10 funcţii/ dotări ale telefoanelor moderne care sunt fix degeaba

5.788 ori
<b>10 funcţii/ dotări ale telefoanelor moderne care sunt fix degeaba</b>În ziua de astăzi producătorii din lumea smartphone încearcă să vină cu ceva inedit, sau merg pe principiul că dacă au rivalii, e momentul să aibă și produsele lor. Sunt o mulțime de funcții și dotări de-a dreptul inutile pe telefoanele din prezent

Sunt câteva funcţii ale telefoanelor moderne, care dau senzaţia că suntem uşor păcăliţi de PR şi marketing şi că ni se vând vise şi iluzii, dincolo de utilitatea clasică a telefonului. Unele sunt destul de clare şi par să fie pe ducă, altfele tot sunt împinse în faţă ca un criteriu al succesului. Bokeh e prima funcţie care îmi vine minte, dar lista e mai lungă şi o găsiţi mai jos. Hai să vedem care sunt mai degrabă first world problems decât dotări/funcţii utile.

1. Bokeh

Pe primul loc aş pune Bokeh, pentru simplul fapt că multe lume nici nu foloseşte această funcţie. OK, să zicem că o foloseşte prima oară când află de ea, dar cum acest mod de captură e mai degrabă ascuns prin meniuri şi de obicei necesită şi ceva depărtare a telefonului la o anumită distanţă de subiect, omul grăbit din ziua de azi va da skip. Ca să nu mai vorbim că unii producători de telefoane se dau peste cap să ofere Bokeh cu cameră duală, pe când alţii, din China, ne păcălesc cu două camere, însă oferă un Bokeh fals, din software, iar culmea e că Google pe Pixel 2 reușește să rezolve problema “shallow depth of field” cu o singură cameră, folsind AI și o face extrem de bine.

Uneori vrem să vedem şi fundalul unei fotografii cu o floare, o îngheţată, o domnişoară... E amuzant şi că i se tot schimbă numele să nu fie asociat cu vreo reputaţie negativă (dacă există) a lui Bokeh. Vezi Live Focus, Portrait şi chiar SLR Mode.

2. Încărcare wireless

Aici mi se pare noaptea minţii maximă. Încărcarea fără fir se face cu ajutorul unui accesoriu care are fir... Tu înlocuieşti un cablu care are un anumit număr de centimetri cu un dock care ocupă MAI MULT LOC şi are ÎNCĂ UN CABLU. Adică iei materia fizică şi zici "vreau mai multă materie fizică" şi care ocupă mai mult loc pentru a face acelaşi lucru mai lent. E drept că sunt şi pad-uri de încărcare rapidă, dar tot firul e mai rapid. Ştiu exact şi motivaţia celor care au dock de încărcare wireless: "îmi e mai uşor să folosesc telefonul în vreme ce e la încărcat". Alunecând pe acel charging pad? Sigur...

3. Strânge marginile pentru funcţii

HTC a spart gheaţa cu HTC U11 şi posibilitatea de a îi strânge marginile pentru a activa funcţii. Încă o funcţie fascinantă fix 56 de secunde şi atât... Singura utilitate, aşa cum a zis şi colegul Alex în review e atunci când eşti sub apă şi vrei să faci fotografii. Dar cât de des facem asta? Cred că vreo 70% din posesorii de Pixel 2 XL nici nu ştiu că au funcţia asta de exemplu, sau o ignoră.

4. Ecran secundar / muchii curbate cu shortcut-uri

Din fericire aici avem veşti bune: această dotare e pe cale de dispariţie şi i s-a pus capac odată cu eşecul pe LG V20 şi HTC U Ultra. Doar YotaPhone-urile sau alte modele experimentale insistă cu un al doilea ecran în spate. Aici aş pune şi muchiile "Edge" cele curbate pe care putem vedea shortcut-uri, widgtet-uri şi informaţii. Nu înţeleg cine a venit cu ideea şi cine a crezut-o utilă... Simplul fapt că pentru a vedea ceva pe muchie trebuie să întorci telefonul în landscape poate enerva. Ca să nu mai vorbim că dacă ai probleme de vedere va trebui să te chinui să vezi feed-ul de ştiri.

5. Filmarea Super Slow Motion şi Slow Motion în general

Uitaţi-vă la recenzia lui Xperia XZ1 şi Xperia XZ Premium şi veţi vedea şi nişte mostre Super Slow Motion. Da, ştiu sunt haioase dacă au şi animale de companie care aleargă lent, dar rezoluţia, claritatea şi luminozitatea nu impresionează. Ai nevoie de super multă lumină să fie totul clar, rezoluţia e slabă şi în general e genul de funcţie pe care o foloseşte o dată sau de 2 ori în viaţă. Slow motion-ul în general e o funcţie care de obicei e ascunsă, ignorată sau prost implementată pe telefoane. Putem trăi lejer şi fără. Mai bine ar mai lucra la timelapse pentru o variantă nouă.

