Dacă te uiţi la schema geopolitică globală, SUA, China, Rusia, Turcia fac şi desfac zilele astea. La nivelul pieţei smartphone globale e mult despre China, SUA şi Coreea de Sud. Cumva în topul nostru 10 cel mai nou de telefoane high end ale lunii octombrie 2019 se reflectă acel sentiment de teamă faţă de telefoane chinezeşti indus de presiunea SUA. Asta pentru că 9 telefoane din top 10 sunt din Coreea de Sud sau SUA. Avem şi un "chinez" strecurat, controversat şi cred că deja îl puteţi ghici.
Venim după o lună octombrie, în care au debutat Google Pixel 4, Pixel 4 XL, OnePlus 7T Pro, dar şi câteva telefoane Xiaomi trăznite. Dacă ele se vor regăsi sau nu în topul nostru aflaţi mai jos. Topul a fost realizat în baza unui algoritm care ia în calcul accesările voastre, comparaţiile realizate pe site, dar şi cât de des a fost căutat fiecare telefon pe site-ul nostru.
10. Samsung Galaxy Note 10
Acest telefon nu a apărut în topul din luna septembrie, dar iată-l cumva intrat în cel de pe luna octombrie. E la un preţ ceva mai atractiv decât Note 10+ şi e mult mai compact. Nu prea atrage lipsa de slot microSD şi camera în minus faţă de Note 10+. În rest are cam aceleaşi dotări şi funcţionalităţi, cel puţin la nivel de stylus sunt bătute în cuie. E şi destul de comod şi compact pentru un telefon cu "Note' în nume, iar faptul că One UI 2.0 dă semne că s-ar pregăti să vină inclusiv pe acest model e de bun augur. Bun de vlogger tânăr.
(Cel mai bun preț - 3.686 lei folosind codul QUICK202)
9. Samsung Galaxy Note 10+
În picaj serios faţă de locul 5 de luna trecută, Galaxy Note 10+ e acum pe locul 9. Este cel mai puternic telefon Samsung al momentului, la nivel de CPU, RAM, stocare, cameră și baterie. Atunci când i-am făcut recenzia am fost impresionaţi de cantitatea uriaşă de opţiuni de editare video şi de funcţiile noi ale stylusului, chiar dacă cele tip telecomandă nu sunt chiar 100% precise. Camera frontală filmează că nimeni alta şi acesta a fost telefonul care a adus în mainstream conceptul de filmare cu Bokeh, plus desenat cu stylusul peste video.
(Cel mai bun preț - 3.999 lei)
8. Huawei Mate 30 Pro
Încă un picaj imens îl înregistrează Huawei Mate 30 Pro. În luna septembrie era pe locul întâi în topul nostru şi acum iată-l căzut în dizgraţie tocmai pe locul 8. E clar de ce... A debutat de atât de multe săptămâni şi tot nu e clar dacă va mai veni vreodată cu aplicaţiile şi serviciile Google. A primit un boost de popularitate când am pus mâna pe el recent şi am realizat o experienţă hands on şi unboxing, dar tot nu îl putem recomanda. Da, arată mai bine decât ne aşteptam, da butoanele virtuale de volum sunt comode şi da slow motion la 7000 de FPS arată spectaculos. Ecranul "cascadă" atrage şi e construit din materiale premium şi un telefon foarte puternic. Poate doar cei temerari care sunt dispuşi la workaround să arunce mia de euro pe el sau mai mult... când va sosi în magazine. Iubit său urât, e clar un telefon care încă e căutat printre ştirile şi materialele noastre, fie şi numai de curiozitate.
(Cel mai bun preț - 4.656 lei folosind codul QUICK202)
7. Google Pixel 4 XL
Pixel 4 XL este singurul telefon din acest top lansat în luna octombrie 2019 (alături de Pixel 4 evident). Este 100% fix ce ne aşteptam din scăpări, cu zero surprize. Cred că lumea îl caută mai degrabă pentru a vedea cu ce se mai laudă Google pe partea de control prin gesturi, machine learning, Google Assistant sau noutăţi ale camerei. La noi în ţară oricum Pixel nu prea ajunge oficial şi preţurile sunt prohibitive, iar cantităţile limitate. E totuşi de apreciat că are ecran de 90 Hz, ceva ce ultimele flagship-uri Huawei, Samsung şi Apple nu au. Deşi, până şi această funcţie e controversată, fiind oprită la unele aplicaţii şi meniuri. Motion Sense nu prea a convins, din ce am văzut în recenzii.
6. Google Pixel 4
Tot ce am zis la Pixel 4 XL se aplică şi aici, doar ca într-un pachet mai compact. Cumva parcă lumea a acceptat mai uşor camera pătrățoasă de aici decât cea de pe iPhone 11 Pro şi Pro Max, pentru că are lentilele mai discrete. Cumva şi accentele de culoare de negru pe alb sunt interesante. Deblocarea facială e foarte rapidă, iar ecranul de 90 Hz e clar un plus. Din ce am văzut şi camera se poate bate cu celelalte flagship-uri, deşi lipsa de cameră ultra wide e de nepermis la acest nivel. Am înţeles că zoom-ul face o impresie bună totuşi, ca şi captura low light.
