Nubia N1: Cameră peste aşteptări la selfie şi captura low light

1.476 ori
<b>Nubia N1: Cameră peste aşteptări la selfie şi captura low light</b>Nubia N1 ar fi putut păstrat tradiţia telefoanelor midrange accesibile din China, propunând clasicul senzor de 13 MP în spate şi unul frontal de 5 MP. În schimb a ales să ne ofere o cameră de 13 MP în spate şi una cu aceeaşi rezoluţie în faţă.

Nubia N1 ar fi putut păstrat tradiţia telefoanelor midrange accesibile din China, propunând clasicul senzor de 13 MP în spate şi unul frontal de 5 MP. În schimb a ales să ne ofere o cameră de 13 MP în spate şi una cu aceeaşi rezoluţie în faţă.

Camera principală vine cu filtru IR Blue Glass, deschidere F/2.2 şi PDAF, dar şi captură în 0.2 secunde, pe hârtie. Are şi blitz LED, iar trecând la camera frontală, ea vine cu deschidere F/2.2 şi lentilă wide angle de 80 de grade. Aplicaţia Camera porneşte cu o viteză medie, focalizează cam lent, dar face fotografiile rapid. UI-ul are un look clasic şi standard, oferind funcţii ca: aspect, HDR, gradienter şi captură video doar până la Full HD maximum.

Interfață grafică și funcții Nubia N1

Avem şi efecte, panorama, slow motion şi modul Pro, cu reglaje de balans de alb, ISO, focalizare şi shutter. Expunerea se reglează din zona "ţintei" de focalizare. Nu se termină aici lista pentru că avem şi Time Lapse şi o secţiune specială extra, unde găsim gimmick-uri că Light Paint, Multi Exposure, Electronic Aperture, Slow Shutter, Trajectory sau DNG.

Cu aceste funcţii ne jucăm cu expunerea sau shutter-ul şi putem suprapune fotografii una peste alta, dar şi desena traiectoria unui obiect în mişcare. Trecând la galeria de capturi realizate cu acest telefon, fotografiile au avut ca fundal o zi de martie cu ceva nori şi vânt puternic. Focalizarea a fost bună şi în general camera a fost pragmatică, mai ales la culori.

Ele sunt calibrate aproape de standardul RGB şi claritatea a fost bună în general, deşi am avut şi câteva cadre blurate, pe care le punem pe seama funcţiei "touch screen to capture", activată default şi de care ne-am dat seama după câteva fotografii. Detaliile sunt rezonabile la zoom in, cel puţin la primul nivel şi din când în când am avut şi ceva over sharpen.

Textura e punctul forte al acestui smartphone, ea fiind excelent reliefată la obiectele fotografiate. Avem şi prim planuri foarte reuşite şi un HDR care e prea albicios. Dynamic range-ul nu a făcut probleme şi un lucru de reţinut e că trebuie să avem răbdare să focalizăm şi să nu ne mişcăm nici când pare că fotografia e gata. Captura landscape nu arată rău şi acei nori de furtună au fost surprinşi în mod spectaculos.

Nu e o cameră deloc rea pe timp de zi şi e peste modelele ce vin din China sub 200 de dolari în ultima vreme. E puţin sub Huawei Nova şi se bate la egal cu Motorola Moto M. Selfie-urile au ieşit excelent şi iniţial au avut aplicat un efect Beauty care mă făcea să par desenat cu creionul. Dezactivate acele opţiuni tot am fost mulţumit de captura cu camera frontală, mai ales la textură şi culoarea tenului.

Trecând la captura low light, aici am avut o surpriză, pentru că ea nu arată rău deloc. Dacă blitzul nu face furori, totuşi claritatea şi luminozitatea sunt două aspecte bifate cu brio aici. Fotografiile sunt bine iluminate, culorile bine calibrate şi deşi apare şi nişte blur uneori, per total pentru un telefon midrange de 1200 de lei se descurcă admirabil handsetul.

Halourile luminilor stradale sunt OK ca dimensiuni şi nu ne-am lovit de obişnuitele nuanţe albastre, violet sau galbene de care suferă chiar şi unele telefoane cu pretenţii noaptea. Mai ales iluminarea surprinsă de cameră ne-a impresionat, având în vedere că nu avem vreo deschidere-record pentru acest senzor. Trecând la captura video, am filmat în Full HD la 30 FPS aici, cu bitrate de 17 Mbps şi în format MP4.

Captura a fost clară, cu nişte culori din nou bine calibrate şi cu o ocazională refocalizare. Nubia N1 a ţinut cu brio piept unui vânt ce era să mă dărâme şi pe mine şi a reglat admirabil expunerea în condiţii în care ar fi "sughiţat" multe telefoane: vânt puternic, soare printre nori, reflectat în apă. Se pierd detalii la zoom in şi stabilizarea lipseşte, deci la acest capitol nu impresionează.

E peste multe modele din China din nou, dar şi peste câteva Huawei-uri Honor sau ZenFone-uri care nu filmau chiar perfect. Singura sa problema reală e refocalizarea ce apare uneori. Culmea e că noaptea pare să scape de acest neajuns, nu mă întrebaţi cum. La captura video low light avem halouri mari ale luminilor stradale, iluminare OK şi claritate bună.

Când dăm zoom pierdem evident detalii, dar am apreciat că nu ne chinuie vreo aberaţie a imaginii albastră sau violet, că la alte modele. E drept că stabilizarea iar nu impresionează, dar per total captura video nocturnă e bună. Putem face lejer o paritate cu Moto M, depăşi câteva modele Huawei Honor şi ZenFone mai vechi cu acest terminal.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×