Huawei Mate 30 Pro Unboxing şi primele impresii + am aflat care e strategia Huawei şi cum stăm cu Google Apps (Video)

1.323 ori
<b>Huawei Mate 30 Pro Unboxing şi primele impresii + am aflat care e strategia Huawei şi cum stăm cu Google Apps (Video)</b>Ieri a fost o zi interesantă pentru mine, a fost ziua în care am eliminat nişte preconcepţii avute despre Huawei şi Mate 30 Pro. Credeam că are o cameră în pantă, credeam că butoanele virtuale de volum nu sunt comode şi credeam că „nu există viaţă” fără..

Ieri a fost o zi interesantă pentru mine, a fost ziua în care am eliminat nişte preconcepţii avute despre Huawei şi Mate 30 Pro. Credeam că are o cameră în pantă, credeam că butoanele virtuale de volum nu sunt comode şi credeam că „nu există viaţă” fără aplicaţii Google. Toate au fost demontate în cîteva ore şi aflaţi mai jos ce şi cum, dar vedeţi şi un unboxing şi primele mele impresii.

Video-unboxing Huawei Mate 30 Pro

Reprezentanții Huawei au declarat că le merge bine în ciuda interdicţiei venite din SUA şi au peste 50 de contracte 5G la nivel global, iar vânzările de smartphone-uri au crescut, impulsionate de piaţa din China. Prima jumătate a lui 2019 a adus o creştere de 26% de livrări smartphone faţă de 2018, iar laptop-urile Huawei au crescut cu 249%. Echipamentele smart audio au crescut cu 256%, iar purtabilele cu 278%. Mă întreb cum ar fi stat lucrurile fără aceste interdicți...

Huawei Mate 30 Pro este totuşi subiectul fierbinte al momentului. A fost prezentat la început de toamnă şi a devenit controversat când s-a aflat că nu poate folosi aplicaţiile Google, din cauza scandalului cu SUA. Practic, ai Android 10 cu EMUI 10, dar nu ai Play Store, Google Maps, YouTube, Google Play Services şi Gmail. Evident au apărut şi workaround-uri, dar despre ele mai încolo, totuși, trebuie să spun că NU RECOMAND TELEFONUL pentru oricine în aceste condiții!

Am aflat că telefonul ar trebui să ajungă oficial în magazinele din România până la final de noiembrie şi nu se cunoaşte încă preţul. Se speculează totuşi că ar fi între 1000 şi 1100 de euro. Primul meu contact cu Mate 30 Pro a avut loc târziu, recunosc, acum în prag de noiembrie. Nu am apucat să ajung în China sau la Munchen să îl bibilesc, din păcate.

Ei bine, se simte neaşteptat de uşor în mână, după mamutul iPhone 11 Pro Max. Are 198 de grame, dar îl percep ca Note 10, nu Note 10+. Ajung cu degetele în orice zonă a ecranului "cascadă", care apropo nu îl simt excesiv de curbat acum că m-am acomodat cu el. Curbura există, e cam la nivel de Galaxy S7 Edge, poate încă nişe grade în plus. S-a renunțat și la butoanele de volum şi asta mă intiga la maxim, încă având stres post traumatic după butoanele capacitive foarte slab implementate de pe HTC U12+.

Camera lui Huawei Mate 30 Pro

Aici avem unele virtuale, care se activează imediat după ce apeşi de două ori finuţ lateral. E totul intuitiv, de vreo 10 ori mai intuitiv decât apăsarea similară de la Xperia-uri pentru Side Sense (care în opinia mea sunt inutile). Atunci când reglezi volumul vei simţi la degete un feedback haptic în stilul rotiței de scroll de la mouse. Un alt mit spulberat este cel al camerei principale. Nu eram mare fan al setup-ului și aspectului după randări, unde vedeam un soi de "vulcan", cu o pantă care tot urca spre cameră.

De fapt avem doar un inel cu o culoarea fluctuantă în jurul unei camere circulare ieşite în relief. Zero pantă. Nu stă nici prea ridicată pe o suprafaţă plată. Acum că am lămurit că telefonul e uşor de mânuit, vă spun şi că ecranul OLED de 6.53 inch e extrem de luminos şi am stat mai mereu la 30% luminozitate pe parcursul utilizării.

Galerie foto hands-on cu Huawei Mate 30 Pro

EMUI 10 e chiar altă mâncare de peşte şi se vede cel mai pregnant în Setări. Acolo lucrurile au fost mai aerisite, pictogramele sunt mai mari şi mai colorate. În cel mai din stânga Homescreen nu mai tronează Google, ci un agregator de informaţii şi aplicaţii utile. Aş zice şi că telefonul e mai pătrăţos decât te-ai aştepta, mai ales în zona de sus. Are ceva de Note-uri mai vechi, Note 8 şi Note 9.

