Cugetare: Despre prohodul Windows Phone

2.635 ori
<b>Cugetare: Despre prohodul Windows Phone</b>​Dacă urmăriţi presa tech internaţională şi sunteţi pasionaţi de Windows Phone, n-aveaţi cum rata editorialul de pe The Verge a lui Tom Warren, cu epic-ul titlu &rdquo;Windows Phone is Dead&rdquo;! Despre autor trebuie să ştiţi că este una...

​Dacă urmăriţi presa tech internaţională şi sunteţi pasionaţi de Windows Phone, n-aveaţi cum rata editorialul de pe The Verge a lui Tom Warren, cu epic-ul titlu ”Windows Phone is Dead”! Despre autor trebuie să ştiţi că este una dintre acele figuri care a susţinut acest ecosistem încă de la începuturile acestuia (ex WinRumors) şi s-a făcut scut atacurilor şi în perioada extrem de grea pentru Microsoft, când s-a făcut trecerea de la Windows Phone 7 la Windows Phone 8. Vorbim deci de un om cu adevărat dedicat fenomenului şi pasionat până în măduva oaselor de platforma Microsoft!

Pe data de 15 februarie se fac 6 ani de când Microsoft a anunţat această platformă, iar editorialul extrem de vehement a lui Tom izvorăşte probabil din frustrările acumulate dealungul anilor de către editorialist. Să recapitulăm pe scurt aceste elemente ce au influenţat negativ percepţia publicului legat de platforma Windows pentru telefoane:

 • Lipsa aplicaţiilor
 • Lipsa jocurilor
 • Lipsa aplicaţiilor Google
 • Trecerea abruptă de la o versiune de OS la alta
 • Oferta de telefoane îngustă
 • Specificaţii mediocre
 • Lipsa personalizării
 • Ruptura de Nokia
 • Lentoarea în dezvoltare a platformei

Cu siguranţă ar mai fi elemente de amintit, dar acestea sunt probabil cele mai importante minusuri ale platformei Microsoft în cei 6 ani de existenţă. Personal am fost entuziasmat de ea în 2014, când am şi scris un editorial legat de experienţa mea de o lună cu un telefon Windows Phone, între timp însă n-am putut să nu observ lentoarea cu care s-a dezvoltat acest ecosistem şi ce greu se finalizează W10M (iniţial era programat să fie gata în octombrie 2015)! Am şi spus în comentarii în vara anului trecut (după ce am testat un build de Windows 10 Mobile), că e imposibil acest lucru, în baza experienţei oferite de acest OS la acel moment. Se pare că actualizarea către terminalele deja lansate va fi anunţată luna viitoare (zvon), cert e că după experienţa plăcută din 2014, a trebuit să scriu şi acest articol ”opinie”, în care punctam lipsa telefoanelor Windows de pe piaţă. Iată şi nişte statistici comparative Android - Windows Phone colectate de pe GSMArena!

 • Total telefoane Android: 2744
 • Total telefoane Windows Phone: 138
 • Total telefoane Android lansate în ultimul an: 662
 • Total telefoane WP lansate în ultimul an: 28

Asta în contextul în care în primul an de existenţa al platformei Android, s-au lansat 29 de telefoane, cu unul mai mult deci decât în al 6-lea an de existenţă Windows Phone!

Revenind la editorialul lui Tom Warren de pe The Verge, acesta sparge buba în urma rezultatelor financiare comunicate de Microsoft săptămâna aceasta, dar şi a cifrelor publicate de IDC, care arată un declin în polaritate a ecosistemului Microsoft! El citează şi un tweet al unui reputat analist din domeniu (Benedict Evans), care toarnă benzină peste foc:

Tweet analist Benedict Evans

E dureros, fan fiind, să afli că Microsoft a vândut doar 4,5 milioane de terminale Lumia în ultimul trimestru, faţă de 10,5 milioane în aceeaşi perioadă cu un an în urmă. Vorbim deci de un picaj de 57%. Enorm!

Nu e prima oară când se vehiculează dispariţia platformei, dar e prima oară când Microsoft are toate motivele să renunţe la ea. Noile Lumia (950 şi 950 XL) sunt pline de probleme, Surface Phone există doar sub formă de zvon, producătorii consacraţi nu au planuri legate de acest sistem de operare, ba chiar unii declara pe faţă de ce nu construiesc telefoane pentru acest ecosistem! În afară de Microsoft avem doar nume ca Alcatel, BLU, Acer, Yezz sau QMobile care mai lansează telefoane Windows. Într-un cuvânt: Catastrofal!

Nu e de mirare deci că un reputat editorialist, fan al acestui sistem de operare, şi-a vărsat năduful şi cânta prohodul Windows Phone! Sunt totalmente de acord cu el şi vă las în compania unui clip din 2010, în care echipa care a dezvoltat Windows Phone 7, sărbătorea lansarea noii platforme, enunţând sfârşitul iOS şi Android! Distracţie plăcută…

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×