Ce ești tu fără telefonul tău? (Editorial)

1.764 ori
<b>Ce ești tu fără telefonul tău? (Editorial)</b>Pornind de la excelenta satira din clipul de mai jos, desprins din serialul Portlandia am ajuns la ideea că o parte din identitatea noastră, cel puțin cea digitală se "crapă" atunci când ne pierdem telefonul sau el suferă un accident. Ba mai mult...

Pornind de la excelenta satira din clipul de mai jos, desprins din serialul Portlandia am ajuns la ideea că o parte din identitatea noastră, cel puțin cea digitală se "crapă" atunci când ne pierdem telefonul sau el suferă un accident. Ba mai mult de atât, studiile arată că o nouă boala e în floare, o fobie de a pierde telefonul care are și nume științific, nomophobia, după cum aflăm de aici.

Personal nici nu știu când era mai rău: cu 10 ani în urmă când pierdeai telefonul și trebuia să cumperi altul și să introduci din nou numerele în agendă sau astăzi când pierzi mai mult timp sincronizând, făcând backup, setând contacte și conturi de socializare și sperând că totul să meargă strună. E drept că azi cu două sau trei apăsări pe ecran pe un telefon nou primim instant toate numerele, conținuturile media și mesajele de pe telefonul vechi, dar unii se atașează enorm de precedentul telefon, mai ales dacă e primul smartphone. Un regret mare al meu e imposibilitatea de a porta unele salvări de jocuri sau de a face backup la Angry Birds Space, pentru a nu fi nevoit să rejoc mereu primul nivel pentru a avea acces la unul nou, atunci când se lansează.

Multe jocuri au început să primească deja posibilitatea de backup în cloud a salvarilor, ceea ce e foarte bine, dar asta se întâmplă mai mult pe iOS. Revenind la subiectul zilei și anume atașarea exagerată față de telefon și micul șoc psihologic al pierderii sale, de vreme ce văd cum lumea se ceartă cu pasiune în comentarii pe Mobilissimo.ro pentru fidelitatea față de branduri de telefoane, vă dați seama cam ce simte o persoană care își pierde iPhone-ul îndrăgit, pe care l-a aparat cu atât de multă îndârjire. Sau ce e în sufletul unui student care a cheltuit câteva salarii pe un Samsung Galaxy S III... și exemplele pot continua.

Presupun că urmează o atitudine similară față de tablete, dar e puțin mai greu să pierzi o tabletă, ce-i drept, deși orice e posibil în metroul din București. Am dezvoltat cu toții ticuri, suntem precum câinele lui Pavlov când sună o sonerie similară cu a noastră, ne pipăim "buzunarul cu telefonul" mai ceva ca "buzunarul cu portofelul", mișcare logică deoarece unii țin coduri PIN în memoria telefonului și chiar au carduri de credit asociate unor servicii.

Am început să văd cât de naturală e mișcarea degetului mare pentru slide to unlock cu o singură mână pe ecran, un alt tic modern. E amuzant să îți vezi reflexele după o perioadă lungă de utilizat un OS pe bază de Back și chiar dacă ai avut iOS ani întregi tot vei simți tentația de a căuta involuntar butonul Back. Vă recomand și un experiment interesant: stați 3-4 zile doar pe telefon sau tableta și încercați să folosiți un laptop... veți simți o tentație uriașă să apăsați pe ecran în anumite momente, pentru anumite comenzi.

Toate acestea sunt deformări ale comportamentului nostru, ne transformăm noi de dragul telefonului și nu el pentru noi. Ne schimbăm obiceiuri, moduri de comportament, vezi într-un pub 5 oameni la o masă, toți cu smartphone-urile în mână. și când acele smartphone-uri dispar, ce rămâne să umple golul rămas de la ele? Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt și nu voi fi niciodată împotriva tehnologiei, dar când ai tehnologie trebuie să ai și ceva în plus, ceva ce nu iei de pe web sau dintr-un magazin GSM.

E vorba de spirit, e vorba de momentul când mai mirosi o floare, guști o înghețată, citești o carte, asiști la ceva deosebit (eventual fără a filma cu telefonul). Experiențele noastre sunt prea digitale și bucuriile noastre mult prea digitale. Sunt sigur că și voi și cei apropiați vouă au avut acel moment ciudat în care cea mai mare bucurie dintr-o zi a fost sosirea pe torente a unui nou episod din serialul preferat. Nu credeți că e o problemă aici? învățați să puneți smartphone-ul jos o secundă și hai să vedem cum e și cu viața reală puțin! Ce ziceți? Exista oameni care plang cand isi pierd telefonul?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×