Exitul Samsung din segmentul telefoanelor mobile utopie sau realitate? Iată argumente cu privire la o posibilă retragere!

1.453 ori
<b>Exitul Samsung din segmentul telefoanelor mobile utopie sau realitate? Iată argumente cu privire la o posibilă retragere!</b>Scriam ieri&nbsp;despre faptul că Samsung &icirc;nregistrează o scădere pe piaţa smartphone, &icirc;n ciuda faptului că Galaxy S6 şi S6 Edge s-au v&acirc;ndut bine, iar Note 5 şi Galaxy S6 Edge+ au fost foarte bine primite. Discutam la acel moment...

Scriam ieri despre faptul că Samsung înregistrează o scădere pe piaţa smartphone, în ciuda faptului că Galaxy S6 şi S6 Edge s-au vândut bine, iar Note 5 şi Galaxy S6 Edge+ au fost foarte bine primite. Discutam la acel moment despre o posibilă orientare a Samsung către alte segmente, dar noi informaţii şi analize pertinente ne arată că viitorul ar putea fi mult mai sumbru pentru sud coreeni.

Dazeinfo.com a prelucrat cifrele oficiale publicate de Samsung şi a realizat un editorial, în care prezintă un viitor fără smartphone-uri Samsung. Câtă dreptate au ei, aflaţi în următoarele rânduri, în care le vom diseca teoriile. În primul rând, pornim de la anul de graţie 2015, în care Samsung e în continuare cel mai mare producător de telefoane mobile. Între timp producătorii chinezi vin foarte accelerat din spate.

Samsung e de ceva vreme brandul dominant în zona smartphone-urilor Android, seria sa Galaxy ajutând foarte mult la creşterea de cota de piaţă a platformei. E interesant că predicţiile pentru următorii ani arata Android ramânand o forţă dominantă, dar Samsung pierzând cota de piaţă. Oficialii Samsung cunosc aceste lucruri şi recunosc că marele producător trebuie să se adapteze schimbărilor, altfel nu va supravieţui.

Exitul Samsung din segmentul telefoanelor mobile utopie sau realitate? Iată argumente cu privire la o posibilă retragere!

Declaraţiile au venit cu ocazia aniversării a 46 ani de existenţa Samsung, pe 1 noiembrie. Analistul Ben Bajarian a profitat de ocazie pentru a face o predicţie şi anume că Samsung se va retrage din zona smartphone în următorii 5 ani. Marea problemă Sammy poate fi rezumată prin conceptul "Dilema Inventatorului". Acest fenomen e situaţia când un early adopter de pe o piaţă matură e scos de pe acea piaţă de nou veniţi, cu produse similare sau mai bune, dar cu preţuri mult mai mici.

Cei care au intrat devreme pe piaţă nu îşi pot menţine marja de profit şi trebuie să cedeze în fața concurenţei. Samsung, HTC şi Sony sunt early adopteri de acest tip, toate 3 cu probleme la ora actuală, în vreme ce "piranha" din China ca Xiaomi, Huawei sau OnePlus contribuie la căderea lor. Samsung avea o cotă de piaţă de 19% în trimestrul 2 al acestui an, dar viitorul nu sună bine.

Dacă sună extrem ca Samsung să iasă de pe piaţa în doar 5 ani, vă invit să priviţi graficul de mai jos, ce arată profiturile şi veniturile Samsung din 2013 şi până azi, pe trimestre. Scăderea e foarte clară, iar problema principală Samsung e preţul mediu de vânzare pentru un telefon smart. Trebuie remarcat şi că o contribuţie la venituri au şi segmentele ce se ocupă de producţia de panouri pentru display şi chipuri.

Prifit Samsung

În trimestrul 3 al acestui an, Samsung a înregistrat venituri trimestriale de 45 de miliarde de dolari, o creştere de 8.9% faţă de anul precedent. Samsung a livrat 84.5 milioane de telefoane în ultimul trimestru, o creştere cu 6.4 milioane de unităţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceste numere nu înseamnă mare lucru dacă suma medie pe care o aduce fiecare telefon a scăzut faţă de anii trecuţi.

Exitul Samsung din segmentul telefoanelor mobile utopie sau realitate? Iată argumente cu privire la o posibilă retragere!

Media scăzută a preţurilor sugerează că sunt mai populare modelele non premium, smartphone-urile cele accesibile ale brandurilor din China. India a devenit un teritoriu cheie pentru Xiaomi şi Huawei, iar Samsung are mari dificultăţi acolo, ca şi în China de altfel. Samsung are şi probleme cu cheltuielile, investind sume gigantice în cercetare şi dezvoltare, dar şi în marketing. De abia recent au fost reduse aceste cheltuieli.

În vreme ce Galaxy S6 şi S6 Edge au inovat totuşi, confirmând meritele zonei R&D, modele ca Galaxy S4 şi S5 ne fac să ne întrebăm dacă au meritat acele miliarde sau nu. Fragmentarea lui Android aduce probleme pentru gigantul asiatic, care deja are o imagine de firma ce oferă târziu actualizările software. Între timp brandul său e diluat de numărul uriaş de serii de handseturi lansate (Galaxy J, Galaxy E, Galaxy On, Mega, Neo şi lista continuă).

Exitul Samsung din segmentul telefoanelor mobile utopie sau realitate? Iată argumente cu privire la o posibilă retragere!

Uitându-ne şi în zona software, vedem că Samsung pur şi simplu nu poate prolifera aici. De abia de un an TouchWiz a început să arate oarecum modern, iar atunci când nu are Android în spate, Samsung dă invariabil greş, cum a făcut-o cu Bada OS şi cum face acum cu Tizen, care a pornit foarte greu şi cu probleme la drum. Trecutul lui TouchWiz şi proverbialul sau lag face ca versiunea de acum, fie ea şi impecabilă să aibă de suferit în ochii consumatorilor.

Adăugăm aici economia globală şi incertitudinile sale, plus concedierile masive de la Samsung şi viitorul nu sună bine. E drept că Dazeinfo nu e de acord cu teoria că Samsung va ieşi de pe piaţa smartphone în 5 ani, pentru că sud coreenii nu vor renunţa uşor la luptă. De ce are nevoie Samsung? Dacă mă întrebaţi pe mine, un model Nexus i-ar ajuta foarte mult, dar şi un parteneriat neaşteptat, cu o firmă rivală.

Poate ar trebui să urmeze exemplul Apple, care nu pare a se confrunta cu aceleaşi probleme în zona smartphone... Ar fi foarte bizar să ne imaginăm piaţa telefoanelor mobile fără Samsung, dar la urma urmei nici fără Nokia nu ne-o imaginam cu un deceniu în urmă şi iată-ne acolo.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×