Samsung a ieşit din războiul megapixelilor în 2016, scăzând rezoluţia camerei de pe flagship-ul sau, de la 16 MP pe Galaxy S6 la 12 MP pe S7. Totuşi acum pixelii sunt mai mari (1.4 microni faţă de 1.12 microni) şi deschiderea ajunge de la F/1.9 la F/1.7, camera captând mai multă lumină. Avem parte şi de Phase Detection Autofocus şi un senzor Sony sau Samsung, în funcţie de versiunea de telefon avută.
Ca şi la Galaxy S7 Edge, noi am testat varianta cu senzor Samsung S5K2L1, considerată uşor inferioară celei cu Sony IMX260 drept senzor. Samsung a promovat mult camera prin prisma tehnologiei Dual Pixel, care e prezentă şi pe aparatele foto DSLR şi înseamnă că fiecare pixel are două diode foto dedicate, care pot fi citite independent în timpul focalizării, dar şi împreună.
Există şi stabilizare optică aici şi un blitz singular LED. Camera frontală are rezoluţie de 5 MP şi deschidere F/1.7. Aplicaţia Camera porneşte rapid, mai ales dacă o activăm prin dublă apăsare de buton Home. Captură foto e şi ea foarte rapidă, dar nimic nu se compară cu viteza de focalizare, care e fantastică aici. Avem şi un zoom fluid şi interfaţa e fix cum am lăsat-o pe Galaxy Note 5 şi S6.
Avem aceleaşi efecte şi opţiuni HDR, de blitz sau setări. Reglăm rezoluţia la 12 MP în 4:3 sau 9.1 MP în 16:9 şi putem filma 4K, Full HD la 60 FPS sau realiza captura foto RAW. Există şi Motion Photo, ca un soi de replică la Apple Live Photos, opţiune de stabilizare şi Tracking AF. Modurile de captură sunt familiare, de la Auto şi Pro, la Selective Focus, Panorama, Video Collage, Slow Motion, Virtual Shot, Food şi Hyperlapse.
Modul Pro aduce cu sine extra opţiuni reglabile de balans de alb, ISO, shutter (de la 1/24.000 secunde la 10 secunde), expunere, focalizare şi metering. Şi acum să trecem la galerie, după ce ne-am delectat cu zona superficială a opticii lui S7. Fotografiile sunt realizate în două zile separate însorite, dar şi pe timp de noapte.
Avem peste 280 de cadre şi trebuie spus din start că S7 ştie să facă prim planuri foarte bune. Panorama e generoasă, la 23920 x 2112 pixeli, iar selfie-urile arată OK, deşi nu simt vreun salt faţă de Galaxy S6. Culorile sunt destul de realiste, mai ales la umbră, în vreme ce în plin soare sunt suprasaturate şi deseori imaginea suferă de supra-procesare şi are un vibe artificial.
HDR-ul îşi face treaba bine, ca dovadă fiind acea fotografie cu mallul în construcţie în IOR, dar şi acolo se produc arderi ale norilor. Atunci când am dat zoom in pe capturi landscape am fost mulţumiţi de detalii şi mă refer aici la zoomul ulterior pe PC, al fotografiei. Când dăm zoom in din telefon se cam pierd detalii după 50% zoom, tribut plătit rezoluţiei mai mici faţă de anul trecut.
Revin la ideea de artificialitate, îndemnându-vă să vă uitaţi la cele mai luminoase fotografii realizate ziua, cu un verde de plante artificial şi un cer care nu are niciodată nuanţa AIA de albastru în viaţa reală. Focalizarea rămâne punctul foarte pe S7 şi fie că ne jucăm cu Selective Focus, fie alegem să focalizăm pe o plantă dintr-o grădină de 10 exemplare, rezultatul va fi excelent.
Samsung Galaxy S7 produce fotografii foarte bune, dar fără acel WOW care să ne confirme că am intrat într-o nouă etapă a camerelor de smartphone. Nu se simte un salt de la Galaxy S6 şi există şi zone în care S6 parcă se descurcă mai bine (reglaj culori, expunere, detalii). Captura foto low light e foarte bine iluminată, deşi luminile stradale sunt reprezentate cu halouri mari şi alungite.
Tentaţia de a te juca cu shutter-ul ar putea să se lase cu cadre suprasaturate şi în privinţa selfie-urilor, ele arăta de parcă aş avea faţa fabricată din plastic. La distanţă totul e blurat pe timp de noapte, dar la interior, la lumina artificială, capturile au arătat bine. Textura e bună şi culorile sunt destul de realiste, atât afară, cât şi la interior în condiţii de lumină insuficientă.
Aş spune că la acest tip de captură suntem sub Huawei Mate 8 şi Nexus 5X, dar şi sub Huawei Nexus 6P. Putem totuşi spune că la luminozitatea capturilor depăşim cam orice model, minus Mate 8. Trăgând linie, din S7 istoria va consemna doar o focalizare foarte bună şi atât, peste ani şi ani. La captura video am filmat în Full HD la 30 FPS, cu bitrate de 16 Mbps şi în format MP4.
Se cam pierde din calitate la zoom, după cum se vede în clipul cu rațele pe lac. Captura video FHD la 60 FPS arată cinematic şi foarte bine, iar filmarea lui S7 are atuurile focalizării şi stabilizării excelente. Filmarea 4K cu bitrate de 50 Mbps arată perfect şi îmi e greu să găsesc vreun defect, poate doar în afară de culori.
Am făcut şi un test de stabilizare optică, coborând scări şi filmând, fără a pierde focalizare sau claritate a imaginii pe parcurs. Microfonul e şi el bunicel la filmare şi am observat că atunci când e cazul focalizarea se mută pe subiectul dorit foarte rapid. Am realizat şi un test la interior legat de acest lucru, atât cu focus manual, cât şi auto.
Filmarea e la nivel de flagship şi arăta foarte bine şi am testat chiar şi filmarea selfie, cu rezultate bunicele, dar doar atât. Captura video low light în schimb a cam dezamăgit şi deşi e bine iluminată, sunt nişte zone inexplicabil de blurate în cadru. Avem halouri mari ale surselor de lumină şi grain serios la marginea obiectelor.
Filmarea rămâne totuşi de top, chiar şi la bătaie cu Galaxy S6 şi Note 5.
Disponibilitate
Prețuri actualizate