadre blurate, iar bliţul a albit prea mult imaginea. Halourile stâlpilor de iluminare intra în categoria "aşa şi aşa". Galbenul aferent iluminării nocturne este bine calibrat şi nu alunecă în roz, portocaliu sau ciudatul albastru. E departe de separările de galben/lumina albă/albastră pe care le reuşea Pixel 3 XL.

Zoom-ul rămâne slab, iar detaliile sunt acceptabile. Şi cantitatea de lumină prinsă de cameră e rezonabilă, dar zic că un Galaxy S9+ prinde cadre mult mai luminoase. Au scăpat şi ceva capturi mai neclare sau gri, din păcate intolerabile pentru un flagship. Marea problemă a lui Nokia 9 Pureview e că e incapabil să producă fotografii memorabile. Se simte că un telefon high midrange.

Memorabil înseamnă pentru mine zoom-ul şi detaliile lui Nokia 808 Pureview de pe Tâmpa, la Braşov, zoom-ul lui Nokia 7 Plus pe acel ceas de biserică, captura Lunii cu Huawei P30 Pro, capturile ultra wide ale lui Galaxy S10+ şi P30 Pro. Asta înseamnă cu adevărat memorabil.

Pe partea de captură video, am început cu testul de stabilizare şi filmare din mers. Rezultatul a fost cam tremurat, dar nu am avut flicker al imaginii măcar. Mi s-a părut că microfonul prinde bine ambianţă şi ceea ce vorbesc oamenii. Dacă vă uitaţi cu atenţie la cer şi copaci o să vedeţi o bună parte din imagine supraexpusă.

Cerul a ieşit alb şi avem şi motion blur la panoramare. Un aspect bizar e ca la toate filmările făcute de noi captura începe cu o pocnitură sănătoasă la nivel acustic. Zoom-ul a dezamăgit şi detaliile se pierd imediat după 2X, dar captura 4K arata OK. Chiar şi atunci când totul ne încântă: claritate, culori, detalii, expunere, dynamic range, rămâne problema cerului care nu vrea să se calibreze corect nici măcar în 4K. Îmi place cum arată textura apei în schimb şi cum arată acel Kűrtös Kalács rotitor, mai ales că textură.

E o filmare solidă până la urmă, dar acesta e atributul maxim pe care i-l pot da. E între high midrange şi flagship, dar cu unele probleme. Măcar nu face flicker la refocalizare şi are culori acceptabile spre bune, mai ales în 4K. În condiţii nocturne lucrurile devin o glumă proastă. Se pare că suferim de un fel de "blestem" aş zice, pentru că până şi cele mai lăudate telefoane din ultima vreme, Pixel 3 XL, Huawei P30 Pro şi Galaxy S10+ au filmat prost noaptea.

La Nokia 9 Pureview nu e prost, e o glumă proastă. Avem flicker, dungi, tremurat, ştiu 10 telefoane midrange mai bune, inclusiv Nokia 8.1. Galbenul arătat ciudat, halourile sunt mari şi nu aş vrea să filmez astfel noaptea niciodată. Îmi aminteşte de acel moment când m-au şocat dungile făcute de ASUS ZenFone 4 la filmare nocturnă. E de lucru mult de tot... şi cred că nu strică şi un update software.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×