Nokia revine pe piaţa telefoanelor, cu Android ca platformă şi o misterioasă firmă din Finlanda ca producător: HMD Global Oy

2.315 ori
<b>Nokia revine pe piaţa telefoanelor, cu Android ca platformă şi o misterioasă firmă din Finlanda ca producător: HMD Global Oy</b>Nokia a anunţat azi un parteneriat cu misterioasa firma finlandeză HMD Global Oy, care a cumpărat drepturile de a folosi brandul Nokia pe telefoane şi tablete în următorii 10 ani

Se întâmplă lucruri ciudate pe piaţa telecom în aceste zile şi un ochi mai puţin ager ar crede că sunt doar mutări banale. Au loc jocuri de culise uriaşe, care ar trebui să facă inima fanilor Nokia să tresalte de bucurie. În primul rând se cam confirmă faptul că Nokia va reveni pe piaţa smartphone, ba mai mult decât atât cu modele cu Android în plan.

Nokia a anunţat azi un parteneriat cu misterioasa firma finlandeză HMD Global Oy, care a cumpărat drepturile de a folosi brandul Nokia pe telefoane şi tablete în următorii 10 ani. Aceeaşi firmă HMD a preluat de la Microsoft o parte din drepturile asupra segmentului său feature phone, plus angajaţi ai acelui segment. Ironia ironiilor? Angajaţii vin de la Nokia Devices, din tranzacţia Nokia - Microsoft de acum câţiva ani.

Ironia şi mai mare e că unul dintre oficialii Microsoft Mobile, Arto Nummela va fi numit CEO HMD după tranzacţie. Unii superstiţioşi ar putea crede că iar păţim ca la Stephen Elop şi HMD va juca ping pong cu bunurile Nokia, ele ajungând iar la Microsoft când revin pe plus la faimă. HMD a promis că va investi 500 de milioane de dolari în următorii 3 ani pentru a dezvolta şi promova produse Nokia.

Mi se pare ciudat şi că finlandezii vor avea o implicare limitată aici, ei oferind doar licenţa pentru brand către HDM şi atât. Totuşi vor avea drept de veto dacă nu le place cum arată produsele, având şi un cuvânt de spus în consiliul de conducere HMD. În trecut se discutase despre faptul că Nokia ar fi fost implicată şi în realizarea designului viitoarelor terminale. Foxconn e partener oficial HMD pentru producţia de telefoane şi tablete, ei deţinând cealaltă jumătate din angajaţii Microsoft Mobile Feature Phone.

Nokia pune la bătaie un număr uriaş de brevete, care vor fi folosite de aceşti parteneri. Pentru a clarifica situaţia, e vorba despre Nokia Technologies aici, firma care deţine tehnologiile şi brevetele Nokia şi care a fost fondată în 2014, după vânzarea Nokia Devices către Microsoft. Firma e separată de foarte profitabila Nokia Networks. Toate aceste tranzacţii şi mutări strategice vor fi finalizate până în 2017.

Nu avem încă o perioadă clară de lansare pentru noile tablete şi telefoane Nokia, dar suntem siguri că ele vor sosi cu Android. Vreţi o teorie personală? HMD e o companie fantomă, o companie placeholder formată de finlandezii cu dare de mână. Eventual un Olli Pekka Kalasvuo, fost CEO Nokia, plus finanţare masivă de la Nokia Networks, investiţii din banii luaţi de pe HERE, un mic boost de la Rovio, la naiba de ce nu şi Ville Vallo şi formaţia HIM, echipele de hockey din Finlanda şi chiar Nightwish?

Finlandezii sunt foarte mândri şi nu au înghiţit prea uşor dizolvarea Nokia Devices în Microsoft şi diluarea brandului. Astfel, nu e exclus ca magnaţii şi persoanele conectate din această țară să fi fondat acest HMD pentru a aduce înapoi gloria companiei de altă dată...

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×