6. Captură foto alb-negru

Dacă atunci când a apărut pe Huawei P9, captura foto alb negru (monocromă) era fascinantă, acea fascinaţie a trecut imediat după. OK, avem capturi alb/negru bine iluminate şi detaliate. Şi acum? Ai făcut o expoziţie foto, lumea e fascinată, captura e mai bună decât pe milioane de telefoane cu filtru alb/negru, dar totuşi şi acum!? Posesorii de telefoane ce au această funcţie vor uita că o au, după ce au făcut 2-3 poze cât să le arate prietenilor şi cam aici începe şi se termină utilitatea funcţiei. Să faci poze alb/negru acum are aşa mult sens ca a privi la un televizor alb/negru.

7. Captură cu camera frontală şi principală simultan

Fie că o numim "Bothie" sau îi dăm alte nume fancy, captura cu camera frontală şi cea principală simultan, cu ecranul împărţit în două este super inutil. A pornit ca o modalitate a singuraticilor care călătoresc să arate lumii faţa lor atunci când pozau un obiectiv - şi a ajuns să fie ignorat şi băgat sub preş în al doilea eşalon de opţiuni al telefoanelor moderne. Utilitate? Zero. Inovaţie? Zero.

8. Înlocuirea lui Touch ID cu Face ID

Doar Apple putea să reuşească să ne convingă că e mai bine să ai o metodă de deblocare mai lentă şi mai incomodă, pe bază de cameră şi senzori, cu probleme cu gemenii şi cu lumina, în locul unei apăsări super comode şi simple de sub o secundă pe un buton. Apăsarea pe butonul Home intrase în reflex, de abia ne obişnuisem cu motoraşul şi butonul Touch, care împreună imitau senzaţia butonului fizic şi iată-ne iar supuşi schimbării.

9. Scanner de amprente lateral / senzor de puls

Sony a avut această obsesie ani buni şi parcă i-au mai copiat şi alți 2-3 producători cu telefoane experimentale. Zona laterală e ultimul loc în care ai vrea să pui scanner-ul de amprente şi chit că ajungi cu degetul uşor acolo, e greu să nimereşti cu degetul fix pe senzor şi fix cât să te autentifici cum trebuie. Plus că butonul trebuie aplatizat ceea ce îl face incomod şi greu de găsit și toate astea în contextul în care pe telefoanele Sony e loc berechet frontal. Ba chiar poti pune 2 - 3 astfel de cititoare de amprente, fără să afectezi spațiul destinat display-ului.

Şi mai inutil e senzorul de puls, în secolul în care avem cu toţii brăţări de fitness. Ca să nu mai vorbim că omul educat al secolului 21 ar trebui să ştie să îşi ia pulsul de la încheietură şi carotidă, dacă a fost cu adevărat atent când i s-au predat lecţii de prim ajutor la şcoală sau atent la anatomia de bun simţ. Şi ghici ce... dacă îţi iei pulsul singur vei fi mai precis decât senzorul de puls de pe telefon, care e o glumă proastă şi acum. Vă invit să îl comparaţi cu senzorul de puls de la un aparat de fitness şi veţi avea surprize.

10. Buton de silent / Buton fizic de cameră / Buton de asistent virtual

Butonul Bixby este o găselniţă de awareness, ceva de gen "Hey Lume exist!!!" pentru Bixby, mai degrabă decât un buton util. La fel de bine se putea declanşa Bixby cu o dublă apăsare de buton Power. Butonul fizic de cameră de pe Xperia-uri e mai mic ca un Tic Tac şi super incomod şi rigid, deci iar e o inutilitate. Apoi mai e şi găselniţa OnePlus, cu butonul de Silent/Mut, care cumva îşi regăseşte locul ancestral şi pe iPhone-uri.

În ziua de azi când nimeni nu prea mai sună şi telefoanele sunt mereu doldora de notificări și date pe silent, a devenit şi mai inutil acel buton, plus că apăsând simplu pe volume down, obții cam același lucru.

Evident lista e deschisă şi vă aştept şi pe voi cu funcţii inutile de pe telefoane mai mult sau mai puţin moderne. Poate consideraţi asistentul virtual inutil, sau poate nu vă plac stickerele camerelor Samsung.

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×