Creșterea în diagonală a smartphone-urilor; Se va depăși pragul de 6 inch?

Autor:  | Publicat în:  Editorial 1.914 ori
<b>Creșterea în diagonală a smartphone-urilor; Se va depăși pragul de 6 inch?</b>Acum 5 - 6 ani &icirc;mi cumpăram primul device cu sistemul de operare Android. Unul dintre primele device-uri din seria Optimus de la LG. Trecerea de la device-uri care rulau un sistem de operare propriu sau Symbian care aveau o diagonală de 2,2 - 2,6...

Acum 5 - 6 ani îmi cumpăram primul device cu sistemul de operare Android. Unul dintre primele device-uri din seria Optimus de la LG. Trecerea de la device-uri care rulau un sistem de operare propriu sau Symbian care aveau o diagonală de 2,2 - 2,6 inch la 3,5 inch mi s-a părut foarte abruptă pe atunci. Diagonala aproape dublă față de cea cu care eram eu învățat dar și modul în care era pusă în valoare de interfața customizabilă a Android-ului mi-au lăsat această impresie.

Mi-am propus ca în acest articol să fac o trecere prin device-urile care s-au făcut remarcate în acești ultimi ani în care smartphone-urile și-au dublat dimensiunile display-ului. Phablet-urile au un procent semnificativ din piață în ciuda faptului că uneori pot fi dificil de utilizat cu o singură mână sau incomode în buzunarul unora dintre noi. Un display mai mare este întotdeauna binevenit.

Creșterea cotei de piață a phablet-urilor a fost direct proporțională cu scăderea vânzărilor în cazul tabletelor. Mai are rost achiziționarea unei tablete de 7-8 inch atunci când avem un phablet? Probabil doar pentru a fi folosită de restul familiei ca device secundar sau ocazional. Eu de când dețin un phablet nu mai simt nevoia (așa des) să iau și tableta la mine.

În anul 2010 se lansa Dell Streak 5, un device cu o diagonală a display-ului de 5 inch. Nimic neobișnuit până când apare denumirea de tabletă. Da, acum 6 ani un device cu diagonală de 5 inch era numit tabletă, nici măcar phablet (termen necunoscut pe atunci). Acum sunt lansate device-uri de 5 inch și au “mini” în denumire. Dell Streak nu a avut parte de un succes răsunător dar l-am menționat în acest articol pentru a sublinia evoluția diagonalelor și a încadrării device-urilor în categorii în care în 2016 ele nu-și mai au locul absolut deloc.

Dell Streak 5

Dacă mi-ar fi spus cineva în 2010 că peste 5 ani majoritatea dintre noi o să purtăm zilnic un device de 5 - 5,5 inch sau mai mare în buzunar nu l-aș fi crezut. Mi se părea imposibil pe atunci ca un device așa mare să poată fi utilizat zilnic și să devină ceva normal pentru majoritatea dintre noi. Într-o perioadă în care smartphone-urile erau un lucru relativ nou pentru omul de rând, să vorbești la telefon în public pe un device de 5 inch era un lucru cu care atrăgeai atenția. Este drept că un device cu 5 inch din 2010 are dimensiunile unui device de 6 inch din 2016 dar faptul că în 2010 smartphone-urile erau de maxim 3 - 3,5 inch, apariția unui device așa mare atrăgea de la sine comparații cu “cărămizi”.

Samsung cu sa gamă Note a fost un deschizător de drumuri atunci când vorbim despre diagonale mari pe smartphone-uri. Primul Galaxy Note a fost lansat în toamna anului 2011 și împrumuta în mare parte design-ul lui Galaxy S2, device lansat în primăvara acelui an.

Galaxy Note

Galaxy Note a fost acel device care a adus înapoi stylus-ul din era apusă a touch screen-urilor rezistive. Dimensiunea generoasă a display-ului pe care multe persoane nu o vedeau cu ochi buni în acea perioadă. Un pachet hardware bine pus la punct și un software care pune în valoare la maxim diagonala display-ului și funcțiile stylus-ului avansat. Acestea au făcut din seria Note o serie care a influențat foarte mult pe parcursul timpului device-urilor mobile așa cum le știm astăzi. Note 2, Note 3, Note 4 și cu puțin curaj și Note 5. Toate sunt device-uri etalon atunci când vorbim de phablet-uri si nu numai, Samsung integrând cea mai nouă tehnologie în ele cu prețul aferent, desigur.

Până la un punct anume și Apple au fost conservatori în ceea ce privește subiectul diagonalei iPhone-urilor. Deși răposatul Steve Jobs afirma că nimeni nu o să cumpere device-uri așa mari și că dimensiunile utilizate de iPhone-urile de atunci sunt ideale pentru folosirea lor. Acesta s-a înșelat, Apple lansând în toamna anului 2014 modelul iPhone 6 Plus cu o diagonală de 5.5 inch. Chiar dacă Apple au o strategie de a crea și impunere anumite tendințe, în acest caz ei au urmat “cursul pieței”, satisfăcând astfel nevoile utilizatorilor de iOS pentru care 4 inch sau 4,7 inch nu erau suficienți pentru un smartphone.

iPhone 6 plus

Primul phablet al celor de la Google a fost Nexus 6 dezvoltat cu ajutorul celor de la Motorola.  Acesta a fost lansat o lună mai târziu după iPhone 6 / Plus ca un răspuns al celor de la Google pentru doritorii unui phablet cu un Android curat. Motorola Nexus 6 avea 5.96 inch în diagonală într-un corp destul de compact. Acesta nu a avut un succes răsunător iar Nexus 5 a fost pentru încă un an unica variantă pentru cei care voiau un Nexus compact. Anul trecut au fost lansate 2 terminale Nexus, 5X și 6P. Dacă 5X e un urmaș îmbunătățit al lui Nexus 5 produs tot de LG, 6P este produs de Huawei și diagonala a scăzut de la 5.96 inch la 5.7 inch.

nexus 6p vs nexus 6

*(sursă fotografie: Android Authority)

Că tot veni vorba de Huawei, Google i-a ales pentru a produce Nexus 6P datorită experienței lor în producerea device-urilor din această categorie. Cu Huawei Mate 7 am interacționat câteva săptămâni, un device excelent. Pe Mate 8 l-am desemnat “smartphone-ul anului 2015”.

Este 6 inch maximul suportabil?

Datorită evoluției tehnologice 6 inch din 2016 sunt “mai mici” decât 6 inch din 2011. Device-urile din ziua de azi au margini foarte mici, display-ul ocupând cât mai puțin din panoul frontal. Faptul că device-urile au ajuns la grosimi de 6-7 mm ajută la o mai bună mânuire a lor.

Telefoane de 6 inch

(Sursă imagine: Gizmodo)

De-a lungul timpului producători precum Samsung (Galaxy Mega), Sony (Xperia Z Ultra) sau Huawei (P8 Max) au încercat să experimenteze cu device-uri de peste 6 inch dar fără un succes răsunător datorită target-ului de nișă al acestor device-uri.

În opinia mea, producătorii vor continua în viitor să experimenteze cu diverse diagonale în căutarea “rețetei succesului”. Consider însă că până la apariția comercială a device-urilor cu display flexibil sau pliabil tind să cred că 6 inch este maximul diagonalei unui device care poate fi purtat în buzunarele de la haine.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×