Numiţi românii oricum, numai lipsiţi de inventivitate nu! Atâtea metode de furt, fizic şi digital au fost create în această ţărişoară, încât Caragiale şi Creanga s-ar linge pe degete în fața tomurilor pe care le-ar putea scrie despre această anatemă. Reţineţi că aici nu listăm acele furturi banale cu "dă telefonu că te tai!", cum a păţit colegul Alex, ci cazuri mult mai ingenioase.
Ideea acestui editorial a venit de la ultra mediatizatul caz al falsului curier care a luat marfa fără să dea bani de care am aflat de la Bogdan. Pe 19 mai el a fost sunat de un număr legat de un MacBook pus în vânzare, iar domnul de la celălalt capăt al firului a sugerat ca el să facă comanda la curier şi să plătească şi asigurarea.
Apoi a sunat şi "curierul", a venit cu o vestă cu logo Cargus, a ridicat coletul şi a lăsat o copie de la comandă. Si dus a fost... cu un Macbook 12 inch Retina 2015. Şi de ar fi un caz singular. Au apărut apoi încă o serie de cazuri similare, dar nu ne oprim aici. Avem o situaţie oribilă luna trecută, la acel accident mortal cu tramvaiul în Bucureşti, când un bărbat a furat telefonul fetei aflate pe scaunul din dreapta al maşinii lovite.
Schimbăm acum oraşul şi mergem la Botoşani, unde un bărbat se dădea drept poliţist şi profita de uniformă pentru a fura telefoane de la minori toamna trecută. Respectivul bărbat era suspect în alte 6 cazuri de furturi, dar a fost prins după ce a acostat 2 copii, spunându-le că e poliţist şi cerându-le telefoanele. Aparent "omul legii" ar fi afirmat că un grup de hoţi dorea să le fure telefoanele celor mici.
Evident, pităcii au predat handset-urile şi iarăşi... duse au fost.
Apoi avem gurul ţepelor, în vârstă de 38 de ani, care a dat țepe în întreaga ţară, postând anunţuri false pe OLX sau Okazii. Apoi a trecut la nivelul următor, furând numere preferenţiale de la Vodafone. Un constănţean spre exemplu s-a trezit că a rămas fără numărul său premium de telefon.
E vorba aici despre numerele Silver, Gold şi Platinum. Iniţial bărbatul din Constanța a primit un apel, în cadrul căruia era întrebat dacă are numărul pe abonament sau cartelă, el spunând că îl are pe cartelă. Apoi a mai fost apelat de câteva ori, dar nu a apucat să răspundă, iar toate acestea au fost elemente ale unei capcane. Totul e foarte simplu: cei care au furat numărul au mers la o reprezentanţă a Vodafone, au declarat că deţin numărul şi le-a fost furat telefonul cu tot cu cartela.
Una din procedurile de a confirma că tu eşti posesorul e să fii întrebat 3 numere apelate recent, ceea ce hoţii au şi făcut, pentru că ei dăduseră bipurile. Acelaşi prolific hoţ a făcut şi înşelăciuni, postând un anunţ că vinde un telefon LG G2 şi reuşind să stoarcă banii de la victimă, dar fără a livra vreun smartphone.
Apoi avem şi "teapa cu telefonul schimbat". E povestea clasică cu un cetăţean mai bronzat, care a abordat victima pe stradă şi i-a arătat un iPhone. Apoi a spus că are de achitat urgent o datorie, că telefonul e furat şi că îl dă cu 6 milioane. Victima a propus preţul de 5 milioane şi a zis că nu vrea să dea banii pe loc, ci ulterior, luând apoi numărul ofertantului.
Victima a căutat pe web care sunt semnele unui iPhone contrafăcut şi apoi a sunat pe tipul cu iPhone şi i-a cerut seria IMEI şi Serial Number-ul. Odată verificate ambele, totul a părut OK şi cei doi s-au întâlnit în Bucureşti, zona Aviatorilor. Cel care dorea achiziţia s-a poziţionat strategic, aproape de o cameră de luat vederi, a verificat telefonul şi totul părea OK.
Mai departe respectivul vânzător a închis handsetul, a scos cartela şi victima a propus o scădere de preţ la 3-4 milioane. Rămâne 4 milioane, victima cere şi încărcător, primeşte şi pleacă mulţumită de chilipir... chipurile. Apoi cumpărătorul coboară la metrou, vrea să pornească telefonul şi se trezeşte cu o replică de jucărie în mână.
Nu am terminat aici și avem o altă ţeapă, cu telefon ca intermediar. Am aflat de pe Reddit de acei "simpatici" care sună acasă de obicei la persoane în vârstă şi le zic că un nepot, fiu, altă rudă a avut un accident şi e nevoie să trimită urgent o sumă mare de bani. De obicei speculează cu un nume generic şi uneori reuşesc, alteori nu, deci atenţie mare.
Apoi avem cazul "Doctorul", pe care l-a păţit chiar Ervin, în perioada 95-96. Pe atunci telefoanele mobile erau foarte scumpe faţă de salariul mediu pe economie şi Ervin fusese rugat de un prieten să îi vândă telefonul, un Nokia 6110. A urmat un anunţ publicat în ziarul local PubliTim şi unul dintre apeluri a fost cel al unui medic de la Spitalul Judeţean din Timişoara.
El oferă fix suma dorită, fără negocieri. Ervin s-a întâlnit cu medicul în faţă la Spitalul Judeţean, el apărând în halat alb şi cu o radiografie în mână. Apoi a sugerat să intre în spital să încerce telefonul, iar "doctorul" a spus că are un pacient, a lăsat radiografia la Ervin şi a intrat pe o ușă, luând cu el încărcătorul pentru a proba handsetul.
Aparent ar fi avut un pacient în acea cameră. Cu promisiunea că revine, "medicul" a dispărut (camera s-a dovedit a fi un simplu coridor), fără să dea vreun ban şi cu telefonul dosit. În cele din urmă Ervin a întrebat în spital de doctor, unde i s-a spus că e doar un personaj care dă astfel de țepe regulat. Din fericire, poliţia a prins infractorul şi telefonul a revenit la proprietar.
Apoi avem telefoanele strecurate în închisoare, în cutii de ananas printre altele sau ascunse în... orificii.
În 2008 erau arestaţi şi doi tineri în Timişoara pentru că vindeau telefoane contrafăcute, sute de modele chiar, fiecare cu preţ de 1.000 de lei.
Sunt sigur că aţi fost abordaţi cu toţii de acel nene cu replica "un telefon finutz pentru un băiat finutz?" (neapărat și neaparat cu „tz” chiar și la nivel fonetic).
Iar între timp autorităţile încă se chinuie să ne pună să cumpărăm cartele PrePay cu buletinul... Şi nici nu mă faceţi să încep cu clasicele SMS-uri "bună, am păţit ceva urgent, am nevoie de 3 euro credit, mă ajuţi?". Şi lista continuă şi continuă şi continuă. Dacă ar fi acest lucru o probă la Olimpiadă, romanii nu ar avea nevoie de dopaj, ci doar să participe şi ar câştiga imediat.