Samsung Galaxy Note 9: OS, UI, aplicaţii cu productivitate la maxim

2.471 ori
<b>Samsung Galaxy Note 9: OS, UI, aplicaţii cu productivitate la maxim</b>Samsung Galaxy Note 9 e clar genul de telefon pe care îl cumperi pentru a face bani cu el, pentru productivitate la puterea a treia. A îl lua doar că player muzical, video şi device de jucat Fortnite parcă e păcat, dar nu interzice nimeni asta, ce e..

Samsung Galaxy Note 9 e clar genul de telefon pe care îl cumperi pentru a face bani cu el, pentru productivitate la puterea a treia. A îl lua doar că player muzical, video şi device de jucat Fortnite parcă e păcat, dar nu interzice nimeni asta, ce e drept. Rulează Android 8.1 Oreo cu Samsung Experience 9.5 aplicat peste şi oferă 85% din experienţa văzută pe Galaxy S9.

Samsung Galaxy Note 9, interfata grafica

Restul de 15% înseamnă funcţiile speciale ale stylus-ului şi cele de productivitate. Bixby rămâne în acţiune, cu buton hardware dedicat, iar ca asistent este puţin mai lent decât Google Assistant, Alexa şi Cortana, dar are şi mai puţine funcţionalităţi. Totuşi, continuă să evolueze şi poate la anul să ajungă măcar Cortana din urmă. Acelaşi Bixby primeşte un homescreen dedicat în stânga UI-ului, un agregator de zeci de funcţii/aplicaţii.

Aici vedeţi ştirile de pe CNN, feed-ul Facebook, Linkedin, Spotify, Twitter, recomandări de clipuri video, calendarul, Galaxy Apps, Uber, YouTube şi multe altele. Toate sunt afişate ca un widget/rezumat într-un uriaş feed scrollabil vertical. Avem şi recomandări de restaurante şi hoteluri în zonă, ceea ce e destul de util când călătoreşti.

Video-review Samsung Galaxy Note 9, OS & UI & APPS

Multitasking-ul e clasic pentru Android, cu un carusel de aplicaţii deschise şi split screen maleabil. Aveţi split screen şi în landscape şi puteţi alege cât din ecran să dedicaţi uneia dintre aplicaţii (o treime, două treimi etc). Puteţi şi să suprapuneţi mai multe ferestre minimizate pe ecran. Dacă ţineţi apăsat pe homescreen accesaţi zona de widget-uri, wallpaper-uri şi teme, toate curate, aerisite, artistice şi minimaliste. Widget-urile au chenare albe de jur împrejur şi sunt curate, cu o abordare ultra minimală.

Cu un swipe în jos ajungeţi la notificări şi Quick Settings, personalizabile evident. Intrând şi în Setări găsim o sumedenie de opţiuni, legate de utilizarea cu o singură mână şi avem şi gesturi pe cititorul de amprente. Un swipe în jos pe el activează porţiunea dropdown de exemplu. Mai avem şi Dual Messenger, cu care folosim două conturi de Facebook Messenger în acelaşi timp, dar şi funcţia SOS.

Ajunşi în zona de securitate am testat scannerul de amprente, o idee mai comod decât Note 8, acum fiind sub camera duală şi nu în dreapta sa. Autentificarea biometrică este ultra rapidă şi precisă cu acest senzor. Recunoaşterea facială are 3 elemente: scannerul de iris, recunoaşterea facială, sau o combinaţie dintre cele două, sub numele de Intelligent Scan. Fix această din urmă soluţie a fost testată de noi, cu rezultate excelente.

Nu e la fel de rapidă ca la ZenFone 5z, dar precizia e perfectă. Am avut şi AR Emoji, care ne transforma chipul într-un avatar 3D, ce devine şi pachet de emoji-uri pentru aplicaţiile de chat. E la fel de haios cum l-am lăsat la Galaxy S9+. Şi iată-ne ajuns şi la marele momente al lui S-Pen. În acest an, stylus-ul este cel mai important element al noului Note.

Samsung Galaxy Note 9 S-Pen

Acum are baterie, are Bluetooth şi rol de telecomandă. Îmi vine în minte imediat cel mai util rol al său: acela de a porni următorul slide dintr-o prezentare PowerPoint printr-o apăsare de buton. Util în sala de conferinţe. Stylus-ul suporta 4096 grade de presiune şi putem să şi asociem aplicaţii şi funcţii butonului sau fizic. Putem în rest să facem fotografii cu o singură apăsare a sa, să facem trecerea între camere, să dăm play/pauză în playere media, să navigăm în galerie şi multe altele.

Cam acestea ar fi noutăţile principale, plus faptul că în doar câteva zeci de secunde de încărcare (prin ţinerea în locaşul său) oferă zeci de minute de utilizare. În rest, odată scos din locaş noul S-Pen oferă cam aceeaşi paletă Air Command clasică de vreo 3 generaţii. E 95% paleta lui Note 8, cu opţiunile următoare:

  • Create Note
  • View Notes
  • Smart Select
  • Screen Write
  • Live Message
  • Translate
  • Penup

Puteţi să înlocuiţi aceste opţiuni cu altele, inclusiv o lupă, o funcţie Hover care afişează o variantă mărită a unei ferestre ţinută în colţul din dreapta jos al ecranului. Avem şi o opţiune specială cu Bixby Vision. În rest Smart Select va permite să selectaţi o porţiune de ecran, decupând-o, Screen Write face o captură de ecran şi scrieţi pe ea cu stylus-ul peste, sau desenaţi, iar Live Message vă animă ce desenaţi şi scrieţi cu stylus-ul.

Live Message, Samsung Galaxy Note 9

Translate traduce în timp real, iar Penup este un serviciu de schiţe, desene şi partajare plus socializare pentru artişti. În continuare susţin că S-Pen îi e superior lui Apple Pencil, cel puţin la confortul de utilizare. Eu mă înţeleg mai bine cu el, rezistă şi la apă şi praf şi e mai puţin alunecos decât cel Apple. Puteţi şi să scrieţi pe lockscreen scoţând stylus-ul şi luând zeci/sute de notiţe pe ecranul cel negru din fuga. 

Continuând cu experienţa software, avem aici muchiile curbate care afişează shortcut-urile Edge, dar şi Secure Folder, unde ţinem fişierele importante şi private. Pe lista de aplicaţii preinstalate găsim suita Microsoft, cu Word, Excel, PowerPoint, OneDrive şi Linkedin. Putem controla şi gadgeturi smart home cu Smart Things, avem şi Samsung Health, care monitorizează calorii, puls şi stres (senzorul la posturi lângă camera), plus consum de apă şi activităţi fizice.

Am numărat un total de 40 de aplicaţii preinstalate, ceea ce aş fi tentat să zic că e mult, doar ca la câtă stocare avem, nu e o problemă reală. Apropo DeX e încă în ecuaţie şi puteţi conecta telefonul direct la un monitor, tastatura şi mouse, fără a mai fi nevoie de DeX Pad.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×