Câteva gânduri despre Huawei P30 Pro şi Samsung Galaxy S10+; Ce și de ce să alegi

9.299 ori
<b>Câteva gânduri despre Huawei P30 Pro şi Samsung Galaxy S10+; Ce și de ce să alegi</b>Am testat cele două telefoane câte o lună fiecare şi am ajuns să le cunosc mai toate plusurile şi minusurile şi mă pot pronunţa teoretic ca utilizator al acestora, nu neapărat ca review-er.

Am testat cele două telefoane câte o lună fiecare şi am ajuns să le cunosc mai toate plusurile şi minusurile şi mă pot pronunţa teoretic ca utilizator al acestora, nu neapărat ca review-er.

Ca să structurez acest articol de opinie, aş începe cu designul, care e un punct forte în ambele cazuri, atât Galaxy S10+ cât şi P30 Pro fiind telefoane arătoase şi cu personalitate. Clar pot fie recunoscute în public şi asta e un lucru bun! Sunt şi bine proporţionate (cel puţin pentru gustul meu) şi nu ridică dificultăţi la utilizare, poate sunt uşor alunecoase dacă ai mână foarte uscată, ambele fiind acoperite preponderent de sticlă. Aici le-aş pune la egalitate.

Ca hardware, chiar dacă S10+ e uşor peste P30 Pro, le plasez tot pe acelaşi palier, deoarece nu există absolut nicio diferenţă în experienţa de zi cu zi, ambele funcţionând ireproşabil. Poate aș remarca doar rapiditatea cititorului de amprente de la Huawei față de cel de pe S10+.

La display vine prima diferenţă şi asta în favoarea lui Samsung, care are un display mai plăcut şi o rezoluţie mai mare. Diferenţa însă nu consider că ar fi una care să întoarcă balanța decisiv în favoarea telefonului Sud Coreean. Trebuie doar să consemnăm acest lucru.

La benchmarks nu intru în detalii, deoarece practic e valabil ceea ce am scris mai devreme la hardware.

Bateria! Aici din nou pun cele două telefoane pe aceeaşi treaptă a podiumului şi remarc că s-au prezentat mai mult decât onorabil la acest capitol atât P30 Pro, cât şi S10+. Sunt practic cap la cap cele mai bune telefoane high end non battery phone la capitolul autonomie în acest moment. De remarcat şi faptul că ambele au încărcare wireless dar şi reverse wireless charging. Un lucru ce le diferenţiază e că P30 Pro se încarcă cu vreo 25% mai repede.

La capitolul conectivitate Huawei are în plus emiţătorul de infraroşu, ce se poate dovedi util pentru unii dintre voi şi ar putea fi un lucru ce să încline balanţa, însă mie nu mi se pare ceva esenţial. S10+ în schimb vine cu jack audio, lucru ce poate înclina balanţa şi către acesta, mai ales dacă aveţi cumpărate deja căşti scumpe, cu fir. Ca viteza 4G şi WiFi nu încape vorbă că ambele sunt excelente şi dispun şi de toate celelalte tehnologii de comunicare cum ar fi NFC, Bluetooth, GPS, etc.

Acustica în schimb este clar dominată de telefonul Samsung, care cum spuneam deja oferă şi jack audio, însă vine şi cu difuzoare stereo care în opinia mea sunt cele mai bune după cele ale lui Google Pixel 3 XL. Audiţia e extraordinară (sincer) şi chiar simţi efectul de stereofonie şi surround. Când am ascultat prima oare un clip hifi de pe YouTube, chiar m-a uimit. Aici aş mai aminti şi faptul că difuzorul de tip bone conducting al lui P30 Pro nu e cea mai fericită alegere, deoarece calitatea sunetului la ureche nu este la fel de bună ca în cazul unui earpiece clasic.

Interfața grafică este unul dintre cele mai clare dueluri câștigate de Samsung, coreenii dând o lecție tuturor porducătorilor de telefoane, dar și Android-ului curat în sine, cum trebuie abordată problema UI & UX. EMUI-ul Huawei e același de ani de zile, cu mici cosmetizări de la ediție la ediție. Trebuie ceva nou, ceva rupt total de MIUI (da, consider EMUI un derivat din MIUI), ceva ce să fie în normă cu cererile actuale, acum cu trecerea aceste display-uri uriașe.

Camera! Probabil cel mai de interes aspect în cazul celor două telefoane.

S-a creat un adevărat hipe în jurul fotografiei cu zoom şi low light în cazul lui Huawei P30 Pro, există însă un mare DAR! Telefonul nu este la fel de bun la fotografia standard la mod default pe timp de zi ca rivalii şi asta mai ales din pricina inacurateţii culorilor. Tonalitatea fotografiilor e înclinată spre galben şi asta probabil din pricina senzorului foto care a dat RGB-ul pe RYYB, adică în loc de un pixel verde, are 2 pixeli galbeni care, sunt, mă gândesc, cauza acestui galben uşor exagerat în fotografii. Filtrul Bayer e ajustat probabil din soft să aducă acel verde în fotografii, ce în mod normal e adus direct de pixelul verde. De ce au folosit „YY” în loc de „G”? Să aducă acele fotografii fenomenale în întuneric, care prot reda scena fotografiată chiar dacă e aproape beznă. Marea întrebare e dacă avem nevoie de aşa ceva! În condiţii de iluminare stradală, ornamentală sau lumina difuză la interior, nici alte telefoane nu se descurcă rău.

Aţi văzut în testul nostru cu vot în orb ca în unele cadre P30 Pro a fost bătut atât de iPhone XS Max, cât şi de Pixel 3 XL. Şi dacă nu aveţi încredere în acest test, vedeţi-l pe cel de pe PhoneArena unde P30 Pro a ieşit pe ultimul loc la foto low light. Da, ei nu au inclus şi fotografii în beznă cum am făcut noi aici şi aici, dar totuşi, confirmă cele spuse de mine mai sus. În opinia mea singurul mare avantaj al lui P30 Pro faţă de Galaxy S10+ este zoom-ul şi asta nu numai la fotografie, ci la mod general când e vorba de aceste două telefoane. 

Exceptând zoom-ul şi o parte din fotografia low light, Samsung Galaxy S10+ este peste P30 Pro la fotografie, iar la filmare categoric (aici aş aminti şi zoom-ul foarte sacadat). Există însă şi un neajuns fizic în cazul lui P30 Pro şi anume că este prea uşor de acoperit camera în timpul filmării sau la fotografiere, aceasta fiind prea aproape de colţul stângă sus al telefonului (Mate 20 Pro e exemplu pozitiv aici).

Ca să fac un rezumat al celor scrise mai sus, zic aşa: design OK la ambele, hardware excelent atât la S10+ cât şi la P30 Pro, autonomie super OK şi la Samsung şi la Huawei, conectivitate per total la acelaşi nivel, cu mici diferenţe de opţiuni la cele două telefoane, iar la acustică, display, interfață şi fotografie Samsung Galaxy S10+ e mai bun. P30 Pro în schimb excelează la capitolul zoom şi fotografia low light (dar doar în condiţii extreme) și la cititorul de amprente integrat în display, în plus are și un preț mai mic față de S10+.

Bine, acum că am concluzionat, puteţi da cu pietre jos în comentarii, dar așa, mai ușor și pios, ca de Paște! :) Hristos a înviat!

Recenzii:

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×