Bretonul a măricel pentru ziua de azi şi acei 3 senzori foarte vizibili pot fi consideraţi nu prea sexy. Unul e camera selfie de 32 MP, unul este un senzor 3D TOF pentru Bokeh şi avem şi un senzor special pentru navigarea prin gesturi. Fluturi mâna în faţa sa şi navighezi prin liste scrollabile, pagini web şi altele. În realitate? Nu prea funcţionează...  sau mai bine zis nu e prea intuitiv. Încearcă să facă ceva similar cu LG G8 şi Pixel 4, dar nu îi iese pe deplin.

În spate avem 4 camere: cea de 40 MP principală, cu stabilizare optică, cea de 40 MP ultra wide, care e dedicată filmării (plus poze ultra wide) şi cea telephoto de 8 MP, cu zoom optic 3X, plus cea 3D ToF. Am testat evident captura Slow motion la 7680 FPS şi am 2 constatări, hai 3 de fapt:

  1. e foarte spectaculoasă, fiecare scânteie a aprinderii brichetei din imagini încetinind la milisecundă
  2. e greu să focalizezi cum trebuie
  3. detecţia automată a mişcării se face mai bine decât la Samsung-uri

Nu am apucat să testez camera în rest, deci nu mă întrebaţi cum stăm. Mă aştept să fim undeva între Mate 20 Pro şi Huawei P30 Pro şi presimt un plus la filmare, cu acea cameră Cine de 40 MP. Apropo avem în sfârşit captură 4K la 60 FPS. EMUI 10 se mişcă mai fluid decât mă aşteptam, nu îndeajuns încât să te crezi pe un telefon cu ecran de 90 Hz, dar totuşi, fluid.

Am testat rapid şi încărcarea inversă, alimentând din mers o pereche de căşti noi Huawei FreeBuds 3, punându-le pe spatele telefonului. Aceasta încărcare este acum rapidă cu peste 50% faţă de predecesor. Avem şi încărcare wireless la 27W pentru telefon în sine. Şi pentru că totuşi e un unboxing, în cutie aveţi următoarele: încărcător (de China în versiunea testată de noi), cablu USB-C, căşti clasice cu adaptor USB-C şi ar trebui să fie şi manual şi cheiţa SIM, dar lipseau din cutia mea.

Aplicații Huawei Mate 30 PRO

Şi iată-ne şi la chestiunea Android/aplicaţii Google. În primul rând a picat primul workaround, acela cu LZPlay, dar avem alte două. Fie foloseşti un backup al unui Mate 30 Pro identic cu al tău, care a avut aplicaţiile Google/LZPLay, fie foloseşti VMOS. Acesta este un Virtual Machine, ca emulatorul cu care te joci Call of Duty Mobile pe PC (trişorule!). Practic emulezi încă un Android peste Android-ul lui Mate 30 Pro, acela având Google Play Store, Gmail, Google Maps şi YouTube. Nu are totuşi Google Play Games, WideVine DRM şi aprobarea specială de securitate pentru plăți bancare. Nu poţi nici să vezi Netflix mai sus de 480p.

Instalezi VMOS din Aptoide sau APK Pure, alternativele numărul 1 şi 2 la Play Store, dar mai puţin sigure şi mai predispuse la adware şi malware. Ştiu, nu e ideal, dar nu avem altceva din cauza interdicţiei Administrației Trump. Măcar v-am prezentat alternative şi durează doar câteva minute să le aplicaţi. Problemele apar când vrei să faci actualizări la aplicaţiile Google, vrei să faci plăți bancare sau să vezi Netflix la rezoluţie mare. E și motivul pentru care NU PUTEM RECOMANDA telefonul pentru oricine.

Într-o lume ideală până vine Mate 30 Pro în magazine o să fie totul OK şi cu un OTA magic o să avem Play Store şi tot ce trebuie direct de la Google/Huawei. Războiul comercial dintre SUA şi China ştirbeşte totuşi softul acestui telefon, dar măcar cunoaşteţi alternativele, ce implică ele şi riscurile aferente. Cine e setat să cumpere Huawei nu ar trebui să fie descurajat de alternative şi workaround-uri. Ziceţi mersi că suntem pe Android şi avem aşa ceva, pe iOS nu am fi văzut nimic de gen.. sau mult mai complex de rezolvat.

Mate 30 Pro m-a făcut să îmi dau seama cât de mult depindem de Google şi cât de mare e acest monopol, ceea ce nu e OK. UE deja pedepsește abuzul acesta la browsere precum Chrome. Ar putea urma Play Store în 1-2 ani. Cât despre telefon, la el îmi plac 3 lucruri: designul, ergonomia şi noul suflu al lui EMUI 10. Hai 4 lucruri, şi captura la 7000 FPS. Performanţa, camera, bateria şi capacitatea de gaming la testăm la review. Am mai pus mâna şi pe rivalul de AirPods, căștile Huawei FreeBuds 3, dar despre acestea în alt material.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×