Tim Cook discută pe larg despre cei 5 ani de când se află la șefia Apple: De la AI și intimitate la greșeli ale companiei

1.254 ori
<b>Tim Cook discută pe larg despre cei 5 ani de când se află la șefia Apple: De la AI și intimitate la greșeli ale companiei</b>În data de 24 august se vor împlini 5 ani de când Tim Cook a preluat șefia Apple, după ce Steve Jobs i-a cedat locul din cauza problemelor de sănătate. A fost o jumătate de deceniu de evoluție, creștere uriașa, dar și câteva greșeli

În data de 24 august se vor împlini 5 ani de când Tim Cook a preluat șefia Apple, după ce Steve Jobs i-a cedat locul din cauza problemelor de sănătate. A fost o jumătate de deceniu de evoluție, creștere uriașă, dar și câteva greșeli. Pe toate le-a analizat Tim Cook într-un interviu acordat celor de la The Washington Post, disecat pe scurt mai jos.

Pe lista de subiecte discutate se număra iPhone-urile, inteligență artificială, drepturile cetățenilor, piață din China, taxele și chiar și o mică porțiune despre Steve Jobs. Aflăm că Apple lucrează intens în zona augmented reality, considerând-o o tehnologie de bază pentru viitor.

Apple are acum venituri de 4 ori mai mari decât în 2010, seria iPhone a evoluat considerabil, modelele iPad au ajuns în zonă business și firma din Cupertino a intrat și pe piața de purtabile. Televizorul Apple nu s-a mai concretizat, în schimb automobilul Apple pare tot mai aproape de realizare.

Tim Cook a recunoscut și că Apple Maps a fost cel mai mare eșec de sub tutelajul său, cel puțin în prima fază, apoi problemele fiind rezolvate. Angajarea lui John Browett ca șef de retail în 2012 e o altă pată pe CV-ul lui Cook, el nefiind potrivit cu cultura organizațională Apple.

Interviul cu Tim Cook e cu atât mai relevant cu cât vânzările iPhone au scăzut cu 23% în ultimul trimestru față de anul trecut. Totuși iPhone-ul rămâne produsul pivotal pentru firma condusă de Cook. În 2011 produsul reprezenta 44% din vânzările companiei, iar acum reprezintă două treimi, deci în mare parte business-ul Apple încă stă în vânzările iPhone!

CEO-ul Apple recunoaște că e o mare oportunitate ca iPhone-urile să fi ajuns atât de reprezentative pentru piață smartphone, mai ales în contextul a 1 miliard de modele vândute. Cook avertizează și cu privire la trendurile ce vin și trec, amintind tuturor că deși toată lumea întreba de ce Apple nu a produs un netbook sau un PDA, moda acelora a trecut rapid și americanii au fost inspirați să le evite. 

iPad Pro și servicii ca iCloud, App Store și Apple Pay rămân motoare de creștere Apple indiferent cum vor merge produsele hardware. Interviul cu Tim Cook se citește ca o carte, e foarte plăcut, coerent, excelent structurat și plin de viziune. Vă recomand să aruncați o privire asupra sa aici, pentru a înțelege cum operează Apple de sus în jos.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×