5. Apple iPhone 11
Cel mai mic şi mai ieftin iPhone lansat în 2019 ar fi un mega hit internaţional. Nu de alta dar Apple a început să producă mai puţine unităţi iPhone 11 Pro şi 11 Pro Max pentru a produce mai multe din acest model, asta ca să vă daţi seama cum stăm. Producţia a fost crescută cu 10% în ultima lună, iar cererea pentru handset este peste aşteptări. Preţul cu 50 de dolari mai mic decât la predecesor ar fi un factor, ca şi varietate de culori şi faptul că ecranul arată binişor, deşi e doar LCD şi rezoluţia nu e cine ştie ce. Mai e şi faptul că are super baterie şi procesorul Apple A13 îl face clar future proof.
(Cel mai bun preț - 3.636 lei folosind codul QUICK202)
4. Apple iPhone 11 Pro Max
Uriaş, gigantic, prea mare poate... dar dacă îl vezi că un gaming device pentru Apple Arcade, parcă îţi surâde. iPhone 11 Pro Max e pentru cei care au fost şi vor să rămână în ecosistemul Apple şi vor să o facă pe diagonală mare. E pentru cei care vor Netflix, jocuri cu grafică de PlayStation, baterie generoasă şi eventual cei care mai fac şi ceva treabă din mers: editare foto/video, blogging, vlogging, Instagram şi eventual mai deschis şi un document Word sau tabel în Excel.
(Cel mai bun preț - 5.899 lei)
3. Apple iPhone 11 Pro
Dacă ar fi să îmi cumpăr unul dintre cele 3 iPhone-uri noi, cred că pe acesta l-aş alege. Mi se pare că are un raport reușit de greutate-dimensiuni, are un ecran OLED luminos şi un procesor foarte puternic. Bretonul îl cam strică, dar camera s-a îmbunătăţit masiv, mai ales la captura nocturnă, faţă de predecesor. A primit şi acel update recent, care a pus la treabă tehnologia Deep Fusion. Aş zice că iPhone-urile noi au urcat în topul acesta şi pentru că au primit comparaţii de la SuperSaf, Marques Brownlee şi teste de rezistenţă şi teardown de la JerryRigEverything.
(Cel mai bun preț - 5.399 lei)
2. Samsung Galaxy S10
Am ajuns şi la medalia de argint, care revine lui Samsung Galaxy S10. Telefonul e mai peste tot sub pragul psihologic de 3000 de lei şi este mai compact decât flagship-ul Galaxy S10+. Are fix aceeaşi cameră principală, iar din cea duală selfie a păstrat-o pe cea importantă, de 10 MP, care tot filmează 4K. Nu ar trebui să fie diferenţe prea mari de performanţă între el şi Note 10 să zicem. A tot primit actualizări pe parcursul anului şi lumea caută cu voracitate subiectele acoperite de noi despre acest telefon, mai ales scandalul cu protecţia de ecran şi deblocarea chiar şi cu altă amprentă. Nu de alta, dar vine Black Friday şi lumea vrea să ştie dacă merită luat sau nu.
(Cel mai bun preț - 2.999 lei)
1. Samsung Galaxy S10+
Campionul lunii octombrie 2019 este Galaxy S10+. Să vă zic ceva şocant? În septembrie nici măcar nu era în top 10! Iar în august era pe locul 4. Clar zic că ofertele de la operatori şi retaileri au atras lumea în valuri. Am avut şi materiale despre One UI 2.0 prezentat pe acest smartphone, dar şi detalii despre sosirea beta-ului One UI 2.0 pe plan european chiar. A fost semnalat în Germania, SUA, Coreea de Sud şi lista tot creşte.
Vă mai zic una tare? A primit şi câteva actualizări care aduc unele dintre funcţiile de pe Note 10 şi pe acest model. E vorba despre AR Doodle, editorul video cu o tonă de opţiuni, integrarea Link to Windows, Night Mode cel nou, extins şi la camera selfie, plus altele. Practic elimină nevoia de Note 10 şi Note 10+ dacă nu vrei stylus şi preţul se apropie de valori mai OK. Cel mai bun preț actual este de 2.991 lei.
Iată cum arată şi locurile 11-15:
- Xiaomi Mi 9
- OnePlus 7T Pro
- Huawei P30 Pro
- Samsung Galaxy Fold
- Oppo Realme X2 Pro
Nu am uitat de top 10 telefoane nelansate încă:
- Samsung Galaxy S11
- Samsung Galaxy S11+
- Xiaomi Mi CC9 Pro
- Xiaomi Mi Note 10
- Apple iPhone 12
- Samsung Galaxy S20
- Apple iPhone SE 2
- Huawei Honor V30
- Huawei Honor V30 Pro
- Xiaomi Mi Mix 4
Şi avem şi un top 10 de telefoane midrange, unde Xiaomi pare să ia "tortul":
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro - 1.115 lei folosind codul QUICK202
- Motorola One Zoom - 1.999 lei
- Huawei P30 Lite - 999 lei
- Motorola One Action - 999 lei
- Motorola One Macro - 799 lei
- Samsung Galaxy M30s
- Xiaomi Redmi 8
- Samsung Galaxy A50 1.299 lei
- Xiaomi Mi 9T - 1.455 lei folosind codul QUICK202
- Xiaomi Redmi K20 - 1.455 lei folosind codul QUICK202