Motorola Moto Z: Camera excelentă, de top 3 în 2016, la selfie se mai putea lucra

2.009 ori
<b>Motorola Moto Z: Camera excelentă, de top 3 în 2016, la selfie se mai putea lucra</b>Dacă mă iau după ultimele telefoane Motorola testate, atunci Moto G de prima generaţie a avut o cameră bunicică, iar Nexus 6 făcea poze bune seara şi stătea bine la zoom. Nici Moto G4 nu a fost rău şi chiar şi fiind pregătit cu aceste experienţe precedent

Dacă mă iau după ultimele telefoane Motorola testate, atunci Moto G de prima generaţie a avut o cameră bunicică, iar Nexus 6 făcea poze bune seara şi stătea bine la zoom. Nici Moto G4 nu a fost rău şi chiar şi fiind pregătit cu aceste experienţe precedente tot am fost surprins de calitatea lui Moto Z.

El vine cu o cameră de 13 megapixeli în spate, cu deschidere F/1.8, stabilizare optică şi telemetru laser. Avem şi blitz dual LED şi filmare 4K, dar şi pixeli de 1.12 microni. Telefonul are şi o cameră selfie de 5 MP cu deschidere F/2.2. şi propriul blitz. Aplicaţia Camera se deschide rezonabil de rapid, iar fotografiile sunt realizate rapid, dar zoomul până la 8X e cam lent.

Interfață grafică camera Motorola Moto Z

Am apreciat viteza cu care se schimbă focalizarea, atât în mod automat, cât şi manual. Interfaţa camerei e minimalistă şi specifică Moto, cu opţiuni clasice ca Timer, blitz, HDR (On, Off, Auto) şi reglaje de captură video (4K, FHD la 60 FPS sau slow motion). Avem şi Panoramă, un slider de expunere şi Beauty Mode pentru camera frontală, dar şi un mod Pro cu funcţii că focalizare, balans de alb, ISO, shutter şi expunere.

Primele fotografii au fost realizate pe final de decembrie, ziua, spre apus pe o vreme cu nori printre care se întrevedea puţin soare. Din prima am văzut că această cameră stă bine la detalii şi când dăm zoom, în ciuda rezoluţiei de 13 MP. Toate fotografiile au fost clare, fără blur şi la nivel de flagship. Captura landscape arată "cristal", iar gheaţa şi obiectele au avut o textură plăcută.

Şi când am dat zoom in ulterior pe PC am fost mulţumiţi de detalii, cel puţin până la 2-3X. Selfie-urile au ieşit doar OK, fără a impresiona în mod deosebit şi fundalul nu e cel mai clar din lume, dar fața are o textură OK. Prim planurile cu camera principală în schimb se pot lua la trântă cu un Galaxy S7 sau HTC 10. Culorile sunt realiste, iar HDR-ul chiar a reuşit să scoată frumos la lumina acel teren de joacă întunecat.

Nu am avut probleme nici la dynamic range sau expunere, aspecte care pot juca feste unor telefoane ce trebuie să suporte condiţii de iluminare la apus, când unele zone sunt prea luminate, altele prea întunecate. Ne-am şi jucat cu focalizarea la acel nod de la terenul de joacă, pe acea imitaţie de pânză de piraţi. Ultima parte a galeriei a inclus o zonă mai întunecată cu jucării glossy şi nici aici nu au fost probleme.

Camera captează foarte multă lumină, chiar şi în condiţii mai întunecate, ceea ce e de apreciat. Moto Z e la captura diurna la egalitate cu iPhone 7 Plus, Galaxy S7, LG G5 şi HTC !0, dar evident prinde mai puţine detalii decât camerele de 23 MP, iar selfie-urile nu sunt de podium. Noaptea am fost surprins iarăşi de câtă lumină prinde camera.

Avem şi un blitz puternic, dar care nu îneacă fotografia cu nuanţe de alb. Luminile au halouri mari, dar culorile au fost bine reprezentate digital. Imaginile nocturne au fost clare, fără vreo problemă cu nuanţe violet sau albastre, cum au păţit şi modele mai galonate. Claritatea a fost excelentă, dar parcă nu am ajuns la perfecţiunea lui HTC 10 şi Google Pixel XL totuşi.

Luând în calcul faptul că aceste cadre sunt realizate la minus 15 grade noaptea, poate chiar mai puţin, camera are toate şansele să livreze fotografii şi mai bune vara să zicem. E cu siguranţă o cameră de top 15 all time, dacă nu chiar top 10. Când vine vorba de filmare, MP4 e sfânt, iar captura Full HD de 30 FPS s-a făcut cu bitrate de 17 Mbps.

Am avut şi filmare la 60 FPS şi 4K. Microfoanele şi-au făcut treaba excelent, chiar şi când vântul bătea puternic, iar testul de zoom nu a adus un picaj prea mare de detalii. Şi culorile au fost OK, focalizarea nu s-a pierdut niciodată şi doar detaliile de la panoramare au cam lipsit. Testul de stabilizare optică ne-a dovedit că şi în timpul mişcării filmăm foarte lin, fără pierdere de focalizare şi fără a afecta calitatea imaginii.

Stabilizează mai bine decât modelele iPhone 7 şi foarte mulţi rivali cu Android, asta e sigur, la acest capitol fiind de top 3 2016, imediat sub Xperia XZ să zicem. Captura 4K e numai bună de documentar despre animale, iar slow motion arată şi el bine. În afară de unele curburi ale imaginii când începeam panoramarea brusc şi unele culori mai ciudate când prindeam şi ceva soare, suntem total încântaţi de filmare.

Noaptea am scăzut la 25 FPS, dar am păstrat bitrate-ul neatins, iar aici am avut de-a face cu halouri mari ale luminilor, ceva grain şi pierdere de detalii. Culorile au arătat bine, microfonul a fost iar solid şi claritatea şi texturile au fost mulţumitoare. Pare genul de cameră care să înfrunte gerul, zgomotul şi să captureze perfect la concerte.

E un adversar chiar şi pentru Xperia XZ, care surprinde mai multe detalii, dar până la urmă se confruntă cu nuanţele violet sau albastru, deci Moto Z câştiga o parte din bătăliile cu modelul Sony.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×