Despre trecutul și viitorul Apple, În lumina rezultatelor sale financiare (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 1.156 ori
<b>Despre trecutul și viitorul Apple, În lumina rezultatelor sale financiare (Editorial)</b>Săptămâna trecută am aflat rezultatele fiscale ale companiei Apple pe trimestrul 3 a anului 2013, perioada fiscală încheiată la final de luna iunie. Se pare că așteptările analiștilor cu privire la iPhone au fost depășite, iar cele cu privire...

Săptămâna trecută am aflat rezultatele fiscale ale companiei Apple pe trimestrul 3 a anului 2013, perioada fiscală încheiată la final de luna iunie. Se pare că așteptările analiștilor cu privire la iPhone au fost depășite, iar cele cu privire la iPad au fost prea optimiste.

Dacă firma din Cupertino a reușit să vândă 31.2 milioane de telefoane în ultimele 3 luni, ei bine iPad-urile nu stau atât de bine. Deși analiștii și presa au prezis undeva pe la 17 milioane de unități iPad pentru trimestrul 3, Apple a reușit să vândă doar 14.6 milioane de iPad-uri. Mai interesant e că în urmă cu un an numărul era cu câteva milioane de unități mai mare și asta în vreme ce pe piața se aflau doar iPad 3, iPad 2 și iPad 1.

E bizar că acum când avem mai multă varietate și încă 2 noi iPad-uri cifrele de vânzări sunt mai mici. E drept că în perioada de câteva luni dinaintea toamnei, publicul așteaptă sosirea noilor tablete Apple, cu gândul la un iPad Mini 2 Retina și la un iPad 5 care va schimba designul clasic al tabletei de 9.7 inch. Mai important este să remarcăm decăderea iPod-urilor, de la care Wall Street Journal se aștepta la 6.8 milioane de unități vândute, iar în realitate au fost doar 4.5 milioane.

Mai este loc pe piață pentru iPod acum? Că player media nu prea, deci mai degrabă ca un soi de mini consola de jocuri iOS. Personal consider că trebuie să admirăm Apple, deoarece în ziua de azi nimeni nu mai cumpăra media playere rivale cu iPod-urile, având întotdeauna alternativă unui telefon mobil, astfel că vânzările de iPod-uri nu sunt tocmai rele.

Având în vedere goană după diagonale mari din ziua de azi și faptul că playerele media nu sunt atât de căutate, nu înțeleg lista de zvonuri legate despre posibile ceasuri smart de la marii producători. Ele sunt contra trendului ecranelor mari, contra trendului unui gadget multifuncțional, deoarece funcțiile lor sunt limitate, deci un astfel de device nu prea are sens logic. Publicul nici nu mai cumpăra ceasuri normale, iar smart watch-urile Sony și Motorola din ultimii ani au eșuat.

E drept, poate fi din cauză că nimeni nu s-a încumetat să producă un ceas cu adevărat evoluat și care să își depășească poate condiția de accesoriu de pus la încheietură. Am mai spus-o și o mai spun: un ceas de nouă generație are sens doar în contextul în care operează în tandem cu o pereche de ochelari, fie ei LG Glass, Google Glass sau iGlass.

Revenind la Apple, viitorul acestora îmi pare destul de clar... în acest an vom vedea un iPad Mini 2 cu ecran Retina și un iPad 5 cu design schimbat, carcasa mai subțire, poate un nou procesor și poate, cine știe, poate un mic update la rezoluție. Apple va începe să se miște în curând și pe piața ultrabook și ne va oferi MacBook-uri cu ecrane touch și un Mac OS adaptat experienței touch, dar ăsta poate la anul sau chiar în 2015.

Produse rămase în standby sunt următoarele: televizorul Apple (îi dau șanse de 40% să apară), ceasul Apple (șanse de 60%), mega tableta Apple (șanse 10%), consola Apple (șanse 50%) și ochelarii Apple (șanse 90% dacă Google are succes cu Glass). Recent s-a vorbit despre tablete Apple cu ecrane de 12 inch sau telefoane cu ecran de 4.7 inch sau 5.7 inch. Totul e posibil acum ca iPad Mini a dat startul schimbării de segmente în care firmă din Cupertino activează.

E posibil să asistăm și la lansarea unui iPhone de buget, iar al treilea pas ar fi trecerea la un phablet, care nu mi se pare deloc improbabilă. Dacă acum sunt vânzările atât de bune pentru iPhone, imaginați-vă cum vor fi atunci când vom avea și un iPhone Lite pe piață. Profitul uriaș obținut de pe urmă acestui device ar putea permite Apple să experimenteze cu formaturi și să își asume eventuale eșecuri. Ele ar veni cel mai probabil de pe zona lui iWatch și a unui phablet care nu impresionează sau e sub Galaxy Note.

Variabilele sunt multe și doar Tim Cook și ai săi știu ce ni se pregătește. iPhone-ul de buget va fi produsul care va schimba soarta Apple, poate chiar mai mult decât iPod-ul. Volumele de vânzări se fac pentru companiile mari cu modele de buget sau midrange si aș îndrăzni să spun că acest iPhone ieftin ar putea aduce Apple în câțiva ani pe primul loc în top producătorilor de telefoane mobile la nivel global.

Va fi posibilă performanță?

⚡ Vă ținem la curent cu informații legate de Black Friday, dar și cu produse la reduceri excelente aici. (Live Blogging Black Friday 2018)
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×